Arch Enemy – Khaos Legions

Arch Enemy palaa uuden albumin myötä. ”Khaos Legions” tarjoilee 14 raitaa uutta Arch Enemyä, joista kolme tosin on lyhyitä instrumentaaleja. Tämä yhtye on jo aikaisemmilla levyillä tehnyt niin tasaisen tappavaa jälkeä, että kyseessä on varmastikin monille metalli faneille yksi vuoden odotetuimmista julkaisuista, varsinkin kun edellinen kokonaan uutta materiaalia sisältänyt levy julkaistiin 2007.

Intron jälkeen kaiuttimista pärähtää ”Yesterday Is Dead And Gone” niminen ralli. Yhtyeen laulaja Angela Gossow kuulostaa entistäkin vihaisemmalta vokaaleissaan ja jättää kevyesti jälkeensä useimmat genren laulajat. Jos joku on neitokaisen laulua joskus epäillyt, niin viimeistään ”Bloodstained Cross” kappaleen jälkeen luulisi viimeistenkin epäilijöiden jo myöntävän hänen olevan täysin oikealla paikalla.

Mielestäni yhtye on tällä levyllä mennyt myös musiikillisesti askeleen teknisempään suuntaan. Soittotaidosta ei ole ollut tämän yhtyeen kohdalla ikinä moittimista, mutta nyt yhtyeen soitto kuulostaa entistäkin hiotummalta. Arch Enemy on aina ollut yhtye, jonka levyt ovat jaksaneet herättää kiinnostuksen johtuen pitkälti varmaankin yhtyeen jäsenien taidoista ja ennen kaikkea kunnianhimosta. Yhtye pystyy aina loihtimaan jotain tuoreen kuuloista levyilleen, vaikka eivät mitenkään suuresti konseptiaan ole vuosien saatossa muuttaneetkaan. Yhtye tuntuu kuitenkin menevän eteenpäin joka levyllä ja se on nykyään liian harvinaista. Hyviä levyjä tulee kyllä paljonkin, mutta ikävän monet yhtyeet tuntuvat tekevän saman levyn pariinkin kertaan.

Monet yhtyeet ovat mielestäni menettäneet pelin sen jälkeen kun ovat julkaisseet cover kappaleita sisältävän albumin, tai uusia versioita vanhoista klassikoistaan sisältävän levyn. Sain kuitenkin onnekseni huomata että näin ei käynyt Arch Enemyn kohdalla, vaan tuntuu siltä, että yhtye on vain saanut lisää potkua tekemiseensä ”The Root Of All Evil” albumin myötä. Kyseinen albumihan sisälsi uusia versioita entisen laulajan Johan Liivan aikaisista kappaleista.

Tämä on albumi, joka yhdistää In Flamesin melodisuuden, Kreatorin raakuuden ja Scar Symmetryn teknisyyden. Jos yksikään äsken mainituista yhtyeistä miellyttää kannattaa tämä albumi ehdottomasti katsastaa, kun se toukokuussa julkaistaan. Kerrassaan loistava albumi!

9/10

Kappalelista:

1.Khaos Overture (Intro)
2.Yesterday Is Dead And Gone
3.Bloodstained Cross
4.Under Black Flags We March
5.No Gods, No Masters
6.City Of The Dead
7.Through The Eyes Of A Raven
8.Cruelty Without Beauty
9.We Are The Godless Entity (Instrumental)
10.Cult Of Chaos
11.Thorns In My Flesh
12.Turn To Dust (Instrumental)
13.Vengeance Is Mine
14.Secrets

http://www.archenemy.net/

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua