Suomirockin ensimmäisen naisen elämäkerta – arviossa Sauli Miettisen ”Muska”

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 7.8.2022

Sauli Miettinen on helsinkiläinen tietokirjailija, joka on aikaisemmin kirjoittanut elämäkerrat Jorma Uotisesta, Aira Samulinista ja Pepe Willbergistä. Nyt hän on koonnut kirjaksi Muska Babitzinin elämäkerran. Teoksessa käydään läpi myös Babitzinin suvun sekä Muskan laulajasisarusten Sammyn, Kirkan, Annan ja Georgen vaiheet.

Marija ”Muska” Babitzin on varmasti lähes kaikille suomalaisille tuttu jo vuosikymmenten takaisista hiteistään ”Krokotiili-rock” tai ”Kirjoita postikorttiin”. Häntä voidaankin kutsua suomirockin ensimmäiseksi naiseksi, ja hän on tehnyt pioneerityötä raivatessaan tietä myöhempien sukupolvien naislaulajille.

Kirjan alussa päästään tutustumaan tarkemmin Babitzinien sukuun sekä perheen elämään 1950-luvun Helsingissä. Musiikista tuli varsin pian tärkeä osa Babitzinien lasten elämää, ja musikaalisuuden arvellaan olevan peräisin Elisabeth-äidin suvusta. Elisabeth hyväksyi musiikin lastensa harrastuksena, kun taas Leo-isä näki musiikin ainoastaan ajanhukkana ja toivoi lastensa hankkivan itselleen kunnon ammatit ja vakaan toimeentulon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ei aikaakaan, kun musiikki vei kokonaan mennessään Sammyn sekä Kirkan. Muska seurasi vierestä, kuinka keikkamatkojen väsyttämät veljensä nukkuivat koko seuraavan päivän ja ymmärsi esiintyvän taiteilijan työn olevan rankkaa ja kuluttavaa. Hän tiesi osaavansa laulaa, mutta yleisön edessä esiintyminen tuntui pelottavalle. Pian kuitenkin Kirkan kesäkiertueelle tarvittiin laulajaa, ja Kirka kertoi D-tuotannolle hänellä olevan siskon, joka osaa laulaa. Kirka ja Danny saivat pitkällisen suostuttelun jälkeen Muskan liittymään mukaan kiertueelle, ja loppu on historiaa. Pian Muska tapasi myös tulevan elämänkumppaninsa Hannu ”Kala-Hande” Salakan, ja pari on pitänyt yhtä siitä lähtien.

Uutena ja mielenkiintoisena tietona saattaa monille tulla se, että Muska ja Hande ovat toimineet myös promoottoreina ja yrittäjinä. Heidän toimistonsa toi vuosien varrella Suomeen useita huippuluokan artisteja, kuten esimerkiksi Iggy Popin, Motörheadin, Elvis Costellon, Baccaran ja John Lee Hookerin. Pariskunta on myös asunut ja työskennellyt useamman vuoden ajan Los Angelesissa, jossa elämä on ollut hyvinkin erilaista Suomeen verrattuna.

Kirja on sopivan jouhevaa luettavaa niin musiikista enemmän kiinnostuneelle kuin satunnaiselle Muskan kuuntelijalle. Teos antaa kohteestaan realistisen ja elämänmakuisen kuvan niin iloineen kuin suruineen. Itseäni miellytti suuresti se, että kirjassa kerrottiin myös muiden Babitzinin sisarusten elämästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Niin sanottua knoppitietoa kirjassa on runsaasti, joten se palvelee niin musiikin suurkuluttajia kuin tavallisia harrastajia. Teoksessa on erittäin runsas, yli 13 sivun mittainen henkilöhakemisto, joka suorastaan vilisee niin tuttuja kuin hieman tuntemattomampiakin nimiä musiikin ja viihteen parista. Tätä kirjaa voin ehdottomasti suositella kaikille musiikin ja elämäkertojen ystäville.