Arviossa Behexenin varhaiset vuodet yhteen kokoava ”Beyond the Four Gates”

Kirjoittanut Otto Kankainen - 8.2.2025

Satanic Warmaster -nokkamiehen pyörittämä Werewolf Records on koostanut 90-luvun ensimmäisellä puoliskolla perustetun Behexenin varhaisen tuotannon kokoelmalle.

”Beyond the Four Gates” -nimeä kantava julkaisu pitää sisällään Behexenin esiasteen, Lords of the Left Handin, ainoan demon, Behexenin debyyttiä edeltäneet demot ”Eternal Realm” ja ”Blessed Be The Darkness” ja ”Promo ’99” -nimisen aiemmin julkaisemattoman promojulkaisun.

Lords of the Left Handin ”Reality Is In Evil”…” on vielä melko köpöillä varustettua suhteellisen alkeellista black metalia. Biisit tuovat mieleen suomalaisen black metalin kummisetä Barathrumin varhaisemman tuotannon. Siitä on toki vielä pitkä matka Behexenin levyiltä tunnettuun soundiin mutta mielenkiintoinen kuriositeetti sinne, mistä nuorena on lähdetty liikkeelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Behexenin ensimmäinen, vuonna 1997 julkaistu ”Eternal Realm” on selkeä kehitysaskel. Urut on saatu mukaan, joskin niiden soundi on todella kämäinen ja tuo mieleen ysärin lopun Itä-Euroopan black metal -ihmeet. Uruilla höystettyä mid tempo -poljentaa ohuilla soundeilla esittävä Behexen olisi voinut olla hyvin erilainen bändi, jos linja olisi pitänyt. Pitääkö sitä hyvänä vai huonona asiana lienee kuulijan korvissa. Minä löysin demolta jotain viehätysvoimaa.

”Blessed Be The Darkness” onkin jo selkeä askel kohti soundia, josta Behexen tuli myöhemmin tunnetuksi. Vokalisti Hoath Torog on omaksunut laulutyylin, joka kuuluu miehen tulkinnassa vielä tänäkin päivänä. Behexenin edelleen käytössä oleva logo oli myös ensimmäistä kertaa käytössä juuri tällä julkaisulla. Kaikki demon kappaleet kelpasivat pari vuotta myöhemmin klassikkostatusta nauttivalle ”Rituale Satanum” -debyyttialbumille.

”Promo ’99” koostuu pääosin debyyttialbumin kappaleiden varhaisemmista versioista. Sovitukset eivät ole enää kaukana ”Rituale Satanumin” vastaavista, mutta soundipuoli on vielä hieman tukkoisempi kuin levyversiossa. On ihan mielenkiintoista kuulla aiempia versiointeja kyseisen levyn biiseistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Tuntuu, että tällä hetkellä on jonkinlainen buumi, ja demokokoelmia tipahtelee joka suunnasta. Niiden tarpeellisuudesta voi olla montaa mieltä. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että yhtyeiden varhainen historia nivotaan järkevästi saataville. Olen sen verran nuori, että Behexeniin tutustuminen on tapahtunut nimenomaan studiolevyjen kautta, ja demoaika on jäänyt huomiotta. Oli siis mielenkiintoista kuulla, mistä bändi on lähtenyt, ja mitä kaikkea matkan varrelle on mahtunut ennen sen ensimmäistä levyä ja levytyssopimusta.