Annihilator

Annihilator Band 2013 (2)Kanadalainen thrash metallin legenda Annihilator julkaisee järjestyksessään jo neljännentoista albuminsa nimeltä ”Feast” elokuun 30. päivä UDR Musicin kautta. Albumin tiimoilta yhtye saapuu myös Suomeen, kun Annihilator soittaa  5. päivä marraskuuta keikan Tampereen Klubilla sekä 6. päivä marraskuuta keikan Helsingin Nosturissa. Kaaoszine tavoitti puhelimitse yhtyeen perustajan Jeff Watersin, joka kertoi meille hieman yhtyeen uuden albumin synnystä sekä odotuksistaan tulevia Suomen keikkoja kohtaan. Lue lisää nähdäksesi Jeffin haastattelu kokonaisuudessaan.

Terve. Kuinka Annihilatorin kesä on sujunut tähän mennessä?

Jeff: Hyvin – soitimme muutaman viikon kiertueen Etelä-Amerikassa heti kun saimme uuden albumin valmiiksi. Sen jälkeen tulin päiväksi kotiin Kanadaan pesemään hieman vaatteita sekä hoitamaan asioita, jonka jälkeen suuntasin kahdeksi viikoksi Eurooppaan tekemään haastatteluita tulevaan albumiin liittyen. Kiirettä on siis pitänyt kokoajan.

Soitatte Suomessa muutaman keikan marraskuussa osana Euroopan kiertuettanne. Millaisia odotuksia itselläsi on Suomen keikkoja kohtaan?

Annihilator kiertue juliste 2013Jeff: On mukava aina tulla takaisin Suomeen ja Helsinkiin. Suomessa osataan arvostaa metallia ja meillä on siellä paljon ystäviä, joten sinne on aina mukava palata.

Urasi aikana olette soittaneet Suomessa lukuisia kertoja. Millaisia muistoja itselläsi on Suomesta sekä keikoista täällä?

Jeff: Todella hyviä muistoja. Sinne on aina todella mukava palata ja ihmiset siellä tosiaan tuntuvat arvostavan meitä ja musiikkiamme. Tykkään todella paljon Skandinaviasta, koska siellä on aina todella puhdasta ja siistiä sekä ihmiset ovat todella mukavia ja auttavaisia.

Teiltä on tulossa Annihilatorin kanssa uusi albumi nimeltä ”Feast”, joka julkaistaan UDR Musicin kautta elokuussa. Voisitko näin aluksi kertoa meille hieman itse albumin teosta sekä sen nauhoituksista? Oliko prosessi teille tyypillinen vai erosiko se jotenkin aikaisemmista prosesseistanne?

Jeff: Tämä on ensimmäinen Annihilator-albumi, johon kulutimme kolme vuotta aikaa. Soitimme aina välissä keikkoja sekä itse olin mukana erilaisissa kitaraklinikoissa Gibsonille sekä Epiphonelle.  Nauhoitin ja miksasin myös paljon levyjä eri yhtyeille ja se oli kokonaisuudessaan itselleni varsin mielenkiintoista aikaa. Albumin tekeminen kesti meillä niin kauan tällä kertaa, koska sovimme yhtyeen kanssa, että pidämme taukoa kirjoittamisesta muutaman vuoden ennen kuin alamme tekemään uutta albumia. Kun aloitimme työstämään albumiamme muutaman vuoden tauon jälkeen asiat tuntuivat taas paljon uudemmilta. Saimmekin levyn kasaan paljon nopeammin kuin olin itse edes kuvitellut. Ideoita vain tuntui tulevan ja loppujen lopuksi levyn tekeminen oli varsin kivuton ja mutkaton prosessi.

Tosiaan levy oli järjestyksessään jo teidän neljästoista albumi. Oliko siinä juuri se syy, että halusitte olla hetken aikaa rauhassa ennen uuden levyn tekemistä, jotta saitte uusia ideoita musiikkiin liittyen?

