Askel oikeaan suuntaan – arviossa Frozen Crownin “War Hearts”

Kirjoittanut Joonas Valkonen - 14.10.2024

Italialainen power metal -yhtye Frozen Crown julkaisee jo viidennen studioalbuminsa lokakuun 18. päivänä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtyeessä soittaa samanaikaisesti kuusi jäsentä Alessia Lanzonen liityttyä yhtyeen kolmanneksi kitaristiksi viime vuoden syyskuussa. Muutos herättää kysymyksen: onko lisäyksellä onnistuttu tuomaan enemmän syvyyttä ja moniulotteisuutta albumille vai tekeekö se soundista sekavamman? Vastaus on onneksi selkeä: yhteistyö toimii saumattomasti, mikä tekee ”War Heartsista” yhtyeen monipuolisimman ja musikaalisesti kunnianhimoisimman albumin tähän mennessä.

Mainittakoon myös, että levyn nimi ”War Hearts” on yhtyeen mukaan kunnianosoitus Children of Bodom -yhtyeelle, viitaten tietysti heidän vuonna 1999 julkaisemaansa kappaleeseen “Warheart”. Frozen Crown mainitsee Bodomin olleen heille yksi isoimmista esikuvista, kun he aloittivat yhtyeensä vuonna 2017.

Vaikka kokoonpanoon on tehty muutoksia ja kappaleisiin on tullut lisää syvyyttä, on Frozen Crownin DNA selkeästi näkyvissä. Käsillä on hyvin perinteinen, joskin laadukas, power metal -albumi. Levyn avaa nimikkokappale ”War Hearts”, joka sieppaa kuulijan mukaansa ensimmäisistä tahdeista alkaen. Nopeat kitarasoolot, mahtipontiset sanoitukset ja vauhti ovat kaikki läsnä, asettaen tahdin koko levylle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vauhti ei hidastu myöskään seuraavan kappaleen, “Steel and Gold”, kohdalla. Singlenäkin julkaistu kappale vie kuulijan keskelle taistelukenttiä upeiden harmonioiden säestämänä. Kokemuksen kruunaa kitarakolmikon saumaton yhteistyö kitarasoolojen osalta. Tätä seuraavat “To Live To Die” ja “Night Of The Wolf”, jotka jatkavat power metalin viitoittamaa tietä, tarjoten kuitenkin hienoja yksityiskohtia etenkin laulujen osalta. Jokaisella kappaleella tähän asti on ollut oma identiteettinsä, vaikkakin kaikki nojaavat genrelle tyypillisiin elementteihin.

Levyn puolivälissä tulee ensimmäinen selkeä huti. “On Silver Wings” on perusvarma kappale, mutta verrattuna levyn ensimmäiseen puoliskoon se ei tarjoa juuri mitään uutta. Tämä tunne kiitää onneksi yhtä nopeasti ohi, kuin levyn kitarasoolot, kun vauhtiin päästään jälleen “Edge of Realityn” parissa. Vuoden 1986 elokuvasta Highlander inspiraationsa ponnistava teos tarjoaa jälleen tarpeeksi uutta ja erilaista pitääkseen kokonaisuuden kiinnostavana.

Levyn toinen puolisko on selkeästi yhtyeen testikeittiö. “Bloodlines” ja “I Am The Wind” rikkovat aiempaa kaavaa ja lisäävät sekoitukseen uusia elementtejä, joita ei aiemmin ollut esillä. Uusia rytmityksiä, laulumelodioita ja kitarakomppeja on runsaasti tarjolla. Yhtye myös uskaltaa ensimmäistä kertaa ajoittain hidastaa vauhtiaan, mikä tekee etenkin “I Am The Windistä” mahtipontisen teoksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Levyn viimeistelee lyhyehkö välisoitto, “King Of The Sky”, jonka ainoa tehtävä on lavastaa näyttämö levyn viimeiselle, yli seitsemänminuuttiselle kappaleelle “Ice Dragon”. “Ice Dragon” on Frozen Crownin tyylinnäyte siitä, mitä tarvitaan eeppiseen power metal -kappaleeseen, ilman radiosoiton tai muiden asettamia rajoituksia. Tarina, melodiat, vaihtuvat instrumentit, tempon laskeminen ja nostaminen oikeissa kohdissa, taustakuorot ja kauniisti soivat kitarat sinetöivät levyn upealla tavalla.

Kokonaisuudessaan ”War Hearts” on todella laadukas power metal -albumi. Pyörää ei keksitä uudestaan, mutta siihen lisätään sopivassa määrin omaa väriä. Levyltä ehdottomat suositukset ovat “Bloodlines”, “Ice Dragon” sekä “Steel and Gold”. Mikäli kuitenkin power metal tyylinä saa karvasi nousemaan pystyyn, suosittelen kiertämään levyn kaukaa. Toivon tulevaisuudessa yhtyeen etenevän levyn toisen puoliskon suuntaan. Lisäämällä enemmän omaa tyyliään joskus hieman paikallaan tarpovaan genreen, he avaisivat samalla oven uusille faneille.