…And You Will Know Us By The Trail Of Dead – IX

20 vuotta kasassa ollut …And You Will Know Us By The Trail Of Dead on puskenut itseään esiin Teksasin maisemista kovalla vauhdilla ja nyt yhtye on julkaisemassa yhdeksännen studioalbuminsa muiden kuultavaksi. Edellinen albumi “Lost Songs” vei bändin art-rockin ja experimental rockin syvistä vesistä enemmän post-hardcoren ja suoraviivaisemman rockin aalloille, joka vei soundia takaisin vanhojen levyjen kuten “Madonnan” ja “Worlds Apartin” voimakkuuteen, mutta …Trail of Dead on ottanut uudella levyllään paljon rauhallisemman ja maalailevamman otteen musiikkiinsa.

Teemallisesti “IX” kertoo jonkin asian tai henkilön menettämisestä ja siitä, kuinka se vaikuttaa meihin kaikkiin. Lyriikallisesti se on havaittavissa monessa kappaleessa. Teemallisesti levyn pitäisi olla myös niin sanottu jatkaja pari vuotta sitten julkaistulle “Tao Of The Dead” -albumille. Levyn aloittava “The Doomsday Book” ja siitä jatkava “Jaded Apostles” ovat erittäin loistavia kokonaisuuksia, joista pystyy hyvin tunnistamaan bändin taitavan sovituksen ja yhteen soittamisen tunnelman. “A Million Random Digits” meneekin jo hieman yli hilseen väkinäisellä kikkailullaan, mutta “Lie Without A Liar” korjaa sekoilun mukavasti takaisin oikealle polulle hienolla melodisuudellaan.

Levy lähtee kuitenkin parhaiten etenemään puolessavälissä, kun “How To Avoid Huge Ships” lähtee soimaan kaiuttimista ja tästä eteenpäin levy kuulostaakin dynaamisemmalta ja yhtenäisemmältä kokonaisuudelta. Harmillisesti siitä eteenpäin myös moni kappale menee ohi korvien.

“IX” on hyvä levy omalla tyylillään, mutta sen heikkous on tasapaksuisuus, joka syö levyltä sen niin sanottua vetovoimaa ja tasokkuutta. Vaikka sieltä löytyy selviä hittejäkin, kuten taidokas “Lie Without A Liar”, hieno instrumentaalinen nostatus “How To Avoid Huge Ships” ja massiivinen ja uhmakas “Lost In The Grand Scheme” ne eivät kuitenkaan jaksa pitää koko levyä kasassa kauhean pitkään. Levy on kyllä varmaa …And You Will Know Us By The Trail Of Dead:ia, mutta “IX”:ltä puuttuu se niin sanottu uhmakkuus ja rajuus mitä edelliset levyt ovat tuoneet pöydälle. On hienoa, että bändi yrittää tehdä jotain uutta välillä, mutta teos jää hieman väljäksi.

7/10

Kappalelista:
1. The Doomsday Book
2. Jaded Apostles
3. A Million Random Digits
4. Lie Without A Liar
5. The Ghost Within
6. The Dragonfly Queen
7. How To Avoid Huge Ships
8. Bus Lines
9. Lost In The Grand Scheme
10. Like Summer Tempests Came The Tears
11. Sound Of The Silk

https://www.facebook.com/andyouwillknowusbythetrailofdead

Kirjoittanut: Niklas Aaltio

Kommentoi julkaisua