Jeff: Se on juurikin niin. Olisimme helposti voineet julkaista uuden albumin jopa vuoden päästä edellisestä, mutta se ei vain tuntunut meistä oikealta. Halusimme ottaa aikaa tälle albumille ja koittaa luoda vähän erikoisemman ja oikeasti hyvän albumin sen sijaan, että olisimme julkaisseet vain taas ”uuden” albumin muiden jatkoksi. Olemme uramme aikana julkaisseet mielestäni muutaman vähän heikomman albumin ja halusin varmistaa, että tästä tulee hyvä ennen kuin sen julkaisemme. Yritin myös olla ottamatta vaikutteita meidän aikaisemmista levyistämme, koska halusin todella tällä kertaa luoda jotain uutta sen sijaan, että olisimme kierrättäneet vanhoja ideoita eri suuntiin. On helppo kierrättää ideoita neljäntoista julkaistun albumin jälkeen, mutta on äärimmäisen vaikeaa luoda jotain täysin uutta mihin tällä kertaa pyrimme ja toivottavasti siinä myös onnistuimme. (naurua)

Jos vertaat tätä uutta ”Feast” -albumia musiikillisesti teidän aikaisempaan ”Annihilator” nimeä kantaneeseen albumiin, niin mitkä itse näet albumeiden suurimpana eroavaisuutena?

Annihilator Feast

Jeff: Kyllä siinä mielestäni joitain eroavaisuuksia on. Ne eroavaisuudet eivät tapahdu tarkoituksella vaan ne vain oikeastaan syntyvät, kun kirjoitamme kappaleita. Suurin ero levyjen välillä tuli miksauksessa sekä masteroinnissa. Koetimme tällä kertaa luoda hieman vanhemman kuuloisen sekä dynaamisemman albumin. Mielestäni tämä albumi kuulostaa hieman keskivaiheen albumeiltamme. Meillä on esimerkiksi levyllä mukana balladi nimeltä ”Perfect Angel Eyes”, jollaista emme ole hetkeen kirjoittaneet. Kirjoitimme joskus jokaiselle albumille ainakin yhden balladin, mutta viimeisillä levyillämme niitä ei ole ollut ollenkaan.  Kirjoitin kappaleen aluksi vaimolleni ja kysyin vokalisti Dave Paddenilta, että mitä mieltä hän on kappaleesta. Joskus hän on sanonut että ei julkaista sellaista, mutta tällä kertaa hän oli heti positiivinen ja että tämä täytyy saada mukaan albumille, joten päätimme ottaa kappaleen mukaan. Albumilla on myös kappale nimeltä ”Wrapped”, jolla on vierailijana Danko Jones. Saimme hänet mukaan albumille ja kappaleesta tuli todella erilainen kuin normaalit kappaleemme yleensä ovat.

Mitä voit kertoa meille albumin sanoituksista? Millaisia aiheita albumi oikein käsittelee? Tuliko albumista jotenkin kevyempi jos siellä on mukana balladi ja enemmän rock – tyylinen kappale?

Jeff: Ei oikeastaan, nuo kaksi kappaletta vain erottuvat kokonaisuudesta erilaisina. Loput albumin kappaleet ovat sitä tyypillistä Annihilatoria, eli yhdistelmää speed metallista sekä thrash metallista. Lyriikoiden suhteen albumilla ei ollut yhtenäistä konseptia, vaan kaikki kappaleet toimivat omana kokonaisuutenaan. Oma suosikkini albumilta on toinen kappale nimeltä ”No Way Out”, joka käsittelee Yhdysvalloissa tapahtunutta oikeusjuttua. Kuten varmaan monet tätä juttua lukevat luulevat, niin emme ole suinkaan hidastamassa tahtia tai muuttumassa kevyemmäksi. Tykkään vain tehdä välillä myös hieman erilaisia kappaleita ja samalla haastaa itseäni muusikkona.

Slayer RIP

Olet varmaan myös totta kai kuullut Slayer –kitaristi Jeff Hannemanin kuolemasta. Millainen vaikuttaja Jeff Hanneman oli sinulle itsellesi muusikkona?

Jeff: Jokaisella Annihilator albumilla, jonka olen elämäni aikana kirjoittanut, tuntuu aina olevan hieman vaikutteita Slayerista.  Jokainen Annihilator-albumi on saanut vaikutteita joko Kerry Kingilta tai Jeff Hannemanilta. Väittäisin, että Jeff on ollut itselleni suurempi vaikuttaja kuin Kerry King, vaikka hänkin on loistava muusikko. Metallille hän oli iso menetys ja nyt ihmiset vasta tajuavat sen.

