Amendfoil – Skyline Escape

Tamperelainen Amendfoil tuntuu olevan tällä hetkellä melkoisen kovassa nosteessa. Soundi asettelee poppoon harteille Pirkanmaan parhaan uuden bändin viittaa ja voitto Kukkona Tunkiolla 2013-bändikisassa heittää vain lisää vettä myllyyn bändin ympärillä kuohuvaan hypeen. Lisäksi bändin aikaisemmat julkaisut ovat keränneet lähes poikkeuksetta kiitosta, mikä tekee lähtökohdista debyyttialbumi ”Skyline Escapen” julkaisun alla kutkuttavat. Onko Amendfoilista oikeasti suomalaisen metallimusiikin kiintotähdeksi?

Musiikillisesti bändi ei suostu taipumaan kovin selkeästi mihinkään lokeroon, mutta metallin, stonerin ja raskaan rockin ristisiitos ei ole kovin kaukana totuudesta. Kappaleissa ja riffeissä on mukavasti kieroutta, mutta venkoilu ei missään vaiheessa ajaudu itsetarkoitukselliseksi ja mutkat tehdään aina kappaleen ehdoilla. Lisäksi bändiltä löytyy todella hienoa popsensibiliteettiä komeiden kertosäkeiden muodossa, jotka tarttuvat kuin syfilis ja jäävät kerrasta päähän soimaan. Laulaja/kitaristi Lassi Mäki-Kalan ulosanti on ensiluokkaista ja notkeaa, taipuen kauniista puhtaista perkeleelliseen ärinään silmänkäänteessä. En hetkeen muista kuulleeni yhtä monipuolista ja tasavahvaa vokaalisuoritusta suomalaisessa raskaamman musiikin kentässä.

”Skyline Escapen” kappalemateriaali osoittautuu useamman kuuntelun jälkeen todella tasavahvaksi kokonaisuudeksi. Henkilökohtaisiin suosikkeihin nousevat avauskappale ”Blackleg” ja videobiisinäkin julkaistu ”Origin”, jonka kertosäe on semmoinen takiainen, että soi perkele päässä varmaan vielä Joulunakin. ”Amoebas” soi mukavan ilmavasti ja Mäki-Kalan raspi sekä puhdas ääni pääsevät oikeuksiinsa. ”Stella Nova” kulkee hienosti tunnelmasta toiseen ja tarjoilee ärjyimmät vokaalit.  Heikoin hetki sattuu albumin slovarina toimivan ”Welcome To Stayn” kohdalla. En tiedä, että onko sen perinteisempi ja pelkistetympi kaunistelu ihan tarkoituksenmukainen hengähdystauko, mutta se tuntuu jäävän hieman jalkoihin muiden sävellysten ollessa niin idearikkaita. Päätöskappale ”Skyline Escapella” kuulostaa todella isolta ja sillä soittaa vapautuneen kuuloinen yhtye, jonka soittamisen ilo paistaa läpi. Biisin viimeisen nostatuksen pauhatessa taustalla ei voi muuta kuin myöntää, että nyt iski ja kovaa.

”Skyline Escapen” tehokuuntelun jälkeen ei auta muuta kuin yhtyä ylistyskuoroon ja hämmästellä, että miten on yhtyeellä jo debyyttialbumillaan homma näin hyvin hanskassa. Amendfoilin yhteydessä on usein tiputeltu Devin Townsendin nimeä, mikä on kyllä suuremman luokan kehu, mutta kyllä omaan korvaan tamperelaiset kuulostavat ennen kaikkea aivan omalta itseltään. Täysin oman kuuloinen soundi on jo hatunnostamisen arvoinen suoritus, mutta kun isketään vielä tämmöinen liuta täsmähittejä esikoistäyspitkälle, niin voidaan jo puhua jostakin erityisestä.

9/10

Kappalelista:
1. Blackleg
2. Scarlet Bane
3. Origin
4. Amoebas
5. Heartless
6. Knives
7. Shipwreck
8. Stella Nova
9. Welcome To Stay 
10. Skyline Escape

http://www.amendfoil.com/
https://www.facebook.com/Amendfoil?fref=ts

Kirjoittanut: Lassi Hinttala

Kommentoi julkaisua