Antero Lindgren – Talking With The Dead

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 4.7.2013

Hurjassa nousukiidossa oleva Antero Lindgren herätti vuonna 2012 ilmestyneellä ”Mother”-debyyttialbumillaan aikamoista kuhinaa suomalaisessa musiikkikentässä. Kriitikot äänestivät hänet tulevaisuuden tusina 2013-listan kärkipaikalle ja vertaukset Bon Iverin sekä The Nationalin kaltaisiin indien raskassarjalaisiin olivat omiaan kasvattamaan hypeä miehen ympärillä. Onnistuuko siis ”Talking With The Dead”-kakkosalbumi täyttämään suuret saappaat, ilman debyyttialbumin puolella ollutta yllätysmomenttia?

”Mother” oli syntikoilla maustettua tummasävyistä singer-songwriter folk/poppia, joka oli muutamasta timanttisesta biisistään huolimatta hieman turhan tasapaksu putkeen kuunneltuna. ”Talking With The Dead” korjaa tämän ongelman ja on selvästi monipuolisempi edeltäjäänsä verrattuna. Tummanpuhuvampi ulosanti on saanut aurinkoisempia sävyjä ja välillä kumarretaan syvästi jopa itsensä Bruce Springsteenin suuntaan. Vakiintunut taustabändi on tuonut mukavaa syvyyttä sointiin ja Anteron pehmeä baritoni hellii korvia. Siinä missä nyt vaikka esimerkiksi The National pitää yllä kylmän etäistä älykköimagoa, on Antero huomattavasti maanläheisempi ja lämpimämpi.

Albumi alkaa järisyttävän upealla ”Bells of Libertylla”, joka nousee heti ensikuuntelulla kirkkaimmaksi helmeksi ja yhdeksi allekirjoittaneen vuoden suosikkikappaleista. Sitä seuraava ennakkomaistiaisena julkaistu tarttuva ”Last Summer” on simppelin kitaramelodiansa saattelemana selvää keikkasuosikki kamaa ja myös akustisen kitaran saattelema kaunis ”Line of Fathers” onnistuu koskettamaan. Sen sijaan hyvin 80-lukulaisesti soiva slovari ”I’m Ready” on ehkä hieman turhan sokerinen ja sen ”I’m ready for your love”-tyyliset sanoitukset lähinnä vaivaannuttavat. ”Highway Hallelujah” on pirteydestään huolimatta ehkä hieman liian selkeää Springsteen-fanitusta ja ottaa harteilleen albumin toisen selkeän notkahduksen. Nimikappale ”Talking With The Dead” päättää albumin hieman tavanomaisissa tunnelmissa, mutta sen pelastaa ehkäpä levyn vahvimmat laulusuoritukset.

”Talking With The Dead” vastaa debyytin luomiin koviin odotuksiin, mutta jää vielä hieman lyhyeksi erinomaisuudesta. Kokonaisuuteen on eksynyt pari tylsempää kappaletta, mutta muuten kappalemateriaali on tasaisen vahvaa ja siihen kun vielä lisätään yksi vuoden parhaista kappaleista, niin kokonaisuus nousee selvästi plussan puolelle. Jos tasainen noususuhdanne tästä vielä jatkuu, niin voidaan Antero Lindgrenista alkaa jo puhumaan pienimuotoisena kansallisaarteena ja kovankin luokan vientitoivona.

8/10

Kappalelista:
1. Bells of Liberty
2. Last Summer
3. Highway Hallelujah
4. It Felt Like Life
5. Line of Fathers
6. I’m Ready
7. Small Town Boys
8. Sleep Like a Child
9. Talking with the Dead

http://www.anterolindgren.com/
https://www.facebook.com/AnteroLindgren

Kirjoittanut: Lassi Hinttala

Luetuimmat

Uusimmat