Ancient Flame valmistautuu debyyttialbuminsa julkaisuun

Kirjoittanut Niko Kuusela - 16.10.2022

Muinaisesta Mesopotamiasta, Sumerin sivilisaatiosta, Akkadin valtakunnasta, ja Babylonin kaupungista on pitkä matka sekä ajallisesti että peninkulmissa mitaten Suomen leveysasteille, ja vuoteen 2022. Kuten tiedetään, tuo korkeakulttuurin kehtonakin tunnettu kaksoisvirtain seutu, ja sen vuosituhansien pituinen kukoistuskausi ennen ajanlaskun alkua on vaikuttanut keskeisesti muun muassa kaupunkikulttuurien, kirjallisuuden, maatalouden, sodankäynnin, sekä uskontojen syntyyn ja kehitykseen. Tosiasiassa oma länsimainen elämäntapamme ja yhteiskuntamme, sellaisena kuin sen tunnemme, on tuolle ajanjaksolle ja sen edistyksellisille kansoille velkaa… likipitäen kaikesta.

Vuosisatojen saatossa on tämän aikakauden ylle kuitenkin ehtinyt laskeutumaan tiheä salaperäisyyden ja myyttisyyden verho. Toki, esimerkiksi Babylonin kaupungin maine on kantanut nykyaikaan ja toiminut populaarikulttuurinkin parissa innoittajana monille ikonisille kappaleille ja taideteoksille, mutta monet yhtä lailla hohdokkaat jumal- ja sankaritarinat tuolta ajalta ovat sukupolvien vaihtuessa joko siirtyneet erilaisina sovituksina myöhempiin aikoihin ja paikkoihin, tai painuneet kokonaan unohduksiin.

Ancient Flame palauttaa debyyttialbumillaan Blood Stained the Barren Land” Kaksoisvirtainmaan mieliimme kaikessa loistossaan, ja tempaa yhdeksän rautaisen sävellyksen avulla kuulijansa musiikilliselle aikamatkalle, jolla kohdataan muun muassa kuun jumala Sin, rakkauden jumalattaret Ishtar ja Nanaya, sekä aikansa mahtavin soturi ja hallitsija Sargon Akkadilainen. Oman lukunsa saa myös se alkuperäinen suuri vedenpaisumus, joka myöhemmässä vaiheessa myös erään paremmin tunnetun kirjan tarukokoelmiin on tullut lainatuksi. Tällä matkalla kuu kohdatkoon auringon, hyvä pahan, elämä kuoleman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuosina 2000-2006 sinfonisen metallin uranuurtajan, ruotsalaisen Therionin kiertuekokoonpanoon kuuluneen, ja sittemmin mm. kotimaisissa Luciferase ja Deathre -yhtyeissä vaikuttaneen Risto Hämäläisen luotsaama Ancient Flame on perustettu Turussa 2017. Hämäläisen ja muiden alkuperäisjäsenten: Kirsimarja Alosen, Markku Vanhasen, Kimmo Lukkarilan ja JP Ruohosen muodostama Ancient Flame on keskittynyt alusta asti työstämään ja hiomaan temaattisesti yhtenäistä, sekä musiikillisesti omaleimaista tuotantoa, josta aiemmin on julkaisuun saatettu kolme digitaalista singleä, sekä yksi musiikkivideo. 2020 kokoonpanoon liittyneen Petteri Urmaksen mukaantulon myötä vanhempienkin kappaleiden sovitus kahden päälaulajan vahvuuksia hyödyntäen on antanut yhtyeen musiikille ilmaisulle vielä lopullisen ominaispiirteensä.


”Blood Stained the Barren Land” on kokoonpanon tähänastisen taipaleen kiistaton virstanpylväs, joka julkaistaan lokakuun lopulla yleisimpien suoratoistopalvelujen, mm. Spotifyn kautta, sekä hieman myöhemmin myös rajoitettuna CD-painoksena. Keihäänkärkenä ja ennakkomaistiaisena toimii vastikään julkaistu, levyn menevämpää puolta esittelevä ”Nanaya” -kappaleen lyriikkavideo.

Pääosin bändin omatoimisesti tuottama levy on ollut huomattava panostus, jonka valmiiksi saattaminen on vaatinut aikaa, päättäväisyyttä ja kahvilitroja. Tärkeintä kuitenkin on ollut päämäärä, työtunteja laskematta. Levylle on valikoitunut yhdeksän itsessään tarttuvaa, mutta myös loogisen ja yhtenäisen teema-albumikokonaisuuden muodostavaa kappaletta, joista seitsemän on Risto Hämäläisen säveltämiä ja kaksi Petteri Urmaksen yhtyeelle kirjoittamaa. Levyn äänitys- ja miksausvaiheesta on vastannut pääasiallisesti Hämäläinen, masteroinnin on suorittanut Danil Venho/Studio Red House.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Musiikillisesti Ancient Flamen musiikin ja kitarariffivetoisen soundin juuret ovat 1980-luvun heavy metallin kultakaudessa, mutta vaikutteita esimerkiksi juurikin Therionin, ym. sinfonisen metallin suunnalta on myös kuultavissa. Avauskappaleen ”Bãbilim (the time has come)” keinuvalla bassoriffillä käynnistyvä ja ”Sargon (the legacy)” -eepoksen raskaisiin Black Sabbath -vaikutteisiin huipentuva albumi pitää sisällään tekijöidensä näköisen, ennakkoluulottoman musiikillinen kollaasin, josta melodisen metallin ystävät tulevat taatusti löytämään tarttumapintaa.

”Blood Stained the Barren Land”

  1. Bãbilim (the time has come) 05:46 (P.Urmas)
  2. Sin of Ur 04:56 (R.Hämäläinen)
  3. Nanaya 04:21 (R.Hämäläinen)
  4. Lilith the Warlock 03:36 (R.Hämäläinen)
  5. The Great Flood 04:57 (R.Hämäläinen)
  6. Evil Days 05:00 (R.Hämäläinen)
  7. Empire of the Sun 05:01 (P.Urmas)
  8. Rising Evil 05:52 (R.Hämäläinen & P.Urmas)
  9. Sargon (The Legacy) 05:48 (R.Hämäläinen & P.Urmas)

ANCIENT FLAME
Risto Hämäläinen – Kitara, ohjelmointi, taustalaulu
Kirsimarja Alonen – Laulu
Petteri Urmas – Laulu, koskettimet
Kimmo Lukkarila – Kitara
Markku Vanhanen – Basso, taustalaulu
Juha-Pekka Ruohonen – Rummut

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy