Arch Enemy

Arch Enemy 2014Maaliskuussa metallimusiikin ystävät ympäri maailmaa järkyttyivät kuullessaan että n laulaja, Angela Gossow, jättää bändin. Järkytys vaihtui pian kiinnostukseksi, kun ilmeni että The Agonistista tuttu Alissa White-Gluz liittyy Arch Enemyn uudeksi laulajaksi. Kaaoszine pääsi haastattelemaan Alissaa uuden levyn tiimoilta, selvittämään miltä muutos tuntuu, ja mitä Arch Enemyltä voidaan odottaa tulevaisuudessa.

Hei Alissa! Mitä sinulle ja bändille kuuluu, ja mistä vastailet kysymyksiini?

Alissa: Tervehdys! Asiat menevät hyvin niin minulla kuin bändilläkin, olen tällä hetkellä New Yorkissa. Olemme työskennelleet kovasti levyn eteen, ja nyt odottelemme levyn julkaisua ja kiertueen aloittamista.

On kulunut pari viikkoa siitä, kun kun bändi julkisti maailmalle, että sinusta on tullut Arch Enemyn uusi laulaja. Miten asiat ovat sujuneet Arch Enemyn ”vihan äänenä”, kuten Angela aikoinaan kuvaili laulajan asemaa?

Alissa: Tähän mennessä kaikki on mennyt oikein hyvin, olen tavannut paljon uusia faneja ja valmistautunut lähtemään maailmankiertueelle Arch Enemyn riveissä, ja sitä odotan kovasti. Uusien asioiden opettelemista on ollut, mutta ei mitään sen ihmeellisempää oikeastaan.

Milloin sinua pyydettiin ensimmäistä kertaa liittymään Arch Enemyyn ja miten se tapahtui?

Alissa: Olin silloin kiertueella Kamelotin kanssa. Sain sähköpostin, jossa Angela kehotti minua puhumaan Michaelin kanssa. En tiennyt lainkaan mistä oli kysymys, kunnes otin yhteyttä Michaeliin, joka yhdessä bändin kanssa pyysi minua Arch Enemyn uudeksi laulajaksi. Minulle selvisi, että Angela oli suosittanut minua uudeksi laulajaksi, joten tartuin tietysti tilaisuuteen ja tässä minä nyt olen.

Oliko päätös lähteä entisestä bändistäsi, The Agonistista, vaikeaa sinulle? Kauanko Arch Enemy antoi sinulle aikaa miettiä asiaa?

Alissa: Itse asiassa en missään vaiheessa itse lähtenyt bändistä, vaan sain potkut. The Agonist päätti jatkavansa ilman minua, joten en siis missään vaiheessa itse halunnut lähteä. Olisin ollut valmis toimimaan molemmissa bändeissä, mutta menneisyyttä on turha murehtia. Keskityn nyt täysin Arch Enemyyn.

Arch Enemy julkaisee uuden albuminsa, ”War Eternalin”, 6. kesäkuuta 2014. Voisitko kertoa hieman levyn nauhoitusprosessista ja omasta osuudestasi siinä?

Arch Enemy War Eternal 2014Alissa: Studiossa työskentely oli erittäin mukavaa! Mennessäni studioon viisi biisiä oli instrumentaalisesti valmiina. Kuuntelin niitä muiden bändin jäsenten kanssa, jonka jälkeen ryhdyimme työstämään niihin lauluosuuksia samaan aikaan, kun muut jäsenet jatkoivat kappaleiden kirjoittamista riffien ja muiden osuuksien muodossa. Michael jopa muutti erään kappaleen melodioita, jotta se sopisi paremmin äänialalleni. Levyn miksaaja Jens Borgen teki upeaa työtä ja sai levyn kuulostamaan todella mahtavalta, perinteiseltä Arch Enemyltä hyvällä tavalla.

Millaista oli työskennellä uuden bändin kanssa studiossa, ottaen huomioon että olet ollut mukana The Agonistissa melko kauan?

Alissa: Itse asiassa tämä taisi olla helpoin studiosessioni ikinä. Michael oli kanssani studiossa koko ajan ja tunnelma oli hyvin rento, jokseenkin tosi outo koska olinhan juuri korvannut edellisen laulajan, ja tutustuin vasta muihin bändin jäseniin. Silti se oli hyvin kivuton ja tuottelias studiosessio.

Muistan lukeneeni että olit kirjoittamassa sanoja ensimmäiseen sinkkubiisiin, ”War Eternaliin”. Kuinka suuri rooli sinulla oli musiikin ja sanojen tekemisessä tälle levylle?

Alissa: En itse asiassa osallistunut ”War Eternalin” sanoituksiin vaan Michael kirjoitti ne, muutamaa pientä lisäystä lukuunottamatta. Olen kirjoittanut levylle sanoitukset viiteen biisiin, mukaan lukien toiseen sinkkubiisimme ”As The Pages Burniin”. Kappaleissa toki näkyy minun ja Michaelin erilaiset tyylit sanoittaa, mutta olemme molemmat onnistuneet tahoillamme hyvin.