Urasi aikana musiikkiteollisuus on muuttunut paljon ja esimerkiksi digitaalista musiikkia ei ollut siihen aikaan kun itse aloit soittaa. Mitä mieltä itse olet digitaalisesta musiikista yleisesti? Onko se tehnyt yhtyeille mahdottomaksi myydä albumeita?

Jeff: Olen sitä mieltä itse, että se oli todella hyvä kun internet tuli ja musiikin jakaminen alkoi pienten yhtyeiden osalta, koska monet yhtyeet saivat verkon kautta mahdollisuuden tavoittaa miljoonia kuuntelijoita. Vanhempia yhtyeitä, jotka olivat tuohon aikaan jo tehneet kauan musiikkia, kuten esimerkiksi Annihilatoria, Testamenttia tai Overkillia tuo muutos ei tietenkään rahallisesti hyödyttänyt. Olemme keskitason bändejä, jotka tarvitsevat rahaa levyn tekemiseen ja se vahingoitti meitä. Nykyään internet on kuitenkin hyvä asia jälleen, koska sen kautta olemme saaneet todella paljon uusia faneja. Ihmiset löytävät internetin kautta uusia yhtyeitä kokoajan ja se on auttanut myös meitä rahallisesti. Olemme myyneet kokoajan enemmän ja enemmän albumeita, joten näen sen pelkästään positiivisena asiana nykyään. Lisäksi ihmisillä on oikeus valita ja kuulla musiikkia, ennen kuin he sitä ostavat.

Mitä mieltä olet Facebookista tai Twitteristä?

Annihilator Band 2013Jeff: Olen välillä vähän liiankin aktiivinen mitä kaverit minulle sanovat. Mielestäni Facebook ja Twitter ovat myös hyvää promootiota bändeille. Vietän aikaani ehkä vähän liiankin paljon siellä välillä. (naurua)

Vinyyleitä myydään kokoajan enemmän ja ne tuntuvat olevan kokoajan suositumpia musiikin fanien keskuudessa. Keräätkö itse vinyyleitä?

Jeff: En oikeastaan. Minulla on kyllä paljon vinyyleitä, mutta en kerää niitä erityisesti. Ainoat asiat joita kerään on erilaiset kitarat sekä kaikkea Van Haleniin liittyvää.

Monet festivaalit kestävät nykyään kolme päivää. Jos saisit itse järjestää festivaalin, joka kestäisi kolme päivää ja valita jokaiselle päivälle pääesiintyjän niin minkä yhtyeen valitsisit ja miksi?

Jeff: Maailman helpoin kysymys: valitsisin Slayerin, Van Halenin sekä AC/DC:n.

Sehän tuli nopeasti?

Jeff: Kyllä. Minulla on lista top 10 yhtyeistäni päässäni, joten tuommoisen tekeminen tulee kuin luonnostaan. (naurua)

Monilta yhtyeiltä on vuosien saatossa tullut omia tuotteita, kuten Motörheadilta viiniä ja In Flamesilta viskiä. Jos saisit itse jonkun tuotteen lanseerata Annihilator-nimen alle, niin mikä se olisi ja miksi?

Jeff: Hyvä kysymys, koska en ole koskaan kuullut tuota. Haluaisin varmaankin Annihilator-kahvin, koska tykkään paljon kahvista. Annihilator-kahvi olisi todella siistiä saada joskus!

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Jeff: Odotan paljon teidän näkemistänne Helsingissä marraskuussa. Mainostaisin muuten albumiamme kauheasti, mutta nykypäivänä on hienoa kun ihmiset voivat sen kuunnella jossain vaiheessa ja sitten itse päättää ostavatko he sen vai eivät. Toivon kuitenkin, että mikäli te albumista pidätte, te myös sen ostaisitte. Samalla pidätte meidät artistit sekä levy-yhtiöt toiminnassa. Kiitoksia itsellesi haastattelusta.

Kommentoi julkaisua