Asphyx – Incoming Death

Kirjoittanut Juha Attola - 19.10.2016

Pitkän linjan death metal -yhtye Asphyx piristää kuolonmetallin ystäviä uusimmalla ”Incoming Death” -albumillaan. Kyseinen levy on yhtyeen yhdeksäs studioalbumi. Edellisen ”Deathhammerin” julkaisun jälkeen ovat odotukset ainakin itsellä melkoisen kovaa luokkaa.

Candiru”-niminen kappale avaa tämän turpaanlyöntisession. Hieman alle kolmeminuuttinen kappale ehtii antaa hyvän kuvan siitä, mitä on luvassa: reipasta death metalia, josta ei vauhtia puutu. Jatkoa seuraa ”Division Brandenburg” -kappaleen myötä. Tämä edustaa death metalia parhaimmillaan – vihaista, raskasta mutta kuitenkin nopealla tempolla eteenpäin vyöryvää mäiskettä, jota on aina ilo kuunnella. Asphyx ei sorru turhanpäiväisiin kikkailuihin vaan pitää musiikkinsa melko lailla pelkistettynä.

Kolmas kappale ”Wardroid” pudottaakin tempoa jo selkeämmin. Mistään doomista ei kuitenkaan ole kyse, vaikka raskautta riittääkin vähintään yhden Johanna Tukiaisen verran. Asphyxin hienoimpia puolia on mielestäni se, kuinka hyvin yhtyeeltä taittuu niin tämäntyylinen raskaampi ja hidastelevampi musisointi kuin tuo punk-henkinen paahtokin, jossa mennään täysillä eteenpäin. Nykyään on aika harvinaista, että nämä kaksi tyyliä saadaan mahtumaan samalle albumille täysin mutkattomasti ja toimivasti.

Feeder” jatkaa albumin vauhdikasta linjaa tuoden mukanaan myös annoksen punkimpaa otetta. Paluu metallisemman mäiskeen pariin tapahtuu kuitenkin jo seuraavassa kappaleessa ”It Came From The Skies”. Albumi on selkeää jatkoa edelliselle ”Deathhammer”-tuotokselle, joka olikin pitkään aikaan yksi genren pirteimpiä levyjä. Paljoa ei tuosta levystä jää jälkeen ”Incoming Death”, vaikka ei mielestäni aivan yhtä kovatasoinen kokonaisuus olekaan. Kyseessä on kuitenkin selkeästi yksi tämän vuoden kovimpia julkaisuja, joka kaikkien ripeämmän death metalin ystävien kannattaa ehdottomasti tsekata. Toisaalta albumia voi hyvin suositella myös hc-jengille, nimittäin aidon hc:n ystäville, ei kuitenkaan minkään teollisen leikki-coreilun ystäville. Asphyx on palannut, mikä on vain ja ainoastaan hieno asia.

8/10

Kappalelista:

1.Candiru
2.Division Brandenburg
3.Wardroid
4.The Feeder
5.It Came From The Skies
6.The Grand Denial
7.Incoming Death
8.Forerunners Of The Apocalypse
9.Subterra Incognita
10.Wildland Fire
11.Death: The Only Immortal

https://www.facebook.com/officialasphyx/

Kirjoittanut: Juha Attola