Kuinka maalaispoika Frank Ferannasta tuli ikoninen rokkitähti – arviossa Nikki Sixxin kirja ”Ekat 21 vuotta”

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 27.6.2022

Ekat 21 vuotta – kuinka minusta tuli Nikki Sixx on nyt ilmestynyt suomeksi. Teos kertoo yksityiskohtaisen tarinan siitä, kuinka maalaispoika Frank Ferannasta tuli yksi maailman menestyneimmistä rokkitähdistä. Kirjan kirjoittajiksi onkin merkitty kaksi eri persoonaa, sekä Frank Feranna että Nikki Sixx.

Kirjan ensimmäinen luku keskittyy nykypäivän tapahtumiin eli siihen, kun Nikki Sixx aloittaa Mötley Crüen stadionkiertueen suunnittelun yhdessä agenttinsa Dennis Arfan kanssa. Luvussa sivutaan myös sitä, millaista on ollut työskennellä yhdessä Mick Marsin, Tommy Leen sekä Vince Neilin kanssa, ja kuinka heidät saatiin suostuteltua mukaan vielä ainakin yhdelle kiertueelle. Maailmanlaajuinen koronapandemia laittaa kiertuesuunnitelmat hetkeksi kuitenkin jäihin, eikä niiden toteutumisesta ole mitään tietoa.

Seuraavissa luvuissa pääsemme lukemaan siitä, millaiseen perheeseen Franklin Carlton Feranna Junioriksi nimetty poika syntyy joulukuussa 1958. Frankin Deanna-äitiä kuvataan määrätietoiseksi ja omapäiseksi kotoa karkailevaksi nuoreksi naiseksi. Erään karkureissun jälkeen Deanna ilmaantuu kotiin raskaana ja itseään kaksi kertaa vanhempi mies käsipuolessaan. Parin suhde on myrskyinen ja johtaa ennen pitkää eroamiseen. Suhteesta ehtii kuitenkin syntyä toinenkin lapsi, Downin syndroomaa sairastava Lisa, joka viettää elämänsä laitoksessa ja menehtyy 39-vuotiaana. Deannan miesystävät ja työpaikat vaihtuvat tiheään tahtiin, eikä hän pysty huolehtimaan lapsistaan. Niinpä Frank-poika viettää suurimman osan elämästään sukulaisten hoivissa, milloin missäkin. Deannan mielestä sukulaiset ryöstivät pojan häneltä, mutta totuus oli, että Deanna pystyi hädin tuskin elättämään itsensä ja eräästä myöhemmästä suhteesta syntyneen Ceci-tyttären.

”Rokkitähden resepti:
Otetaan yksi lapsi. Mitä herkempi ja luovempi, sen parempi. Lisätään ripaus välinpitämättömyyttä ja huonoa kohtelua ja sirotellaan joukkoon reilusti hylkäämiskokemuksia. Jos saatavilla on muita sisaruksia, heidät altistetaan samanlaiselle kohtelulle niin, että lapsi näkee sen. Ravistetaan voimakkaasti ja annetaan asettua.”

Ensimmäinen Frankin harrastuksista on futis, jossa hän kehittyykin melko hyväksi pelaajaksi. Noilta ajoilta ovat perua myöhemmin rokkitähden varustuksena nähtävät mustat viirut silmien alla. Hän kiinnostuu radion myötä myös musiikista, ja Capitol Recordsilla työskentelevä Don-setä lähettää Frankin kuunneltavaksi useita levyjä John Lennonista Sweetiin. Frank rakastaa kirjoittamista, ja pian hänen sepittämänsä tarinat alkavatkin muistuttaa laululyriikoita. Kipinä musiikin tekemiseen on siis syttynyt, vaikka Frank ei vielä tuossa vaiheessa osaa ajatellakaan minkään instrumentin soittamista. Siihen antaa myöhemmin alkusysäyksen eräs Deannan lukuisista miehistä, Cecin isä Ramon, joka lahjoittaa Frankille kolhuisen kitaran.

