Arkhamin Kirjasto – Torches Ablaze

Monet teistä varmasti tietävät muusikon nimeltä Samae Koskinen. Mies on tunnettu mm. soolotuotannostaan sekä rock/pop-yhtyeestä Sister Flo. Juuret herralla ovat kuitenkin jossain aivan muualla, ja näille juurilleen – alkukantaiseen metalliin – Koskinen palaa Arkhamin Kirjaston kanssa mukanaan Jussi Lehtisalo. Yhtyeen ensimmäinen albumi ”Torches Ablaze” näkee päivänvalonsa 5.9. Ektro Recordsin kautta.

”Torches Ablaze” on mielenkiintoinen yhdistelmä, jossa haetaan brittihevin melodisuutta yhdistettynä old school death metalliin. Vaikutteita on siis otettu laajalta skaalalta aina Iron Maidenista Hellhammeriin. Tämä kuuluu myös itse levyllä, sillä vaihtelevuus on kappaleiden välillä suhteellisen rajua, mutta ainoastaan positiivisella tavalla.

Levy koukuttaa tarttuvilla melodioillaan heti avausraidalla  ”The Cult Of Return”. Hetkittäin meno äityy raivokkaaksi death metalliksi, kuten kappaleissa ”Sleeping Beauty”  tai perin erikoisen rytmityksen omaavassa ”Speed, Yog Sogoth”, joka on etenkin kappaleen loppupuolella perin kaoottinen teos. Vastapainoksi yhtye hidastelee keskivaiheilla kuultavalla kappaleella ”Sea Of Madness” psykedeelisen doomin puolelle. Levyn päätösraita ”When The Light Is Dead And Gone” kuulostaa jo hiukan melodisen death/doomin sekoitukselta, jossa tausta syntikat lisäävät kappaleelle mukavasti tunnelmaa.

Voisi siis kuvitella, että ”Torches Ablaze” olisi jotenkin katkonainen tuotos, näin ei kuitenkaan ole. Jokainen kappale sopii levylle erinomaisesti. Tunnelma on kauttaaltaan kuitenkin yhtä synkkä, ja raju vaihtelevuus kappaleiden välillä ei aiheuta muuta kuin sen, että levy säilyttää mielenkiintonsa useampaankin kuuntelukertaan.

Ei Arkhamin Kirjasto käytännössä ole mitään uutta metalliin tuonut, mutta yhdistäessään eri alalajikkeita näin rajulla tavalla on sitä vaikea myöskään muihin yhtyeisiin verrata, joten yhtye kuulostaa kokonaisuus huomioon ottaen ainoastaan itseltään, mikä on nykypäivänä erittäin positiivista.

Levyn sanoitukset perustuvat H.P. Lovecraftin mytologiaan, mikä ei valitettavasti avaudu itselleni yhtään. Ainoa heikkous levyllä on sen laulupuoli, sillä siinä missä musiikki on kauttaaltaan vaihtelevaa, laulupuoli hoidetaan pääpiirteittäin samalla ”puoliörinällä”.

Kyllä tästä huomaa ihan selkeästi, että on ammattimuusikot olleet asialla. ”Torches Ablaze” on hyvä, jos ei jopa erinomainen debyyttialbumi, jonka jatkoa jään odottamaan suurella mielenkiinnolla.

8/10

Kappalelista:
01.The Cult of No Return
02.Knights of Torment
03.Sleeping Beauty
04.Sea of Madness
05.Bitch from Hell
06.Thousand Snakes
07.Speed, Yog Sothoth
08.Golem Made of Flesh
09.Synthetic Death
10.When the Light is Dead and Gone

https://www.facebook.com/arkhaminkirjasto?ref=ts

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua