Anneke Van Giersbergen – Day After Yesterday – Agua De Annique Collected

”Day After Yesterday” -boksi kokoaa yhteen Anneke Van Giersbergenin kaikki neljä Agua De Annique -nimen alla julkaistua albumia. Tämä hollantilainen laulajatar on varmasti monille tuttu useammistakin projekteista ja yhtyeistä, mutta mainittakoon nyt kuitenkin The Gathering ja Devin Townsend Project ikään kuin pakollisina.

Ensimmäinen levy pitää sisällään vuonna 2007 julkaistun albumin ”Air”. Albumi lähtee käyntiin mukavan rauhallisissa merkeissä ”Beautiful Onen” myötä. Tunnelmallinen kappale ottaa kuulijastaan hypnoottisen otteen, josta ei edes halua päästä pois. ”Witnesses” on hivenen nopeampi tahtinen ja rockimpi, ja se etenee hienosti, vaikka tietynlainen rauhallisuus on mukana tässäkin kappaleessa. Todella upea ”Yalin” on taas rauhallisempaa ja tunnelmallisempaa osastoa ja ehdottomasti yksi tämän boksin hienoimpia kappaleita. ”Day After Yesterday” jatkaa suurinpiirtein samoilla linjoilla, mutta on hieman taiteellisempi eikä näin ollen ole omasta mielestäni aivan niin hieno esitys kuin edellinen.

”Air” on kaikin puolin tasaisen varma levy. Se on selkeästi taiteellisempaa rockia kuin moni tuolloin odotti, mutta melkoista taiteilua olivat kyllä viimeisimmät The Gathering -albumitkin, joilla Anneke oli mukana. Joka tapauksessa ”Air” oli ja on edelleen hieno albumi, joka ansaitsisi hieman suurempaakin huomiota.

Toisella levyllä on akustinen, suurimmaksi osaksi lainakappaleista koostuva ”Pure Air”. Albumin avaa todella hieno ”The Blower’s Daughter”, jossa kuullaan myös Anathema-yhtyeen Danny Cavanaghia. Levy jatkuu ”Beautiful One” -kappaleen akustisella versiolla, jolla vierailee Nils Geusebroek Silkstone-yhtyeestä. Kappale itsessään on kieltämättä hieno, mutta se ei toimi samalla tavalla kuin ykkösalbumilla kuultu alkuperäinen versio. ”Day After Yesterday” -kappaleen versiokin jää selkeästi ”oikean” version jälkeen. Tämä versio on omalla tavallaan kyllä ihan kaunis ja hieno, mutta hieman liian kehtolaulumainen.

Albumilla vierailee iso joukko muusikoita, joista osa ei sano itselleni mitään. Tunnetuimpia ovat jo mainitun Cavanaghin lisäksi John Wetton, Arjen Lucassen ja tietenkin Sharon Den Adel, mutta kuten jo entuudestaan tiedetään, aina eivät nimekkäätkään vierailijat saa albumia elämään. Vaikka Sharon den Adelin kanssa esitetty ”Somewhere” onkin todella upea kappale, ja jo edellisellä levyllä vakuuttanut ”Yalin” soi myös erittäin kauniisti, niin siitä huolimatta albumia vaivaa tuutulaulutunnelma. Yleensä olen pitänyt akustisista albumeista, ja Anneken akustiset live-vedot ovat olleet todella upeaa kuunneltavaa, mutta tämä levy ei vain jostakin syystä oikein sytytä.

Kolmas albumi ”In Your Room” alkaa leppoisalla pop-rock sävelmällä ”Pearly”, joka on hieno ja hyvin kulkeva kappale. Samaa leppoisaa popahtavaa linjaa jatkaa ”Hey Okay!” -kappale. ”I Wantissa” onkin jo sitten pop- ja rockvaikutteiden lisäksi kevyesti discovaikutteitakin mukana. Jos Abba tekisi musiikkia tänäpäivänä, se saattaisi hyvinkin kuulostaa tältä.

”In Your Room” on kokonaisuutena hieno levy, jolla popahtava rock soi hienommin kuin aikoihin. Muutaman balladin olisi voinut karsia poiskin, mutta eipä ne siellä haittaakaan. Ja löytyyhän albumilta myös yksi Devin Townsendin kanssa kirjoitettu kappale, ”Just Fine”. Kyseessä on ehdottomasti paketin paras kappale ja jälleen yksi osoitus siitä, kuinka hyvin näiden kahden lahjakkuuden yhteistyö pelaa.

Neljäs ja viimeinen levy on ”Live In Europe”, joka – kuten ehkä näppärimmät ymmärsivätkin – on livealbumi. Homma toimii livenäkin ihan mallikkaasti, mutta jotenkin tämä tuntuu vaisummalta esitykseltä kuin esimerkiksi ne keikat, joilla olen itse ollut. Voihan toki olla, että paikanpäällä tulee lisäpisteitä jo pelkästään Anneken säteilevästä persoonastakin, mene ja tiedä. Joka tapauksessa tämä on kaikkinensa hyvä boksi hienolta artistilta. Mitään kummempaa spesiaalia boksi ei sisällä, eli jos levyt on hyllyssä jo entuudestaan, on tämä ehkä hieman turha hankinta, mutta jos niitä ei ole niin tässä ne nyt saa kertaheitolla. Osaa näistä levyistä oli ainakin jossakin vaiheessa aika vaikea löytää yksittäisenä.

7/10

Kappalelista:

Disc 1 – ”Air”
1.Beautiful One
2.Witnesses
3.Yalin
4.Day After Yesterday
5.My Girl
6.Take Care Of Me
7.Ice Water
8.You Are Nice!
9.Trail Of Grief
10.Come Wander With Me
11.Sunken Soldiers Ball
12.Lost And Found
13.Asleep
14.Notthemostprettygirl (Bonus Track)

Disc 2 – ”Pure Air”
1.The Blower’s Daughter (feat. Danny Cavanagh)
2.Beautiful One (feat.Niels Geusebroek)
3.Wild Flowers
4.Day After Yesterday (feat. Marike Jager)
5.Come Wander With Me (feat. Kyteman)
6.Valley Of The Queens (feat. Arjen Lucassen)
7.To Catch A Thief (feat. John Wetton)
8.Ironic
9.What’s The Reason? (feat. Niels Geusebroek)
10.Yalin
11.Somewhere (feat. Sharon Den Adel)
12.Witnesses
13. The Power Of Love

Disc 3 – ”In Your Room”
1.Pearly
2.Hey Okey!
3.I Want
4.Wonder
5.The World
6.Sunny Side Up
7.Physical
8.Home Again
9.Wide Open
10.Longest Day
11.Just Fine
12.Adore

Disc 4 – ”Live In Europe”
1.Intro
2.The World
3.My Girl
4.Who I Am
5.Day After Yesterday
6.Hey Okey!
7.Fury
8.Beautiful One
9.Adore
10.I Want
11.Laugh It Out
12.Witnesses
13.Shrink

http://www.annekevangiersbergen.com/

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua