Albumi täynnä elämänmakuisia tekstejä – arviossa Tuomo Mannosen ”Sydänsipsi”

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 15.11.2022

Tuomo Mannonen on kouvolalainen biisintekijä, joka vastaa pääosin Lasten Hautausmaa -yhtyeen sanoituksista ja sävellyksistä. Lisäksi Mannonen on soittanut ja tehnyt musiikkia lukuisissa muissa eri kokoonpanoissa (Kivesveto Go Go, Kylmä Etelä). Mannosella on noin 130 sävellettyä ja sanoitettua kappaletta Teostossa. Lisäksi Mannonen on luonut työryhmänsä kanssa äänimaailman ja säveltänyt musiikin Loukko-dokumenttielokuvaan Ylelle vuonna 2019.

Nyt Mannonen on toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa soololevyn tekemisestä ja albumi nimeltä ”Sydänsipsi” ilmestyi 11. marraskuuta. Levyltä on tähän mennessä tarjoiltu singleinä biisit ”Kikka” ja ”Haanpään hukkuminen”.

Aloitusraitana toimiva ”Taxi, juna ja lentokone” käynnistyy pehmeän maalailevilla sävelillä. Albumilla kuullaan myös upeita duettoja ”Kalifornia” ja ”Sydänsipsi” -biiseissä. ”Haanpään hukkuminen” on suomirokkia parhaimmillaan ja kertoo omalla tavallaan hyvin melankolisen tarinan lapsesta, jonka huoneen seinä on tapetoitu vanhoilla sanomalehdillä ja niissä olevilla uutisotsikoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Baby Blue” on rakkauslaulu, joka paikoitellen tuo mieleen ehkä jopa iskelmämusiikin – tosin modernisti nykyaikaan päivitettynä. ”Muuntajakaapin” voisi taas puolestaan kuvitella soivan kesäisellä tanssilavalla ja erityismaininnan kappale ansaitsee syntikkasoolostaan. Lempibiisikseni ”Haanpään hukkumisen” lisäksi levyltä nousee ehkä jopa hieman yllättäen ”Kikka”, jonka tunnelmissa päästään 90-luvun Kajaaniin.

”Sydänsipsi” on ytimekkäästi luonnehdittuna miellyttävän kuuloinen paketti. Levyä kuunnellessa tulee silloin tällöin mieleen samankaltaisuutta joihinkin aikaisempiin kotimaisiin artisteihin, mutta ei Mannosta kannata vertailla keneenkään – sen verran erilaista ja omankuuloista musiikkia mies tekee. Albumi on mielenkiintoinen yhdistelmä eri musiikkityylejä, sillä mukana on kaikuja niin popista, rokista kuin iskelmästäkin.

Mannonen on maininnut olevansa Beatles-fani, ja näitäkin vivahteita levyltä voi helposti löytää. Useat ”Sydänsipsin” lyriikoista miellyttivät itseäni suuresti ja sävellyksiin on upotettu paljon pieniä, huomion kiinnittäviä koukkuja. Moni biiseistä jää myös päähän soimaan pitkäksi aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Sydänsipsi” on erittäin sopivan mittainen paketti hieman reilun puolen tunnin kestollaan. Levy pitää kuuntelijan otteessaan koko ajan ja draaman kaari säilyy alusta loppuun saakka. Vaikuttaakin sille, että biisijärjestystä on kokonaisuuden kannalta hiottu ja mietitty hyvin tarkkaan. Mannonen on lähdössä albumin julkaisun tiimoilta kiertueelle sekä yksin että bändin kanssa – kannattaa käydä vilkaisemassa, jos keikka kohdalle osuu.

Luetuimmat

Uusimmat