Ashes of Ares – Ashes of Ares

Ei kulunut montakaan kuukautta, kun Iced Earth ja Nevermore -yhtyeistä lähteneet miekkoset perustivat vuonna 2012 yhtyeen nimeltä Ashes of Ares. Bändin nimeä kantava, kymmenen kappaleen albumi julkaistiin alakerran herran vuonna 2013.

Ashes of Ares -poppoon vokaaleissa häärii Iced Earthissa Tim ”Ripper” Owensille tilaa antanut Matt Barlow. Basson ja osittain ilmeisesti myös kitaroinnin levyllä hoitaa Freddie Vidales (ex- Iced Earth); rummuissa taas häärii Van Williams (ex-Nevermore). Levyllä ja tulevilla keikoilla yhtyettä avustavat kitarassa Gio Geraca (mm. HatePlow, Malevolent Creation ja Murder Suicide) ja bassossa Pure Sweet Hellin Dean Sternberg.

Barlow sai siis edellisestä yhtyeestä periaatteessa kenkää, sillä häneltä kuulemma puuttui intohimo touhuun. Samaa ei voi sanoa käsillä olevasta ”Ashes of Ares” -levystä. Tulkintaa ainakin löytyy ja miksipä ei, onhan kyseessä miehen ikioma yhtye eikä tarvitse muiden tekstejä ja tekemisiä tulkita. Voisi jopa sanoa, että ”passion is back”!

Levy saapui sen verran ennakkoon, että allekirjoittaneella ei ole käytännössä minkäänlaista informaatiota siitä, minkä verran Vidales, Geraca ja Sternberg ovat sekoittuneet biiseissä, mutta voisi kuvitella, että Vidales hoitaa suurimmaksi osaksi itse albumin bassotouhuilut ja Geraca heiluu enemmän kitarassa. Luultavasti sävellysvaiheessa Vidales on ollut enemmänkin kitarassa mukana, mutta kuten sanottua, tätä informaatiota ei pahemmin löydy mistään.

Melkoinen poppoo siis on kyseessä, mutta voi vain kuvitella, miten vaikea tulevaisuus yhtyeellä tulee olemaan, jos se ei löydä vakituista kitaristia riveihinsä. Toisaalta kukaan tuskin tulee yllättymään, jos tämäkin ryhmä jossain vaiheessa tulee vielä hajoamaan, sillä näitä ”superryhmiä”, jotka on koottu tutuista tai muista bändeistä tippuneista/tiputetuista artisteista, syntyy kuin sieniä sateella. Saman tien kun pari uutta bändiä syntyy, vähintään saman verran kuolee pois aktiivisten yhtyeiden listalta.

Vaikka levy jääkin puolittain arvoitukseksi instrumenttien käyttäjien suhteen, on se todella ammattitaitoisesti tehty. Levyn on tuottanut Jim Morris, jonka huikeasta CV:stä löytyvät mm. Obituary, Iced Earth ja Jag Panzer -yhtyeiden tuottajana toimiminen.

Mojovat soundit, tunteikas tulkinta ja vähintäänkin biisejä jo nimien puolesta yhdistävä teema tai tarina tekevät paketista eheän kokonaisuuden. Levyn soundirakenne on sitten sellainen ”ihan perus”. Tämä tarkoittaa, että aloitetaan hissukseen voimistaen keskikohdan hengähdystaukoa varten, minkä jälkeen tiputetaan parit rankat vedot ja taas himmataan loppua kohden. Toimii joissain tapauksissa, mutta jos bändi olisi edes jollain tapaa halunnut erottua joukosta, niin näitä perinnerajoja olisi voinut rikkoa.

Sanoituksissa ja soitannassa on tosin sen verran vakavuutta ja junttaa, että Ashes of Ares tuskin tulee koskaan nousemaan sen suurempaan metallikuuntelijakunnan tietoisuuteen kuin yhtenä kuriositeettina monien ex-jäsenistä ja kaveriporukoista koottujen yhtyeiden joukossa. Harmi sinänsä, sillä Ashes of Ares -saagalle toivoisi kovasti jatkoa.

Jälleen kerran ihan perushyvä metallilevy, joka erottuu joukosta ammattimaisella otteellaan, mutta jäänee yhtyeen osalta joko riskittömäksi avaukseksi tai ensimmäiseksi (ja viimeiseksi?) pikku kuriositeetiksi. Aika näyttää.

7/10

Kappalelista:
1. The Messenger
2. Move the Chains
3. On Warrior’s Wings
4. Punishment
5. This Is My Hell
6. Dead Man’s Plight
7. Chalice of Man
8. The Answer
9. What I Am
10. The One Eyed King

Ashes of Ares FB
AoA kotisivut
Ashes of Ares YouTube

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

Kommentoi julkaisua