Arafel – For Battles Once Fought

Israelista kotoisin oleva Arafel julkaisee kolmannen täyspitkänsä ”For Battles Once Fought”. Sen enempää mistään lunttaamatta, on yhtye muistaakseni kolmas levyttämään asti yltänyt israelilaisyhtye, jota olen kuullut. Enkä halua kuulostaa mitenkään ennakkoluuloiselta saati rasistiselta, mutta eipä ole juuri mitään metallimaailmaa mullistavia julkaisuja ko. valtiosta kuulunut.

Valitettavasti ei myöskään Arafel tee tässä tapauksessa poikkeusta, vaikka hetkittäin ”For Battles Once Fought” ihan lupaavalta kuulostaakin. Levyn pahin ongelma on siinä, että kun otetaan ripaus tuolta, laitetaan sekaan vähän sieltä ja annos vielä täältä, on tulos lähes poikkeuksetta melkoista sillisalaattia. Arafelin ideana on ollut sekoittaa moderni melodinen black metal, folk metal sekä tekninen death metal. Jo pelkästään ideanakin täysin järjetön sekä tuhoon tuomittu idea kuulostaa loppupeleissä siis siltä, kuin Cradle Of Filth, Morbid Angel ja vaikkapa Turisas yhdistettäisiin.

”For Battles Once Fought” sisältää erinomaisia ideoita, mutta tässä tapauksessa yksinkertaisesti liika on liikaa. Kappaleiden tunnelmat pilataan lähes järjestään pomppimalla eri genrejen välillä, niin ettei niistä saa oikein millään kiinni. Poikkeuksia toki muutama levyltä löytyy, esimerkiksi pelkästään folk metalliin keskittyvä instrumentaali ”The Last Breath Of Fire” on hyvä esimerkki siitä, ettei yhtye ihan täysin hakoteillä kuitenkaan ole.

Omat ongelmansa on myös levyn tuotannossa, sillä äänimaailma tämän kaltaiseen musiikkiin on aivan liian kevyt ja tunkkainen. Suurin ongelma on kuitenkin siinä, ettei Arafel vielä kolmannellakaan levyllään ole onnistunut päättämään tyylilajiaan, vaan yrittää epätoivoisesti edustaa liian montaa genreä kerralla. Ennen kaikkea teknisimmät death metal osiot eivät sovi levyn kokonaisuuteen yhtään, joten tuon genren voisi yhtye suosiolla tiputtaa pois. Ja siinä vaiheessa, kun yhtye löytää oman linjansa, se myös toivon mukaan päästetään ihan kunnon studioon nauhoittamaan seuraavaa albumiaan.

4/10

Kappalelista:

1. Sword’s Hymn
2. Kurgan
3. The Siege
4. 1380: The Confrontation
5. The Last Breath Of Fire
6. Im Feld
7. Wolf’s Hunt
8. Death Of Archaic World

www.myspace.com/arafelmetal

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua