Balladivetoista heavy metalia – arvostelussa Winterbornin “Break Another Day”

Kirjoittanut Tia Salmela - 20.3.2024

Winterborn on Kokkolasta ponnistava yhtye, joka tarjoaa melodisempaa heavy metalia. Yhtye on pitänyt hiljaiseloa, mutta nyt vihdoin 16 vuoden jälkeen päivänvalon on nähnyt kolmas pitkäsoitto “Break Another Day”. Kansikuvan perusteella tiedossa on hyytävää ja synkkää meininkiä, mutta selvitetään mikä on sisällön laita?

“Break Another Dayn” käynnistää “Another Sleepless Night”, joka tarjoaa perus heavy metalia varsin herkällä meiningillä varustettuna. Mieleen tästä kappaleesta tulee kasari rockin suuruuksien balladit, mutta ilman hiuslakan käryä. “Another Sleepless Night” tarjoaa loistavan aloituksen tälle albumille. 

Seuraavana kuultava “Satellite” sisältää avausraitaan verrattuna enemmän metalliräyhäystä. Tästä huolimatta herkkyys on myös tässä kappaleessa voimakkaasti läsnä. “Satellitesta” hohkaavat vahvasti kasariballadi elementit, jotka tuntuvat vain voimistuvan kappaleen loppua kohden – kunnes kappale päättyy satelliitin piipaukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

“Break Another Dayn” kolmas kappale “On the Greatest Day” tuo mukanaan power metalille ominaisia sävyjä. Goottimaiset urut luovat taustalla synkkää tunnelmaa rikkoen power metal -soundia. Tämän kaltainen tyyli kyllä vaikuttaisi sopivan Winterbornille loistavasti! 

Vauhtia lasketaan hieman, kun saavutaan raidalle numero neljä. Jos edellisissä albumin kappaleissa on herkistelty jo jonkin verran, niin “For The First Time Ever” -kappaleen kohdalla valot himmenevät vain entisestään ja on aika sytyttää muutama kynttilä tunnelmointia varten. “For The First Time Everin” kaltaisia slovareita tulee nykyään harvoin metallimusiikissa vastaan. 

Viidentenä kappaleena kuullaan “Winterborn”, ja kun vastaan tulee yhtyeen nimikkokappale, niin on odotukset äärimmäisen korkealla.”Eye of the Tiger” -kappaletta vahvasti muistuttavalla kitarariffillä käynnistyvä “Winterborn” edustaa toimivaa heavy metalia, mutta varsin kevyen oloista sellaista. Etenkin kertsissä on kyllä potentiaalia vielä suurempi soundiseen äänimaailmaan, mutta tällä kertaa se jää varsin vajaaksi kokemukseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On aika kaivaa esiin niittirannekkeet, kun saavutaan “Washed Away By Tide” -kappaleen kohdalle. Jos “Winterborn” tarjosi Survivor-viboja, niin “Washed Away By Tide” -kappaleessa kumarretaan vahvasti Iron Maidenin suuntaan. Kappale edustaakin Winterbornin metallisempaa puolta. Sen sijaan “Now or Never” hidastaa taas tempoa jonkin verran ja tekee paluun albumin alkupään tyyliin. 

Raidalla kahdeksan olevan “Into the Shades of Grayn” akustinen piano intro saattelee meidät kappaleen saloihin. Vaikka “Now or Neverissä” ja muissa edellisissä kappaleissa melankolisuus ja eräänlainen synkkyys on läsnä, niin “Into the Shades of Gray” nostaa nämä ominaisuudet täysin uusiin sfääreihin. Tästä tuleekin väistämättä “Break Another Dayn” upein kappale!

Seuraavana vastaan albumilla tulee “Moon from the Sky”, joka aluksi antaa varsin ristiriitaisia fiiliksiä. Säkeistön perusteella tämän voisi lokeroida täytekappaleeksi sen sekavuuden vuoksi, mutta erittäin heavy metal -vetoinen kertsi korjaa sen kurssin takaisin oikeille raiteille. “Moon from the Sky” toi hieman myös takaisin power metal -elementtejä, jotka “Silver Dreams” vie askeleen pidemmälle nostaen samalla tempoa.

“Break Another Dayn” viimeistelee “Through Different Eyes”, joka ilahduttaa monipuolisuudellaan. Upeat orkestraatiot tuovat jälleen jo aikaisemmin tällä albumilla nähtyä herkempää puolta esiin, mutta melko pian meininki eskaloituu uskomattoman kauniiksi metallin soinnuksi! Winterborn selkeästi jätti parhaimman kappaleen viimeiseksi. Tätä ehdottomasti lisää! 

Winterbornin “Break Another Day” sisältää rehellistä ja turvallista melodista heavy metalia. Kyseessä on varsin balladivetoinen albumi, jossa herkistellään enemmän kuin moshataan. Vaikka balladien ystävä olenkin, vauhtia ja vaarallisia tilanteita olisi voinut olla hitusen enemmän. Jokainen raita tällä albumilla on vahva, mutta ehdottomasti kuuntelun arvoisia kappaleita ovat “Into the Shades of Gray” ja päätösraita “Through Different Eyes”, jotka molemmat erottuvat edukseen tältä albumilta. Jos yhtään kasarimetalli ja etenkin balladit iskevät, niin Winterbornin “Break Another Day” kannattaa ottaa kuunteluun. Toivottavasti tämän albumin tiimoilta yhtye aktivoituu enemmänkin, eikä seuraavaa albumia tarvitse odottaa yhtä kauan kuin “Break Another Daytä”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kappalelista: 

1. Another Sleepless Night

2. Satellite

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

3. On the Greatest Day

4. For The First Time Ever

5. Winterborn

6. Washed Away By Tide

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

7. Now or Never

8. Into the Shades of Gray

9. Moon from the Sky

10. Silver Dreams

11. Through Different Eyes

Winterborn Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Luetuimmat

Uusimmat