Ascension – The Dead of the World

Kirjoittanut Sami Elamaa - 24.1.2015

Kymmenvuotias saksalainen Ascension on uusi tuttavuus black metallin maailmassa. Tutkittuani pikaisesti bändin tietoja, niin Ascension koostuu yhdestä demosta ”With Burning Tongues” (2009), kahdesta EP-julkaisusta ”Fire and Death” (2010) ja ”Deathless Light” (2014) sekä yhdestä kokopitkästä ”Consolamentum” (2010). Toinen kokopitkä ”The Dead of the World” on saapunut viime joulun aattona levyhyllyille tuomaan kansalle synkän ja mustan joulutunnelman black metallin voimin. Oma jouluni ei tällä kertaa mennyt uuden Ascensionin levyn parissa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä viimein hallussani on tämä kiekko joka vaatii arviota ja mainosta kaikille lukijoille.

”The Dead of the World” on jatkoa bändin ensimmäisestä demosta; kappaleet ovat venyneet likimain kahdeksan ja yhdeksän minuutin pituisiksi viisuiksi. Levyn tunnelma leijuu enemmän doomin suunnassa, jos vertaa bändin ensimmäistä kokopitkää. ”Consolamentum” oli pikakatsauksena mielenkiintoinen paketti, vaikkei aivan sellaista black metallia mitä itse olisin odottanut. ”Consolamentum”-albumin tyyli on enemmän minun makuuni modernia ja simppeliä. Myös kappaleet ovat hitusen verran lyhyempiä demoon verrattuna. Ascension on hakenut samanlaista tyyliä ensimmäisestä demostaan uudella albumilla.

”With Burning Tonguesiin” verrattuna ”The Dead of the World” on hieman varovaisempi kokonaisuus, mutta tumma ja ilkeä tunnelma on levyllä vahvaa. Ehkä albumin ongelma kiinnittyy suurimmaksi osaksi siihen, että kappaleilla ei ole laajaa vaihtelevuutta vaan melkein jokainen kappale tuntuu kuin ne kulkevat samalla tempolla. Myös pitkät kappaleet tuottavat pientä puudutusta. Levyltä löytyy myös omat hyvät hetkensä. ”The Dead of the World” aloittaa menevällä ja potkivalla ”The Silence of Abel”, jota jaksaa toistaa soittimella useaan kertaan. Parhaisiin paloihin kuuluvat aloituskappaleen lisäksi jyrisevä ”Deathless Light”, jonka löytää myös samannimisestä EP:stä. Muista kappaleista löytyy omat hetkensä, mutta itselläni ei jäänyt suuria muistikuvia johtuen ylipitkistä ja itsestään toistavista sovituksista.

Kokonaisuutena ”The Dead of the World” on ottanut pienen askeleen heikompaan suuntaan edelliseen kokopitkään verrattuna. Itse näkisin ongelman johtuvat yksinkertaisesti pitkistä sävellyksistä. Mikäli kappaleita olisi sovitettu hieman lyhyemmiksi, levy voisi olla paljon parempaa antia. Tuotanto on todella laadukasta, josta voin nostaa hattua. Ascension saattaa tarvita vielä hienosäätöä, mikäli meno jatkuu tämän albumin mukaisesti. ”The Dead of the World” ei ole huono, muttei hyväkään. Jonkin verran täytyy vielä parantaa, jotta Ascension on hyvää ja hienoa black metallia. Kiinnostuneille voin suositella tätä lättyä, mutta varovaisesti ja varautuneesti, mikäli haluatte hieman synkempää ja tummasävyisempää atmosfääriä.

7+/10

Kappalelista:

01. The Silence of Abel
02. Death’s Golden Temple
03. Black Ember
04. Unlocking Tiamat
05. Deathless Light
06. The Dark Tomb Shines
07. Mortui Mundi

Ascension Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa