Ancient Obscurityn debyytin ”Nimettömät maat” tunnistaa oitis suomalaiseksi black metalliksi

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 10.1.2022

Puolalainen Wolfspell Records on tuutannut taas ulos suomalaista black metallia. Laatu ei aina ole korvannut määrää kyseisen lafkan julkaisupolitiikassa, mutta kuinka on jyväskyläläisen Ancient Obscurityn laita? Ilokseen voi allekirjoittanut todeta, että Ancient Obscurity on aivan mukiinmenevää kotimaista black metallia. ”Nimettömät maat” on yhtyeen ensimmäinen kokopitkä levy, mutta bändin plakkarissa on erinäisiä demoja ja EP:tä aina vuodesta 2013 sakka.

Pääosin melodisten riffien varaan rakentuva lätty aukeaa genren huomioon ottaen varsin perinteisesti ja nopeatempoisesti, ja kyllähän tämän suomalaiseksi yhtyeeksi heti tunnistaa. Mukana on myös folkahtavia riffejä, kuten nimibiisi ”Nimettömät maat” osoittaa. Sekaan on myös saatu varsin toimivaa kansanmusiikillista naislaulua. Riffit ovatkin kautta linjan varsin mukavia, kuten kappalemateriaalikin, joka kauttaaltaan on sangen monipuolista. Vaikka biisit ovat keskenään erilaisia, ei mikään tunnu liiaksi irralliselta osalta, vaan kaikki keskenään erilaiset vaikutteet sulautuvat luonnolliseksi osaksi yhtyeen soundia. Erikeseen on kehaistavat mukavan rapsakkaa kitarasoundia.

Lopuksi on todettava, että ”Nimettömät maat” on lajissaan ihan hyvää peruskauraa, mutta varsinaista läpimurtoa lienee turha odottaa. Levyä kuuntelee mielikseen, mutta tokkopa Ancient Obscurity kuitenkaan muistoihin jää. Se jokin, mikä yhtyeen lopulta erottaa genren muista bändeistä, jää vielä saavuttamatta. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa, ja onhan ”Nimettömät maat” nyt kuitenkin varsin onnistunut tekele kaikesta huolimatta.

Kappalelista:

  1. Kalmankuiskaaja
  2. Wolves to Ourselves
  3. Loinen
  4. Nimettömöt maat
  5. Metastasis
  6. Viimeiset valheesi
  7. Kirkonväki

https://fi-fi.facebook.com/ahttps://fi-fi.facebook.com/ancientobscurityofficial/ncientobscurityofficial/