Avaruusrockia tulevaisuudesta: haastattelussa Tuska Open Airin päättävän Mastodonin Brann Dailor

Yhdysvaltalaisen metalliyhtye in rumpali Brann Dailorin sivuprojektiyhtye julkaisee “Arcadea”-debyyttialbuminsa 16. kesäkuuta. Tavoitimme parhaillaan lomasta nauttivan Brannin, joka kertoi meille muun muassa siitä, millaisesta projektista Arcadeassa on kyse.

Mitä sinulle kuuluu tällä hetkellä?

Brann: Hyvää. Kotiuduin juuri kiertueelta, sää on hyvä ja hengailen lemmikkieni kanssa. Minulla on kaksi viikkoa lomaa, ennen kuin suuntaamme Eurooppaan festarikeikoille. Aion ladata tämän ajan akkuja.

Voisitko kertoa hieman tästä uudesta projektistasi: kuinka se sai alkunsa?

Brann: Se sai alkunsa noin neljä vuotta sitten. Olemme tunteneet kauan hyvän ystäväni Core Atomsin kanssa. Olemme kasvaneet yhdessä ja soittaneet yhdessä aikaisemminkin. Hän soittaa koskettimia ja on taitava kirjoittamaan biisejä. Kerran Atoms kertoi kirjoittaneensa kolme biisiä mutta myös sen, ettei voi käyttää niitä toisessa projektissamme eikä tiedä, mitä tehdä niiden kanssa. Ne kuulostivat minusta hyvältä, ja aina kun minulla oli aikaa Mastodonin ohella, yritimme viedä hommaa eteenpäin Coren ja Raheemin kanssa. Askel kerrallaan syntyikin lopulta kokonainen albumi.

Mistä yhtyeen nimi Arcadea tulee?

Brann: Ilman rumpuja musiikkimme tuo mieleeni videopelit. Lisäksi kävimme koulua nimeltä Arcadia. Kerran kotimatkalla ajoin sen ohi ja nimi jäi päähäni, ja lopulta yhdistin sen sanan ’arcade’ kanssa.

Tulevalla albumillanne on aika futuristinen ja avaruusmainen soundi. Kertoisitko jotain tästä konseptista.

Brann: Se oli Coren idea, ja olen itsekin aina rakastanut konseptialbumeita. Core valitsi teemaksi tarinan, joka kertoo esimerkiksi avaruudesta, tulevaisuudesta ja sen yhteiskunnasta. Hän on loistava tarinankertoja, joten hänellä on homma hanskassa.

Oletko itse yleensäkin kiinnostunut tulevaisuuteen ja avaruuteen liittyvistä asioista?

Brann: Toki. En ehkä niin paljon tulevaisuudesta, koska sitä ei oikeastaan ole olemassa – tai ehkä on.

Millaisena näet ihmiskunnan tulevaisuuden esimerkiksi tuhannen vuoden kuluttua?

Brann: Vaikea sanoa. Meidän pitää tehdä jotain pian planeettamme pelastamiseksi, ennen kuin se tuhoutuu takiamme. Luulen, että maa parantuu ajan myötä mutta ihmiskunta saattaa kuolla sukupuuttoon. Meidän pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä päästäksemme johonkin järkevään lopputulokseen, varsinkin täällä Yhdysvalloissa asiat tuntuvat menevän huonompaan suuntaan, kun kyse on ympäristöasioista.

Oletko huolissasi palaamisesta keikkailemaan Eurooppaan esimerkiksi terrori-iskujen takia?

Brann: En aio pelätä. Keikat ovat arkipäivää, ja on tietenkin valitettavaa ja kauheaa, että niihin on kohdistettu iskuja viimeisen puolentoista vuoden aikana. Jokaisen artistin pitäisi silti mielestäni uskaltaa esiintyä, sillä ihmiset tarvitsevat musiikkia tällaisina aikoina enemmän kuin koskaan.

Mitä mieltä olet niistä artisteista, jotka päätyvät peruuttamaan keikkoja tai kiertueita terrori-iskujen takia?

Brann: Ei se minusta väärin ole, ja se on jokaisen oma päätös. Me ainakin nousemme lavalle mahdollisista uhkakuvista huolimatta. Luulen, että on suurempi todennäköisyys, että tulen tapetuksi lentokentällä kuin lavalla.

Bändikaverisi Bill muisteli äskettäin menehtynyttä Chris Cornelia yhtenä suurena vaikuttajanaan eräässä haastattelussa. Miten itse reagoit tapahtuneeseen?

Brann: Soundgarden oli 80-luvun lopulla minulle yksi niistä raskaamman musiikin bändeistä, jotka kuulostivat mielestäni mielenkiintoiselta. Siihen aikaan thrash metal oli pinnalla, ja Soundgarden toi jotain uutta musiikkikentälle. Erityisesti Chrisin upea ääni kiinnitti huomioni, hän oli todella ainutlaatuinen ja lahjakas persoona. Sääli, että hän on nyt poissa. Tuntuu pahalta hänen perheensä sekä bändin puolesta, sillä tunnen pari heistä.

Palataanpa Arcadeaan: teette aika erilaista musiikkia Mastodoniin verrattuna. Onko esimerkiksi sinulla muusikkona tarve etsiä uutta musiikkia ja muita musiikillisia juttuja pitääksesi itsesi tuoreena?

Brann: Kyllä, aina. Pidän monenlaisesta musiikista, mutta minulla on harvoin aikaa tehdä mitään muuta bändijuttujen ohella. Lisäksi olen luvannut minulle rakkaille ihmisille, että kun kotiudun kiertueelta, haluan omistaa aikani heille. Arcadea antaa minulle loistavan tilaisuuden tehdä jotain erilaista ilman, että minun tarvitsee lähteä kauas kotoa.

Onko Arcadeassa kyse yhden albumin jutusta vai aiotteko esimerkiksi soittaa keikkojakin?

– Mastodon, Arcadea

Brann: Haluaisin todella soittaa livenä. Festareilla soittaminen olisi siistiä. Katsotaan nyt ensin, miten albumiimme reagoidaan. Mutta kuten sanoin, en halua palata kiertueelta kotiin lähteäkseni heti seuraavalle. Toisenkin albumin tekeminen on ollut mielessä.

Kiitos paljon haastattelusta ja onnea tulevaan Arcadean kanssa! Mitä terveisiä haluaisit lähettää suomalaisille faneillenne, jotka tulevat katsomaan Mastodonia Tuska-festivaaleihin?

Brann: Siitä tulee hauskaa. Kiitos suomalaisille faneillemme tuesta vuosien varrella. Toivottavasti pidätte myös Arcadean materiaalista. Tuskassa nähdään!

Haastattelu: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua