Alvar Aalto, Matti Nykänen, Jelmu… Vuoden 2020 Jyväskylä-mitali luovutettiin Tanssisali Lutakolle

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 12.1.2021
Jelmun taiteellinen johtaja Raine Pulkkinen ja toiminnanjohtaja Jonna Paananen mitalin luvotutustilaisuudessa Keski-Suomen Museon Lutakko 2020 -näyttelyssä. Kuva: Esa Linna

Jyväskylän kaupungin vuosittain luovuttama Jyväskylä-mitali luovutettiin Tanssisali Lutakolle ja Lutakon keikat järjestävälle Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys Jelmulle. Koronan vuoksi tilaisuuteen ei voinut osallistua yleisöä, mutta tänään julkaistulla videolla Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela sekä kaupunginjohtaja Timo Koivisto onnittelevat vuoden 2020 mitalin saajaa. Lisäksi videolla Jelmu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Paananen kertoo tunnelmat palkinnon saatuaan. Videon voi katsoa tästä:

Päätöksen vuoden 2020 Jyväskylä-mitalin luovuttamisesta Tanssisali Lutakolle ja Jelmulle teki Jyväskylän kaupunginhallitus jo alkuvuonna 2020. Päätöksen jälkeen koronatilanne esti kuitenkin Jyväskylän perinteisen syntymäpäiväviikon juhlallisuuksien järjestämisen ja siten palkinnon luovuttaminen päätettiin siirtää uudenvuoden vastaanoton yhteyteen. Kun sekin peruuntui, palkinto päätettiin luovuttaa Keski-Suomen Museolla päättyneen Lutakko-näyttelyn lopuksi Jelmu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Paanaselle ja ohjelmistovastaava Raine Pulkkiselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jyväskylä-mitalin myöntämisen perusteet

Kaupunginhallitus perusteli yksimielistä valintaansa seuraavasti: Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys (Jelmu) ry:n toiminnan tavoitteena on luoda edellytyksiä musiikin ja muun omaehtoisen kulttuurin harrastamiselle Jyväskylässä ja koko maassa sekä valvoa näiden harrastajien etuja. Yhdistyksen toimintatavoissa otetaan huomioon ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisuus. Toimintatapojen valinnassa pyritään kestävään kehitykseen, sosiaalisen hyvinvoinnin ja työllisyyden kannalta edullisiin ratkaisuihin.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, kursseja, koulutusta ja muuta jäsenistölle suunnattua valistustoimintaa, harjoittaa tiedotustoimintaa yhdistyksen tunnetuksi tekemiseksi, järjestää konsertteja ja tilaisuuksia, harrastaa bändivaihtoa ja muuta yhteistoimintaa muiden paikkakuntien vastaavien yhdistysten kanssa ja toimii yhteistyössä jyväskyläläisten ja muiden musiikkiyhdistysten kanssa.

Jelmu täytti 30 vuotta vuonna 2020. Yhdistys järjestää vuodessa noin 130 keikkaa tai konserttia, joista useat ovat loppuunmyytyjä. Vuodessa yhdistys tavoittaa noin 50 000 hengen yleisömäärän. Jelmu ry:n toiminta perustuu vapaaehtoistoimintaan ja vuosittain noin 100 vapaaehtoista osallistuu mm. konserttien järjestämiseen. Toimintaa pyörittävät vapaaehtoiset ovat hyvin sitoutuneita ja toiminta on ammattimaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jelmu ry ja Tanssisali Lutakko ovat valtakunnallisesti tunnettuja ja arvostettuja myös esiintyjien keskuudessa. Tanssisali Lutakko on arvoitu Suomen kolmen tärkeimmän rock-klubin joukkoon. Jyväskylä on tunnettu opiskelija- ja tapahtumakaupunki, joten Jelmu ry:n toiminta on tärkeä osa Jyväskylän kaupunkikulttuuria.

Jelmu ry osallistuu Jyväskylän kulttuurikentän kehittämishankkeisiin ja -toimintaan sekä tuo kokemuksensa ja kontaktinsa muiden tapahtumanjärjestäjien sekä vapaaehtoistoiminnan käyttöön. Jelmu järjestää keikkoja myös alaikäisille. Lisäksi Jelmu nosti kiistellyn kiinteistön ahkeraan käyttöön ja tarjoaa mm. treenitiloja taiteilijoille.

Tanssisali Lutakko ja Jelmu ry vahvistavat Jyväskylän myönteistä tunnettuutta ja koko kaupungin brändiä nuorekkaana, suvaitsevana ja osallistavana kaupunkina.

Jyväskylä-mitalin taustaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaupunginvaltuuston 24.10.1966 perustama Jyväskylä-mitali on tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi. Ensimmäinen Jyväskylä-mitali myönnettiin akateemikko Alvar Aallolle vuonna 1967. Normaalisti mitaleita luovutetaan 1 vuodessa, mutta kaikkina vuosina mitalia ei ole myönnetty. Aiemmat Jyväskylä-mitalin saajat ovat:

1967 Alvar Aalto, akateemikko, professori
1967 Kalle Heinonen, kauppaneuvos
1967 Eino Palander, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
1968 Reino Pöyhönen, kaupunginsihteeri
1970 Ahti Karjalainen, kapellimestari
1972 Päivö Oksala, professori
1973 Veikko Hyytiäinen, varatuomari
1974 Veli Järvinen, kaupunkineuvos
1977 Matti Koivunen, kunnallisneuvos
1977 Mauno Salojärvi, kauppaneuvos
1977 Elli Särkkä, liikunnanohjaaja, liikuntatieteiden tohtori h.c.
1982 Sirkka Valjakka, museonjohtaja
1982 Pekka Nykänen, työsuojelutarkastaja
1982 Helka Rantanen, lastenhuollontarkkailija
1983 Antti Lehtinen, professori
1988 Matti Nykänen, olympiavoittaja
1998 Jaakko Lovén, kaupunkineuvos
2000 Pentti Sahi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja
2007 Göran Schildt, filosofian tohtori
2008 Kauko Sorjonen, kotiseutuneuvos
2009 Aino Sallinen, rehtori
2010 Tommi Mäkinen, ralliautoilija
2011 Erkki Laatikainen, päätoimittaja, professori
2012 Jussi Jäppinen, FT, graafinen suunnittelija
2013 Mieskuoro Sirkat
2014 Ilkka Halinen, arkkitehti
2016 Valmet Rautpohjan tehdas
2017 Erkki Fredrikson, kamarineuvos
2018 Jyväskylän Kenttäurheilijat ry
2019 Jyväskylä Sinfonia
2020 Tanssisali Lutakko – Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys (Jelmu) ry

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat