Anvil – Pound For Pound

Kirjoittanut Juha Attola - 2.1.2012

Anvil on tällä hetkellä uransa huipulla, ja syynä tähän on ”The story of Anvil” -niminen dokumentti, eikä niinkään yhtyeen musiikilliset taidot. Sympatia ja säälipisteitä yhtyeelle tuonut dokumentti sai ihmiset jopa ostamaan jokusen levynkin, joten nyt Anvil -”klassikot” lähtevät uusintakierrokselle siinä toivossa että ne löytäisivät tiensä heavy-diggareiden hyllyihin.

Alun perin vuonna 1988 julkaistu ”Pound For Pound” on Anvilin viides pitkäsoitto. Avausraita ”Blood On The Ice” lähtee ihan kelvollisesti käyntiin, mutta n. 50 sekunnin kohdalla se latistuu täysin, siinä vaiheessa nimittäin vokalisti Lips avaa suunsa. Kyllähän tälläkin yhtyeellä on muutamat ihan kelvolliset riffit ja jopa muutama oikeasti hyvä kappale, mutta kun pääasiallisesti on kyse melkoisen luokattomasta heavy-yhtyeestä, ei itselleni oikein aukea, miksi tätä jaksetaan hehkuttaa. Jos yhtyeestä tehdään hyvä dokumentti, niin eihän se yhtyettä paranna. Olisikin mielenkiintoista tietää kuinka monella, tuon dokumentin jälkeen, Anvilia hehkuttamaan alkaneella henkilöllä tosiaan löytyy näitä albumeita hyllystä. Puhumattakaan siitä, kenellä ne tosiaan soivat ahkerasti soittimessa.

Monesti Anvilin kohdalla puhutaan tosielämän Spinal Tapista, ja kieltämättä tuon vaikutelman yhtye itsestään antaa ilman dokumenttiakin. Tältäkin levyltä löytyy esimerkiksi kappaleita kuten, ”Senile King”, ”Brain Burn” ja ”Safe Sex” jotka voisivat aivan hyvin olla kyseisen huumoriyhtyeen tuotoksia.

Anvil on nyt saanut maistaa jo hieman isompia areenoita ja saanut muutaman paidan ja levynkin myytyä, joten olisi ehkä syytä keksiä jo uusi vitsi seuraaville vuosille. Tekisikö joku dokumentin vaikkapa Ravenistä tai Razorista, niin saisivat hekin ehkä myytyä pari levyä? Kieltämättä ”Metal On Metal” on ehkä se ainoa Anvil-levy joka hyllyyn kannatta hoitaa, mikäli sinne jonkun heidän levyn välttämättä haluaa. Musiikillisesti tällä yhtyeellä ei ole oikeastaan mitään annettavaa, mutta se on kuitenkin päässyt kulttimaineeseen, ja toki jo pelkästään sitäkin voidaan pitää jonkinmoisena suorituksena. Saa nähdä miten nykyajan Anvil, elikkä Cauldron pärjää parinkymmenen vuoden päästä – onko heidät kokonaan unohdettu vai ovatko hekin saaneet uralleen nostetta jotain muuta kuin musiikillista kautta. Cauldronin yhteydessä voidaan myös heittää ilmaan kysymys: Miksi Kanadasta tulee niin paljon b- ja c-sarjan heavy-yhtyeitä?

3/10

Kappalelista:

1.Blood On Ice
2.Corporate Preacher
3.Toe Jam
4.Safe Sex
5.Where Does All The Money Go?
6.Brain Burn
7.Senile King
8.Machine Gun
9.Fire In The Night
10.Cramps

http://www.anvilmetal.com/

Kirjoittanut: Juha Attola