Ancient Rites – Laguz

Kirjoittanut Sami Elamaa - 20.1.2015

Belgialainen mustan metallin veteraani Ancient Rites julkaisee uutta materiaalia helmikuun puolen välin aikoina. Edellisestä eepoksesta ”Rubicon” (2006) on kulunut aikaansa, jolloin faneille on viimein luvassa uutta ja tuoretta riittiä.

Vaikka Ancient Ritesin historia on laaja, itse en ole tutustunut muuhun kuin edelliseen kokopitkään ”Rubiconiin”. Levy on helposti lähestyttävä ja omaperäinen tuotos, vaikka itse olen aina hämmentynyt Gunther Theysin laulutyöskentelystä. No, ehkä olen toistaiseksi ainut joka rapsuttaa päätään tämän asian vuoksi, vaikka musiikki on hienoa kuunneltavaa. Saatuani Ancient Ritesin uusimman julkaisun, joka kantaa nimellään ”Laguz”, koin poikkeavan tilanteen arvion suhteen.

Kirjoittamisen aikana en muista milloin olisin jäänyt miettimään ja pohtimaan jonkin arvion kanssa yhtä kauan kuin ”Laguz”-julkaisun parissa. ”Rubicon” oli kaikkien hienojen sovitusten ja melodioiden keskellä positiivinen kokemus. Albumi ei ehkä ole täydellinen, mutta omalla tavallaan omaperäinen. ”Laguz” jatkaa siitä mihin ”Rubicon” on jäänyt.

Sinfoniset melodiat ja sovitukset toimivat ”Laguz”-albumissa, mutta sävellykset ovat hieman vaikeasti avautuvampia mitä ”Rubicon”-albumin sävellykset. Jouduin käymään kappale toisensa perään läpi turhankin useasti sen vuoksi, että saanko tästä albumista jotakin irti. Lopulta kiinnitin suurimmaksi osaksi huomiota albumin aloittavaan introon ”Golden Path to Samarkand”, ”Carthago Delenda Est”, ”Under the Sign of Lagoz” ja ”Legio V Alaudae (Fifth Larks Legion)”, jotka osoittautuivat monen kuuntelukerran jälkeen albumin parhaiksi paloiksi.

Täytyy myöntää, että olin kahden vaiheella sen suhteen miten tuomitsisin Ancient Ritesin uutta albumia. Aluksi minulle jäi tyhjä maku, mutta otettuani niskasta kiinni annoin albumille lukuisia uusia tilaisuuksia, jonka jälkeen ”Laguz” ei ole hullumpi julkaisu. ”Laguz” ei ehkä yllä ”Rubiconin” tasolle, koska ihastuin albumiin nopeammin ja helpommin mitä ”Laguziin”. Ongelma saattoi todennäköisemmin olla esimerkiksi levyn soundimaailmassa, koska itse en niin suuresti ilahtunut soundeista. Saatoin odottaa liikoja, mutta jälkeenpäin ajateltuna soundit ovat juuri ja juuri sellaiset, jotka sopivat enemmän Ancient Ritesin tyyliin. Myös albumin loppupuoli osoittautui hieman tylsäksi osaksi, jonka vuoksi ”Laguz” jäi hieman laimea tunnelma.

”Laguz” on kaikesta huolimatta omalaatuinen julkaisu. Silti albumi ei ehkä ole sellainen, jota lähtisin suosittelemaan jokaiselle kuuntelijakunnalle. Tämän parissa voi joutua kokemaan suurta kärsivällisyyttä, mikäli kuuntelet ensimmäistä kertaa Ancient Ritesin tuotantoa. Uskon, että vanhat fanit saavat ”Laguz” rinnalla tuttua ja turvallista Ancient Ritesia.

7½/10

Kappalelista:

01. Golden Path to Samarkand
02. Carthago Delenda Est
03. Under the Sign of Lagoz
04. Von Gott Entfernt (Bij Nacht en Ontij)
05. Apostata (Imperator Fidelis)
06. Legio V Alaudae (Filth Larks Legion)
07. Mind Unconquered
08. Umbra Sumus (We are Shadows)
09. Frankenland
10. Fatum (III Fate/Noodlot)

Ancient Rites Facebook

Ancient Rites Offical page

Kirjoittanut: Sami Elamaa