Artistit ovat alkaneet julkaista tuotantoaan NFT:n muodossa
NFT tulee sanoista Non Fungible Token, mikä tarkoittaa muuntumatonta polettia. Se on käytännössä digitaalinen aitoustodistus, jolla kyseisen NFT:n omistaja merkitään lohkoketjuun, samalla tavalla kuten esimerkiksi Bitcoin-omistajuus merkitään lohkoketjuun.
Digitaalisia teoksia on tehty NFT muotoon jo useiden vuosien ajan, vaikka ne ovat nousseet pintaan vasta lähiaikoina. Hinnat ovat tällä hetkellä korkealla ja mm. Beeple-taiteilijanimeä käyttävä henkilö on myynyt NFT taideteoksensa 1,8 miljoonalla dollarilla.
NFT-taiteen viimeaikainen suosionnousu liittyy suuresti kryptovaluuttojen hintojen nousuun. Erityisesti Bitcoinin kurssin räjähdysmäinen kasvu on lisännyt etenkin kuuluisien artistien mielenkiintoa kryptomaailmaa kohtaan. Muun muassa Kings Of Leon-yhtye on julkaissut uusimman albuminsa “When you see yourself”, NFT muodossa.
Albumien lisäksi artistit voivat luoda NFT:n avulla erilaisia tuotteita asiakkailleen, kuten esimerkiksi varmistaa asiakkaille pääsyn lopun elämänsä ajaksi bändin eturivipaikoille kaikkiin keikkoihin.
Miten NFT:t voisivat muuttaa musiikkimaailmaa?
Lähivuosina musiikki on muuttunut todella helposti saatavaksi. Voit kuunnella suoratoistopalveluista halvalla eri artistien musiikkeja ja artistit saavat tästä palkkioksi todella pienen korvauksen. Lohkoketjuteknologian avulla artistit voivat myydä asiakkailleen digitaalista kopiota esim. yhtyeen levystä, jolla on keräilyarvoa. Näin artistit voivat tienata enemmän.
Tällä hetkellä digitaalisen taiteen markkinoilla on myynnissä kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta mikään ei estä sitä, että oma musiikki, taide tai lisäpalvelut keikoilla eivät menisi kaupaksi lohkoketjumarkkinoilla.
NFT:n uskotaankin olevan seuraava iso juttu musiikkimaailmassa.