Amerikkalainen kulttibändi elää ja voi hyvin – arviossa veteraaniyhtye Cirith Ungolin livetallenne ”I’m Alive”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 13.11.2019

Erääksi kulttiheviyhtyeeksi muodostunut amerikkalainen Cirith Ungol on viettänyt varsin pitkää hiljaiseloa. 80-luvulla yhtyeen toiminta on ollut suhteellisen vilkasta, etenkin levytysten suhteen, vaikka diskografiaan on mahtunut vain neljä studiojulkaisua. Viimeisimmäksi kokopitkäksi jääneen ”Paradise Lostin” (1991) jälkeen kokoonpanosta ei ole kuulunut oikein minkään sortin elonmerkkejä. Vasta vuonna 2015 yhtye on aktivoitunut uudelleen ja pistänyt myöhemmin näytille yhden uuden teoksen ”Witch’s Game” (2018).

Uutta materiaalia on jälleen tulossa! Syksyllä Cirith Ungol julkaisee ensimmäisen virallisen livetallenteen ”I’m Alive”. Onhan 90-luvun puolenvälin aikoihin julkaistu pienimuotoinen sinkkulohkaisu parilla livevedolla, mutta ”I’m Alive” on paljon massiivisempi tuotos, joka on mahdollista hankkia cd-, vinyyli- ja jopa dvd-formaatissa. Tämä arvio keskittyy pelkästään äänitallenteena hankittuun versioon.

”I’m Alive”-julkaisu on tallennettu Kreikassa järjestetyssä Up The Hammers Festival -tapahtumassa vuoden 2017 toukokuussa. Puolentoista tunnin mittaisen live-esityksen settilista rakentuu monen monesta Cirith Ungolin klassikkoteoksesta, mitä bändin pieneksi jääneelle diskografialle on kertynyt. Muusikoiden soitot kuulostavat tiukalta ja sujuvalta, mutta kokoonpanon sielu ja kirkkain tähti on ehdottomasti alkuperäisjäsenenä toiminut laulaja Tim Baker. Ikää miehelle on kertynyt yli 60 vuotta, mutta ukon energia ja tahto ovat kohdillaan. Äänen laatu on säilynyt erittäin hyvin ikäänsä nähden. Kuunnellessa livejulkaisua laulut kuulostavat yhtä jykeviltä miltä ne kuulostavat studiojulkaisuissa. Korkeissa vedoissa ei huomaa epävireisyyttä tai vastaavanlaisia heikkoja kohtia.

Settilista se vasta herkkua tarjoilee. Aina mainiot vedokset, kuten esityksen alkupäästä löytyvät ”I’m Alive” ja ”Join the Legion” toimivat vallan mainiosti, vaikka tarjoavatkin enemmän lämmittelyä tulevasta. Todelliset vedot ovat ”Blood & Iron”, ”Black Machine” ja oma lempiteokseni ”Frost And Fire”, jotka kuulostavat erittäin energisiltä ja mahtipontisilta. Vettä heitetään myllyyn lisää viimeistään setin loppupuolella, missä lähtevät käyntiin mainiot ”Chaos Rising”, ”Paradise Lost” sekä keikan päätöskappale ”Cirith Ungol”. Positiivisuudesta huolimatta keikan puolessa välissä kuuntelutuokio tuntuu ja kuulostaa turhan uuvuttavalta. Muun muassa kahdeksanminuuttinen ”Finger of Scorn”, ”Fallen Idols” ja ”King of the Dead” eivät koskaan olleet omia suosikkejani, minkä vuoksi ajatukseni olivat jossain muualla kuin musiikinkuuntelussa.

Kaiken kaikkiaan Cirith Ungolin ensimmäinen virallinen livetallenne ”I’m Alive” on onnistunut julkaisu. Jopa soundit ovat priiman kuuloiset, eivätkä pilaa millään tasolla kuunteluhetkeä. Tästä erikseen isot plussat! Todelliset Cirith Ungolin fanit saavat varmasti julkaisusta enemmän irti, kuin mitä tämä arvio antaa kertoa. Etenkin dvd-versiosta, mistä löytää tämän keikan lisäksi lyhyen pätkän vuoden 2018 Hammer of Doom -keikasta, sekä lukuisia mielenkiintoisia dokumentteja, mistä löytyy bändin historiikkia ja haastatteluja.

7½/10

Kappalelista:

1. Intro
2. I’m Alive
3. Join the Legion
4. Atom Smasher
5. Edge of a Knife
6. Blood & Iron
7. Black Machine
8. Frost and Fire
9. Finger of Scorn
10. Chaos Descends
11. Doomed Planet
12. Chaos Rising
13. Fallen Idols
14. Paradise Lost
15. Master of the Pit
16. King of the Dead
17. Cirith Ungol

Cirith Ungol Facebookissa

Kirjoittanut: Sami Elamaa