Antti Hyyrysen Viimeinen Atlantis -romaani näytelmäksi Lappeenrannan kaupunginteatteriin – maailman kantaesitys saa ensi-iltansa marraskuussa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 24.10.2022

Dystopia ”Viimeinen Atlantis” saa ensi-iltansa lauantaina 26.11.2022 Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Tuomo Rämön ohjaama ja dramatisoima näytelmä perustuu Stam1na-yhtyeen kitaristi-laulajana tunnetun Antti Hyyrysen kiitettyyn ja ajatuksia herättävään esikoisromaaniin Viimeinen Atlantis vuodelta 2020 sekä Stam1nan myydyimpään albumiin vuodelta 2010.

Antti Hyyrynen on myös säveltänyt ja sovittanut näytelmän musiikin ja osallistuu näyttämöteoksen äänisuunnitteluun. Hyyrynen onkin tehnyt lukuisia työtunteja teatteriversion parissa ja päässyt tiiviisti seuraamaan näytelmän valmistumista. Viimeisen Atlantiksen ensi-iltaa hän odottaa innokkaasti:

”On ollut lumoavaa seurata kotikaupunkini ammattilaisia rakentamassa liikkuvaa ja elävää Atlantista. Vaikka tarina on minulle tietysti rakas ja läpikotaisin tuttu, on nyt teatterilavalla sykähtelevässä maailmassa jotakin aivan maagista. Atlantis kuiskaa, puhuttelee ja huudattaa kaikkia aisteja!”

Näytelmä kertoo elämästään nauttineesta Tobeaksesta, joka kesken mannertenvälisen lennon sinkoutuu maailmanlopun pyörteisiin. Löytääkö Tobeas kotiinsa vai tuhoutuuko planeetta sitä ennen? Viimeinen Atlantis on dystopia veden tärkeydestä ja voimasta, kaunis kuvaus romahtavasta maailmasta ja pakomatkasta sen halki.

Teatteriversion tekijöissä lappeenrantalaista lahjakkuutta

Viimeisen Atlantiksen rooleissa näyttelevät Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijät Seppo Kaisanlahti, Turo Marttila, Samuli Punkka sekä Vilma Ilmari Putro.

Mielenkiintoinen yksityiskohta produktion taustalta on, että lappeenrantalaislähtöisillä esittävän taiteen lahjakkuuksilla Antti Hyyrysellä, Tuomo Rämöllä sekä Samuli Punkalla on jo pitkä yhteinen historia. Tuomo Rämö kertoo projektista seuraavaa:

”Tutustuin Anttiin ja Samuliin harrastajateatterissa ennen vuosituhannen vaihdetta, kun Lappeenrannan Linnoituksessa esitettiin Shakespearen Kesäyön uni -näytelmää Tyhjän Tilan teatterin toimesta. Antti ja Samuli tunsivat toisensa jo yläasteelta, ja täytyy sanoa, että molemmat olivat jo silloin mainioita tyyppejä. Ja ovat edelleen. Mahtavaa tehdä taas teatteria kavereiden kanssa. Ja vielä näin hienon ja ajankohtaisen materiaalin äärellä. Kaikkinensa upea projekti.”

Rämö, Hyyrynen ja muut työryhmän jäsenet toivottavat teatteriyleisön lämpimästi tervetulleeksi Viimeisen Atlantiksen pariin.

Näytelmä onkin herättänyt runsaasti mielenkiintoa, sillä ensi-ilta myytiin loppuun jo kuukausia ennen H-hetkeä. Viimeisestä Atlantiksesta nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa kaikkiaan kuusi esitystä marras-joulukuussa 2022. Näytelmää pääsee Lappeenrannan kaupunginteatterissa katsomaan myös vuoden 2023 puolella. Esitystiedot voi tarkistaa teatterin kotisivuilta http://lprteatteri.fi.

Teatteriklubi ja avoimet harjoitukset Viimeisen Atlantiksen teemalla

Viimeisen Atlantiksen ohjaaja Tuomo Rämö on tavattavissa Lappeenrannan kaupunginteatterin marraskuun Teatteriklubilla. Teatteriklubi on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, johon ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Teatteriklubi järjestetään Suurella näyttämöllä keskiviikkona 16.11.2022 kello 18–19 teemalla Viimeinen Atlantis.

Viimeisen Atlantiksen työryhmän työskentelyä puolestaan pääsee seuraamaan Lappeenrannan kaupunginteatterin järjestämissä avoimissa harjoituksissa. Teatteriklubin tapaan myös avoimet harjoitukset ovat yleisölle maksuttomat, eikä tapahtumaan tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Viimeisen Atlantiksen avoimet harjoitukset järjestetään Lappeenrannan kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä torstaina 17.11.2022 kello 18–19. Avoimissa harjoituksissa työryhmä keskittyy harjoittelemiseen ohjaaja Tuomo Rämön johdolla ja yleisö voi seurata harjoitusten kulkua. Avointen harjoitusten jälkeen 17.11.2022 kello 19–19.30 medialla on mahdollisuus tutustua näytelmään ja työryhmään.

Antti Hyyrynen ​– Tuomo Rämö

Viimeinen Atlantis

Ensi-ilta 26.11.2022 Lappeenrannan kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä

Työryhmä:

  • Dramatisointi ja ohjaus: Tuomo Rämö
  • Äänisuunnittelu ja musiikki: Antti Hyyrynen
  • Lavastus ja puvustus: Samuli Halla
  • Valosuunnittelu: Antti Helminen
  • Näyttelijät: Seppo Kaisanlahti, Turo Marttila, Samuli Punkka, Vilma Ilmari Putro
  • Esitysoikeudet: Antti Hyyrynen ja Tuomo Rämö