Teini-ikäinen Frank alkaa haaveilla basistin urasta. Basisti tarvitsee kuitenkin basson, jota Frankilla ei ole. Rahaa basson ostamiseen koetetaan hankkia niin näpistelyllä kuin huumesätkien kääntämisellä luokkakavereille. Ahkeroinnista huolimatta vähistä pennosista ei tunnu kertyvän tarpeeksi rahaa soittimen ostoon, ja niinpä Frank keksii suunnitelman soittimen varastamiseen kaupasta. Harmi vain, että kiireessä suunnitelma menee pieleen ja Frankin matkaan tarttuukin vahingossa kitara eikä bassoa. Varastettu kitara saadaan kuitenkin myytyä, ja rahat basson ostoon löytyvät.

Frankin päättäväisyys sekä rakkaus musiikkia kohtaan johtaa aika pian erilaisiin bändiprojekteihin ja Mick Marsin tapaamiseen. Kaksikon tiet kuitenkin erkanevat ensitapaamisen jälkeen, ja he kohtaavat toisensa uudelleen vasta Mötley Crüen koesoitoissa. Sillä välin Frank kokeilee onneaan eri bändien kanssa, mutta sitä oikeaa porukkaa ei tunnu löytyvän. Ennen pitkää Frank kuitenkin tapaa eräänkin Blackie Lawlessin, Lizzien sekä Danen, ja porukka päätyy nauhoittamaan ensimmäistä demoaan Sister-nimisenä bändinä. Tulokset eivät kuitenkaan miellytä Blackieta, ja niinpä hän antaa koko kolmikolle kenkää bändistä. Frank, Lizzie ja Dane eivät kuitenkaan jää toimettomiksi vaan perustavat uuden bändin nimeltä London ja käynnistävät uuden laulajan etsinnät.

”Ota isoja riskejä. Älä anna periksi. Mikä sopii sinulle, ei sovi kaikille.”

Uudeksi solistiksi löytyykin ennen pitkää Nigel Benjamin, ja bändi lähtee demon nauhoituksiin. Frank kertoo Don-setänsä työskentelevän levy-yhtiössä, ja uskoo Donin tarjoavan heille levytyssopimuksen ilman muuta. Londonille löytyy fanipohjaa ja keikkoja riittää, mutta bändin sisällä käydään kuohuntaa. Don-setä saadaan vihdoin katsomaan bändiä keikalle, mutta ennenaikainen ilo vaihtuu pettymykseksi, kun Don ilmoittaa, ettei tarjoa bändille levytyssopimusta missään nimessä. Nigel saa siinä vaiheessa lopullisesti tarpeekseen ja lähtee bändistä – London on jälleen ilman laulajaa. Seuraava laulaja löytyy ennen pitkää, mutta homma ei enää luonnistu, ja sovitut keikkapalkkiotkin jäävät saamatta, mikä kiristää jälleen välejä bändin sisällä. Tässä vaiheessa jo Nikki Sixx -taiteilijanimen käyttöön ottanut Frank ei keksi enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin ottaa yhteyttä vuosia sitten kadonneeseen isäänsä siinä toivossa, että saisi häneltä rahaa lainaksi keikkapalkkioiden maksuun bändikavereille.

Frank Ferannan yhteystiedot löytyvät numerotiedustelun kautta, ja Nikki soittaa saamaansa numeroon vain saadakseen kuulla isänsä kuolleen jo pari vuotta aikaisemmin. Koska rahoja keikkapalkkioitten maksamiseen bändikavereille ei näin ollen löydy, on Londonin tarina tullut tiensä päähän. Samalla myös Franklin Carlton Feranna Juniorin taru päättyy, ja Nikki Sixx ottaa taiteilijanimensä myös viralliseksi nimekseen. Muutaman viikon kuluttua Mötley Crüe perustetaan, ja loppu onkin rockhistoriaa kirjan päättyessä tähän.

Kirja kertoo nimensä mukaisesti Nikki Sixxin tarinan aivan alusta asti. Minusta rocktähden varhaislapsuudesta lukeminen oli hivenen puuduttavaa. Noin kirjan puolivälissä päästiin käsiksi ensimmäisiin bändikokeiluihin, ja mielenkiintoni kirjaa kohtaan kasvoi huomattavasti. Tarina etenee kuitenkin kaiken kaikkiaan jouhevasti ja on helppoa luettavaa. Useamman sivun pituiset kuvaliitteet tarjoavat puolestaan mielenkiintoisia otoksia matkan varrelta. Kirjaa on helppo suositella kaikille Mötley Crüen ja Nikki Sixxin tosifaneille.