Kertomuksia elämän nurjemmasta puolesta – arviossa Frailin ”Stand by Me in the Storm”
Kotimainen, modernia melodista metalia soittava Frail julkaisi hiljattain toisen kokopitkän albuminsa. Vuonna 2002 perustettu orkesteri oli vuosituhannen alussa yksi Suomen suurimmista vientitoivoista ja keikkoja oli eri puolilla Eurooppaa. Debyyttipitkäsoittonsa nimeltään ”Pieces of Silence” yhtye julkaisi vuonna 2009. Sitten, elämän näyttäessä nurjan puolensa, kipinä musiikkiin sekä sen tekemiseen sammui ja Frail päätyi telakalle.
Kului siis vuosia aikaa, kunnes syksyllä 2021 Frail ilmoitti yllättäen tekevänsä paluun ja uuden albumin olevan työn alla. Levyä työstettiin talven 2021-2022 aikana ja ensimmäisenä singlenä tulevalta levyltä julkaistiin ”Children of Depravity”, joka tarjoiltiin kuultavaksi syyskuussa 2022. Kaiken kaikkiaan ennen pitkäsoiton julkaisua esimakua tulevasta saatiin yhteensä neljä kappaletta. Muut sinkuiksi lohkaistut biisit olivat ”Save a Life Tonight”, ”Kiss Goodbye” ja ”Come Back to Me”. Jo näiden raitojen nimet kertovat sen, että kyseessä ei ole mitään kovin kevyttä musiikkia ja tarinat niiden takana ovatkin saaneet alkunsa laulaja-lauluntekijä Tarmon omakohtaisista kokemuksista.
”Stand by Me in the Storm” sisältää yhdeksän biisiä, jotka ovat paketoitu tiiviiksi, reilun puolen tunnin mittaiseksi kokonaisuudeksi. Melodisen rockin ja metalin lisäksi albumilta on erotettavissa muitakin musiikkityylejä, kuten esimerkiksi alternative rockia, nu-metalia kuin myös metalcorea. Vaikka eri tyylejä löytyy useita, onnistuu Frail kuitenkin pitämään paletin hyvin tasapainossa ja pitkäsoiton mielenkiintoisena.
Itselleni levyn biiseistä nousivat erityisesti edukseen ”Zealot”, ”Children of Depravity”, ”Demon Dopamine”, ja ”Picture Perfect”. Näistä erityisesti balladimainen ”Demon Dopamine” esittelee Frailin herkemmän puolen tulkintaa, kun taas ”Zealotissa” sekä ”Children of Depravityssa” ollaan täysin päinvastaisissa tunnelmissa. Oikeastaan näihin biiseihin tiivistyvät hyvin Frailin tyylien ääripäät, ja kuinka paljon mahtuukaan vielä näiden väliin!
Vanhan liiton musiikin kuluttajana innostun edelleen suunnattomasti, kun saan käsiini ihka oikean fyysisen levyn. ”Stand by Me in the Stormin” visuaalinen puoli tukee hienosti levyn musiikillista antia. Albumi kansineen ja kansilehtineen on kappaleiden mukaisesti koruttoman tummanpuhuva sekä pelkistetty.
Musiikki auttaa monella tavalla, niin musiikin tekijää itseään kuin sen kuuntelijaa. Musiikilla on myös ihmeellinen voima auttaa vaikeassakin tilanteessa eteenpäin. Siihen pystyy purkamaan hankalimmatkin tunteet ja siitä voi saada vertaistukea silloin, kun mistään muusta ei tunnu olevan apua. ”Stand by Me in the Storm” on tästä hyvin voimakas todiste ja Frail tekee tällä pitkäsoitolla erittäin vahvan paluun.