Voisitko kertoa hieman levyn sanoituksista, keskittyvätkö ne yhteen konseptiin vai onko jokainen oma pieni tarinansa?

Alissa: Sanoitukset eivät keskity yhteen konseptiin vaan käsittelevät erilaisia aiheita. Lyriikoiden kirjoittamisen aikaan useilla bändin jäsenillä oli henkilökohtaisia vaikeuksia erinäisistä syistä, ja ne heijastuivat sanoituksiin. Väittäisin sanoitusten olevan samaistuttavia, koska moni meistä on kokenut petoksia ja selkäänpuukotuksia ynnä muita vastaavia ongelmia elämässään.

Levyltä on nyt julkaistu kaksi sinkkua, ”War Eternal” ja ”As the Pages Burn”. Miten nämä biisit valikoituivat esittelemään Arch Enemyn uutta aikakautta, ja oletko ollut tyytyväinen kappaleista saatuun palautteeseen?

Alissa: Sinkkubiisien valinta oli hyvin vaikeaa, koska meidän mielestämme koko levy on mahtava, ja monet biisit olisivat sopineet sinkkubiiseiksi. Studiossa usein tulee niin läheiseksi biisien kanssa, että ensimmäiseksi näytteeksi on vaikea valita yhtä yli muiden. Pyysimme apua Century Median väeltä, ja he auttoivat meitä valitsemaan. Sanoisin, että ”War Eternal” oli hyvä valinta esittelemään uutta levyä.

Teit myös puhtaita lauluosuuksia The Agonistin levyille, ja monet ihmiset ovat olleet hieman huolissaan siitä. Aiotko tehdä puhtaita osuuksia myös Arch Enemyn levyille? Onko moinen mahdollista tulevaisuudessa, vai tuleeko Arch Enemy jatkamaan silkalla murinalla?

Alissa: *Naurahtaa* itse asiassa melkoinen määrä ihmisiä on toivonut, että laulaisin Arch Enemyssä puhtaalla äänellä, mutta toisaalta minulla ei ole henkilökohtaista tarvetta päästä laulamaan jokaiseen biisiin puhtaasti vain siksi että osaan tehdä niin. Arch Enemyn kappaleissa kitarat hoitavat suuren osan melodiasta, joten puhtaalle laululle ei ole tarvetta, sillä brutaali tyyli sopii niiden kanssa hyvin yhteen. Tietysti jos tulevaisuudessa tulee biisi, johon arvelisimme puhtaan laulun sopivan, niin todennäköisesti harkitsisimme sitä. On kuitenkin mahdotonta sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kuinka paljon olit tai olet huolestunut siitä, että ihmiset tulevat vertaamaan sinua Angelaan laulajana, teitpä sitten mitä tahansa?

Alissa: En oikeastaan missään vaiheessa ole ollut kovin huolissani asiasta. Ihmiset ovat verranneet Angelaa ja minua toisiimme käytännöllisesti katsoen aina, koska olemme harvoja naismurinalaulajia isoissa metallibändeissä. En oikeastaan osaa olla asiasta huolissani, sillä ihmiset tulevat joka tapauksessa vertaamaan kaikkea mitä teen siihen, mitä Angela on tehnyt.

Mitä ovat olleet pääasialliset erot jos vertaat The Agonistissa olemista Arch Enemyyn, vai onko eroja löytynyt ollenkaan?

Alissa: Bändeistä löytyy suuria eroja. Sanoisin, että tunnen oloni rennommaksi kuin aikoihin, ja bändissä oleminen on mukavaa. En voi lähteä suuremmin vertaamaan, koska eroni The Agonistista vaikuttaa hieman mielipiteeseeni.

Arch Enemyn kanssa sinulla on mahdollisuus päästä keikkailemaan paikkoihin joihin et Agonistin kanssa ole voinut päästä. Mihin paikkoihin haluaisit erityisesti päästä keikalle?

Alissa: Olen päässyt Kamelotin kiertueella jo suurimpaan osaan paikoista, joissa olen halunnutkin käydä. On tietysti olemassa paikkoja joihin olisi mahtava päästä, kuten eräät Afrikan maat, joissa Arch Enemy on keikkaillut aiemmin. Olisi myös mukava päästä soittamaan jälleen vaikkapa Japaniin tai Meksikoon.

Kiitoksia haastattelusta, haluaisitko sanoa tähän loppuun jotain suomalaiselle metallikansalle?

Alissa: Terveisiä kaikille suomalaisille metallifaneille! En ole kovin usein päässyt käymään Suomessa, joten odotan innolla näkeväni teidät livenä. Te suomalaiset todella ymmärrätte mistä metallimusiikissa on kyse!

https://www.facebook.com/archenemyofficial

Teksti: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua