Azarath – In Extremis

Kirjoittanut Sami Elamaa - 7.4.2017

Sillä välin, kun Behemothin pääpiru Adam ”Nergal” Darski työskentelee John Porterin kanssa Me and That Man -projektissa, rumpali Inferno palaa oman black/death-jyränsä, Azarathin, pariin tekemään uutta levyä. Kuusi vuotta sitten julkaistun erinomaisen ”Blasphemers’ Maledictionsin” (2011) ja pienen hiljaiselon jälkeen on suuri ilo päästä kuulemaan, pystyykö Azarath vielä puskemaan ilkeää diabolista raivoa samalla tavalla kuin yhtye on puskenut uransa aikana. Kuudes kokopitkä ”In Extremis” astuu levykauppojen hyllyille huhtikuun alkupuolen aikana.

Azarathin tuotanto on hyvin pitkälti tunnettu raivokkaista teoksistaan. Liki kahdenkymmenen vuoden ajan Azarath on noudattanut samaa tyyliä, suuntaa ja kaavaa, jotka ovat tähän päivään asti toimineet moitteettomasti. Miksipä toimivaa punaista lankaa lähtisi muuttamaan, jos ei ole tarvetta, sillä monet kuuntelijat janoavat lisää samaa tuhoa ja hävitystä. ”In Extremis” ei tee poikkeusta tyylin suhteen, vaan puskee ulos täydellä teholla raivoa, jota ihmisolennosta saa irti.

Kymmenellä kappaleella varustettu ”In Extremis” -kiekko on anteeksiantamaton ja tyly. Aloitusralli ”The Triumph of Ascending Majesty” potkaisee levyn armotta käyntiin ja ilmaisee, mistä uutukaisesta on kyse. Inferno on kuin eläin, eikä väsymisen merkkejä huomaa alkuunkaan. Kyllähän herra lähestyy kohta neljänkymmenen ikäluokkaa, mutta hän on lujaa lihaa.

Levyn alkuraidan lisäksi ”Sign of Apophis”, ”Into the Nameless Light” ja ”Death” osoittavat, että helvetillinen voima ja viha ovat läsnä. Levyn katu-uskottavuutta lisää vielä suhteellisen tuhnuinen sondimaailma, mutta tällaiseen tekeleeseen toteutus iskee kuin nyrkki silmään. ”In Extremis” tulee todennäköisesti pyyhkimään tylysti monet tämän vuoden raskaat levytykset pois alta, sillä tällä albumilla on vihaa ja aggressiota paljon – ja paino sanalla paljon.

No, ehkä ”In Extremis” ei ihan sovi jokapäiväiseksi kuuntelutuokioksi, sillä se on helvetillisen raivon lisäksi hieman suoraviivaista black/death metallia. Joka tapauksessa ”In Extremis” on mainio lisäke levyhyllylle, jos kuolonmetalli on lähellä sydäntä. Teos on kaikille heikkohermoisille armotonta kyytiä, mutta ei äärimusiikin tarvitsekaan olla kaunista kuunneltavaa.

Vahvana veikkauksena Azarathin ”In Extremis” painii palkintosijoista vuoden 2017 parhaana death metal -julkaisuna. En ihmettelisi, vaikka tämä julkaisu veisi koko potinkin.

9-/10

Kappalelista:KaaosZine levyt

01. The Triumph of Ascending Majesty
02. Let My Blood Become His Flesh
03. Annihilation (Smite All the Illusions)
04. The Slain God
05. At the Gates of Understanding
06. Parasu Blade
07. Sign of Apophis
08. Into the Nameless Night
09. Venomous Tears (Mourn of the Unholy Mother)
10. Death

Azarath Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa