Areenaluokkaan siirtyneen Porisperen tähtinä The Hellacopters, Tehosekoitin, Amorphis, Haloo Helsinki! ja JVG

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 25.11.2021

11-vuotias Porispere-festivaali julkaisee nyt kesän 2022 11 ensimmäistä artistiaan. Ensi kesänä kokonaisvaltaisen uudistuksen kokeva tapahtuma lisää reippaasti kierroksia ja laajentuneen alueen lisäksi artistikattaus on historian muhkein. Uudistuvan festivaalin kärkinimiin kuuluvat muun muassa ruotsalainen garage rock -suuruus The Hellacopters, koko kansan suosikkiyhtye Haloo Helsinki!, Suomen striimatuin yhtye JVG sekä lavoille ensi kesänä palaava suomirockin klassikkonimi Tehosekoitin.

Nicke Anderssonin johtama The Hellacopters toimi 1990- ja 2000-luvuilla yhtenä niin sanotun action rock -skenen johtotähdistä. Mainiona liveaktina tunnettu ruotsalaisorkesteri on ollut levytysrintamalla hissukseen vuodesta 2008 lähtien, mutta uusi albumi on luvassa keväällä 2022. Yhtye lähtee myös kaivatulle kiertueelle, ja kesän ainoa Suomen-esiintyminen tapahtuu Kirjurinluodossa.

Haloo Helsinki! palasi tänä vuonna muutaman vuoden mittaiselta tauoltaan ja julkaisi listakärkeen nousseen Älä pelkää elämää -albumin. Ensi vuonna yhtye esiintyy muun muassa Helsingin Olympiastadionilla – ja tietysti Porisperessä.

Pandemia sotki aiemmin Tehosekoitin-yhtyeen paluukuviot, mutta vihdoin ensi kesänä Otto, Matti ja kumppanit tekevät tietyt festivaalit sisältävän comeback-kiertueen, jossa kuullaan kaikki ikivihreät, kuten ”Valonkantaja”, ”Kaikki nuoret tyypit”, ”Hetken tie on kevyt” ja ”Maailma on sun”.

Porisperen tyyliin artistikattaukseen on siroteltu harvinaisempia vieraita riemastuttamaan uskollisia asiakkaita. Kalifornialainen thrash metal -yhtye Death Angel aiheuttaa varmasti värinää rankemman musiikin ystävissä.

Elokuun 5. ja 6. päivänä järjestettävän festivaalin tapahtuma-aluetta laajennetaan Lokkilavalta areenan suuntaan ja samalla toteutetaan kaksi uutta tapahtumapaikkaa. Pori Jazzin päälavanakin tunnetun Kirjurinluodon areenan alueelle nousee isommat tuotannot mahdollistava Uroslava. Kesäteatterin tiloihin rakentuu oma kokonaisuus. Myös perinteinen Lokkilavan alue toimii Porisperessä edelleen isossa roolissa. Nämä kolme esiintymispaikkaa muodostavat Porispereen uuden upean viihtymis- ja palvelukokonaisuuden. Muutosten myötä kapasiteetti nousee aiemman 8000 päiväkohtaisen asiakkaan sijaan palvelemaan yli 10 000 hengen asiakasmääriä.

Huomionarvoista on myös se, että jatkossa Porispere-festivaali käsittää aikaisemman kolmen päivän sijaan kaksi tapahtumapäivää eli perjantain ja lauantain. Suosittu sunnuntain perhepäivä tullaan jatkossakin järjestämään, mutta selkeyden vuoksi se eriytetään omaksi kokonaisuudekseen. Sunnuntaipäivä toteutetaan Lokkilavan ympäristössä eli isompi tapahtuma-alue on käytössä ainoastaan perjantaina ja lauantaina. Tiedotamme sunnuntain perhepäivästä lisää alkuvuodesta.

Uudistuksen myötä Porispere tulee olemaan ikärajallinen festivaali. Tapahtuma-alueen rakenteesta johtuen anniskelulain vaatimat karsinat jäävät historiaan ja koko alue haetaan tapahtumaravintolaksi. Perheen junioriosastolle annetaan kuitenkin optio päästä vierailemaan ja haistelemaan festivaalitunnelmaa vanhempien seurassa ennen klo 21:tä, eli alle 12-vuotiaille tarjotaan ilmainen sisäänpääsy alkuiltaan.

Porispereä on nyt tehty kymmenen työntäyteistä mutta antoisaa vuotta. Porisperen promoottori Harri Vilkuna kokee, että jos muutoksia tehdään, niin nyt on symbolisestikin oikea hetki.

“Porispere-yhteisö on saavuttanut kymmenessä vuodessa tavoitteensa. Voisimme tyytyä omaan erinomaisuuteemme ja jäädä paikoilleen taputtelemaan toistemme olkapäitä seuraavankin vuosikymmenen ajan. Haluamme kuitenkin haastaa itsemme, toteuttaa paremmat puitteet sekä tuoda artistipuolelle uusia aluevaltauksia. Uudet avaukset vaativat luonnollisesti lisää tilaa, infrastruktuurin kehittymistä sekä taloudellista panostusta.“

”Me olemme aivan hillittömän innoissamme uudistuksista ja uskomme, että into tarttuu myös alati kasvavaan asiakaskuntaamme. Sen lupaamme, että ainutlaatuinen Porispere-henki, iloisen linjaton artistikattaus sekä porilainen itseironia tulee jatkossakin olemaan käsikirjoituksemme, josta ammennamme virtaa tuleville vuosille.”

Porisperen 2022 ensimmäiset julkistukset:
The Hellacopters (SWE)
Haloo Helsinki!
Tehosekoitin
JVG
Amorphis
Vesala
Ismo Alanko

Death Angel (USA)
Mokoma
Huora
Sami Yaffa

Loput esiintyjät sekä päiväkohtainen ohjelma julkaistaan ensi vuoden puolella.