Amorphis-kitaristi Esa Holopainen julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa toukokuussa: ensimmäinen kappale ”Storm” kuunneltavissa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 26.3.2021

”SILVER LAKE by ESA HOLOPAINEN” -debyyttialbumi ilmestyy 28. toukokuuta Nuclear Blastin julkaisemana. Levyllä kuullaan Suomen suurimpiin metallikitaristeihin ja -säveltäjiin kuuluvan Amorphis-kitaristin legendaaristen riffittelyjen lisäksi seitsemää kuuluisaa rock- ja metallilaulajaa: mukana ovat Jonas Renkse (Katatonia), Einar Solberg (Leprous), Björn ”Speed” Strid (Soilwork), Anne Van Giersbergen ja monia muita, joiden mukana on hyvä sukeltaa kotimaista melankoliaa ja kauneutta henkivien progemetallikappaleiden maailmaan. Levyn ennakkotilaus käynnistyy tänään. Albumista on saatavilla digipak-CD, useita värillisiä vinyyliversioita, rajoitettu CD-boxset (johon sisältyy digipak, nimikirjoituksella varustettu kortti, plektra ja lippu) ja levy löytyy myös digitaalisilta alustoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kappalelista:
01. Silver Lake
02. Sentiment (feat. Jonas Renkse)
03. Storm (feat. Håkan Hemlin)
04. Ray Of Light (feat. Einar Solberg)
05. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)
06. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen)
07. Promising Sun (feat. Björn ’Speed’ Strid)
08. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)
09. Apprentice (feat. Jonas Renkse)

Ennakkotilausten alkamisen kunniaksi SILVER LAKE by ESA HOLOPAINEN julkistaa ensimmäisen singlen ja videon tunteikkaasta kappaleesta ”Storm” feat. Håkan Hemlin.
Esa Holopainen:

”On todella upea fiilis päästä vihdoin esittelemään Silver Lake by Esa Holopainen -albumin tuotantoa. Ensimmäinen julkaisussa oleva biisi on Storm, jonka laulaa Håkan Hemlin. Håkanilla on todella tunnistettava, upea soundi, ja olenkin erittäin ylpeä saadessani esitellä ensimmäisenä juurikin hänen tulkitsemansa kappaleen. Storm-videon on ohjannut Owe Lingvall, ja se on kuvattu alkuvuodesta Kanariansaarilla. Sekä itse biisi että video on maalattu isolla tunteella, mikä toivottavasti välittyy eteenpäin.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katso video tästä:

On kevään 2020 alku. Yhtenä aamuna Esa Holopaisen kännykkä värisee, ja kitaristi nostaa puhelimen käteensä. Perinteisten kohteliaisuuksien jälkeen seuraa ydinkysymys. ”Esa, olisiko nyt oikea aika aloittaa soololevysi työstäminen?” Pehmeä ääni kuuluu Nino Laurennelle, tunnetulle musiikkituottajalle ja Helsingissä sijaitsevan Sonic Pump Studiosin omistajalle. Holopaisen ei tarvinnut kauaa miettiä, sillä huippukitaristi tiesi jo vastauksen. Pikakelataan alkuvuoteen 2021. Esa Holopainen istuu mukavalla sohvalla Sonic Pumpin Studiosilla. ”SILVER LAKE” -sooloalbumi on juuri tullut masteroinnista, jonka teki Svante Forsbäck (Rammstein, Volbeat, The Rasmus).
”Olin miettinyt oman levyn tekemistä jo vuosia, ja Ninon puhelu tuli juuri oikeaan aikaan”, Holopainen nyökkäilee. ”Kun Nino – joka lopulta miksasi ja tuotti koko albumin – avasi tämän mahdollisuuden, maailmanlaajuinen pandemia oli jo tuhonnut kaikki vuoden 2020 suunnitelmat ja tiesin täysin, että minulla oli ylimääräistä aikaa käsissäni. Melko pian tajusinkin, että nyt oli koittanut aika tehdä jotain omillani – ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen!”
Esa Holopainen on toiminut vuodesta 1990 lähtien progressiivisvaikutteisen heavy metalin suunnannäyttäjiin kuuluvan Amorphiksen soolokitaristina. Holopaisen taidokas kyky luoda musiikissaan tunnelmia ja innovatiivisia riffejä on tullut maailmanlaajuisesti tunnetuksi heavy metal -piireissä, esimerkiksi Tales from the Thousand Lakes-, Elegy- ja Skyforger-klassikkoalbumien metallisen ja melodisen harmonian ansiosta.
”Olen säveltänyt viime vuosina paljon musiikkia, ja kaikki ei ole kuulostanut aivan Amorphikselta. Kun Nino (Laurenne, Sonic Pump Studiosin omistaja) soitti minulle maaliskuun lopulla, minulla oli jo muutama melkein loppuun asti viety Silver Lake -kappale varastossa. Nämä kappaleet, nimeltään Sentiment, Ray of Light ja Promising Sun, toimivat koko sooloalbumin selkärankana.”

Vaikka levynteko olikin jo alkanut, albumin lopullinen suunta haki vielä paikkaansa. Täydellisen instrumentaalilevyn sijaan Esa halusi kutsua arvostamiaan solisteja vierailemaan levyn kappaleilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Aluksi en oikein tiennyt, olisiko albumi puhtaasti instrumentaalinen vai olisiko mukana myös laulajia. Varmaa oli vain se, että minä en olisi SILVER LAKEn laulaja”, Holopainen naurahtaa. ”Usein kitaristien soololevyistä tulee mieleen paljon teknisiä juttuja ja biisejä, joissa pyritään soittamaan paljon nuotteja mahdollisimman nopeasti. En juuri välitä sellaisesta musiikista. Aina kun sävellän, mietin mitä instrumentteja kappaleessa mahdollisesti on, miten ne soivat ja kuinka esimerkiksi solisti liidaa palettia eteenpäin.”

Ennen pitkää olikin aika aloittaa laulajien etsintä.

”Aloin kysellä muutamilta vanhoilta ystäviltäni ja lempilaulajiltani, lähtisivätkö he mukaan”, Holopainen kertoo. ”Onneksi pian selvisi, että Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, VUUR), Björn ”Speed” Strid (Soilwork), Einar Solberg (Leprous) ja Jonas Renkse (Katatonia) osallistuisivat ilomielin projektiini.”

Millaista oli työskennellä laulajien kanssa pandemian ja rajoitusten aikana?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”On sanomattakin selvää, että työskentelimme enimmäkseen etänä omista studioistamme käsin. Kaikki laulajat ovat täysiä ammattilaisia, joten minkäänlaisia ongelmia ei ollut. Osa solisteista halusi tehdä omat sanoitukset ja laulumelodiat; osalle taas kirjoitin lähes kaiken valmiiksi. En tee sanoituksia Amorphikselle, mutta oli erittäin miellyttävää laatia sanoja omalle albumilleni. Käsittelen sanoituksissa muun muassa vakavia mielenterveysongelmia, ja lisäksi olen ammentanut paljon inspiraatiota luonnosta. Muitakin aiheita toki löytyy.”

”SILVER LAKE” tarjoaa myös mukavan yllätyksen vannoutuneille Amorphis-faneille.

”Kuten kerroinkin, halusin työskennellä suuresti arvostamieni laulajien kanssa. Tomi Joutsen – Amorphiksen laulaja – on ihana ihminen ja ilmiömäinen vokalisti, joten luonnollisesti kutsuin hänet mukaan levylleni. Kuten arvata saattaa, Tomi teki erinomaista jälkeä ”In Her Solitude” -kappaleella, joka on yksi levyn raskaimmista biiseistä.”

Levyllä on myös muutamia musikaalisia ”villejä kortteja”. ”Esimerkiksi ensimmäinen single ”Storm” sisältää Dire Straitsin inspiroimaa, 80-lukua henkivää kitarointia”, Holopainen hymyilee. ”Lauluosuudet hoitaa arvostettu ruotsalaislaulaja Håkan Hemlin, joka tunnetaan myös nimellä Nordman. Hänen laulusuorituksensa on suorastaan lumoava! ’Villeistä korteista’ puhuttaessa Vesa-Matti Loiri on kenties kaikkein suurin yllätys. Ulkomaalaisille Loiri ei nimenä välttämättä sano mitään, mutta suomalaisille Vesa-Matti Loiri on legenda. ’Vesku’ tarjoaa vahvaa tulkintaa kaihoisalla äänellään kappaleessa Alkusointu.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raskaat biisit ja Dire Straits -vivahteet on jo mainittu, mutta miten Esa kuvailisi ”SILVER LAKEn” materiaalia pääpiirteissään?

”Ensinnäkin levy on hyvin monipuolinen. Silver Lakea ei voi oikeastaan verrata Amorphikseen, mutta toisaalta sekä Amorphiksen että SILVER LAKEn materiaalissa on minun sormenjälkeni… En siis yllättyisi, jos jotkut fanit kuulisivat etäisesti yhtäläisyyksiä siellä täällä”, Holopainen pohtii. ”Haluan korostaa, että kun työstimme Silver Laken materiaalia, mitään rajoja ei ollut. Ei lainkaan. Sen seurauksena muutamat biisit ovat todella kepeitä ja jotkut taas aika pirun raskaita.”

SILVER LAKEn ensimmäinen levy on vasta saanut syntynsä, mutta Esa pohtii jo jatkoa. ”Olen erittäin tyytyväinen SILVER LAKE -albumiin, joten toinen soololevy on ehdottomasti houkutteleva ajatus! Mitään konkreettisia suunnitelmia ei kuitenkaan vielä ole, joten aika näyttää.”

www.facebook.com/SilverLakeEH
www.twitter.com/Silver_Lake_EH
www.instagram.com/Silver_Lake_EH

Luetuimmat

Uusimmat