Kuva: Anu-Maija Kärjä

Bändi, jossa saa kiljua – Oululainen punk-yhtye julkaisi esikoisalbuminsa

Kirjoittanut Niko Kuusela - 13.11.2022

Saa kiljua julkaisi perjantaina esikoisalbuminsa ”Voitko olla hiljaa?” Bändin aikaisemmin julkaisemat sinkkulohkaisut on otettu vastaan hyvin, ja niitä on kuultu muun muassa Ylen radioaalloilla. Yhtyeen musiikilliseen ämpäriin on sekoitettu monenlaisia aineksia, ja superhiivana toimii vuosien ystävyys ja yhteinen soittokokemus. Jyrki Niemelä (kitara), Ilkka Immonen (basso), Tiina Vaattovaara (laulu) ja Matias Haapaniemi (rummut) ovat esiintyneet yhdessä jo aiemmin muissa kokoonpanoissa. 

Tuore albumi äänitettiin oululaisella Space Studios -studiolla Janne Huotarin (muun muassa Terveet kädet, Aknestik) johdolla. Soundin viimeisteli suomalaisten indiebändien luottomasteroija Jarno Alho (muun maussa Nyrkkitappelu, Teini-Pää). Fiilis haluttiin säilyttää rouheana, ja taustatrio äänitti biisit livenä yhdessä soittaen. 

Musiikillisesti monipuolinen albumi on saanut vaikutteita hyvin erityylisiltä punkbändeiltä. Ohjenuorana oli vain tehdä levy, joka on täynnä räjähtävää energiaa. Syntyi yhdentoista biisin verran simppeliä melodista punkia, jossa on kuitenkin myös koukkuja ja vaihtelua. Sävellyksistä vastaavat Ilkka Immonen ja Jyrki Niemelä, laulaja Tiina Vaattovaara on tehnyt laulumelodiat ja sanoitukset. Lyriikoissakin liikutaan monenlaisissa maailmoissa mutta jonkinlaisen yhteisen nimittäjän Vaattovaara on niissä huomannut:

– Minulla on ollut näiden lyriikoiden kirjoittamismetodi aika lailla sellainen “mitä sylki suuhun tuo” -tyyppinen, enkä ole tietoisesti kirjoittanut joistain tietyistä teemoista. Mutta kun aloin miettiä kokonaisuutta tarkemmin, huomasin, että aika monessa biisissä käsitellään jollain tavoin vapautta. Vapautta olla se mikä on. Vapautta ilmaista mielipiteensä ja puolustaa itseään. Vapautta elää kuten haluaa.

Albumin avausraidalla murtaudutaan konkreettisesti ulos vapauteen: ”Potkin ikkunan rikki ja pakenen / yhtään kauempaa täällä mä ole en. Sirpaleet rahisee vain kengänpohjissa / kun ulos tästä hourulasta kävelen”:

– ”Kiljupunkkarit” oli heti selkeä albumin eka biisi, koska minulle ne kiljupunkkarit ollaan me, Saa kiljua. Tämä bändi on juuri sitä ikkunoiden rikki potkimista ja lokeroiden murtamista. Punk on meille vapautta tehdä mitä huvittaa, kertoo Vaattovaara ja jatkaa:

– Meidän biisien tunnekirjo on kaikkea raivosta rakastumiseen. Minulle on ollut tosi tärkeää, että tässä bändissä “saa kiljua” eli musan kautta voi kanavoida myös negatiivisia fiiliksiä ja huutaa ne ulos.

Toisaalta synkissäkään vesissä ei jaksa koko ajan märehtiä. Kun aikansa valittaa, voi taas nähdä elämän hauskatkin puolet. Bändi toivoo, että myös kuulijat kokevat itsensä hyväksytyiksi sellaisina kuin ovat.

– Paras palaute olisi tietenkin se, että joku muukin saa näistä biiseistä jotain kiksejä ja ehkä jopa voimaa tehdä omassa elämässä itsensä näköisiä ratkaisuja ennakkoluuloista välittämättä. Me toivotaan myös, että meidän keikoilla olisi sellainen fiilis, että täällä ollaan ystävien seurassa pitämässä hauskaa.

Kesällä 2019 perustettu bändi ehti juuri treenata setillisen biisejä timanttiseen kuosiin, kun korona vei maton jalkojen alta. Ensimmäinen keikka ehdittiin kuitenkin soittaa juuri ennen rajoituksia Oulun legendaarisella DIY-mekka Tukikohdalla. Samaan paikkaan yhtye palaa myös levynjulkaisukeikallaan marraskuun 18. päivä yhdessä helsinkiläisen Likaiset pikkarit -bändin kanssa. 

– Onhan se välillä ollut aika absurdia olla punkbändi, joka ei pääse keikkailemaan. Se on kuitenkin se, mihin tämä koko homma tähtää: soittaa rokkia kavereiden kanssa hyvissä paikoissa oikealle yleisölle, hymähtää kitaristi Niemelä.

Bändi oli pitkään olemassa vain digitaalisesti muutamia Oulun seudulla tehtyjä keikkoja lukuun ottamatta. Ensimmäinen ”Päiväkännit”-EP ilmestyi syksyllä 2019, ja sen jälkeen on julkaistu sinkkuja, live-levy ja toinen EP. Esikoisalbumin yhdestätoista kappaleesta neljä on julkaistu vuoden 2022 aikana sinkkuina. Vastaanotto on ollut erittäin kannustavaa, ja kaikki singlet ovat päätyneet Spotifyn kuratoimille soittolistoille (Parasta suomipunkkia, Suomirock tänään), ja kuunteluja biiseille on kertynyt yhteensä yli 35 000. Biisit ovat soineet myös Ylen toimitetuissa musiikkiohjelmissa.

Vaikka bändistä löytyy monenlaista osaamista, toivoo Saa kiljua tulevaisuudessa apua esimerkiksi juuri keikkojen myymiseen. Tällä hetkellä homma on tuntemattomalle suuruudelle hyvin haastavaa, mistä huolimatta keikkoja on tiedossa jo ainakin Tampereelle ja Joensuuhun. 

– Kyllähän sellainen indiemenestys olisi kiva, levyt menisivät kaupaksi, keikoilla olisi porukkaa, ja jos matkalla pankkiin ei naurattaisi, niin ei sentään itkettäisikään, summaa yhtye tulevaisuuden tavoitteitaan.

”Voitko olla hiljaa?” julkaistiin perjantaina, marraskuun 11. päivä kaikissa suoratoistopalveluissa. Albumista on saatavilla myös pienet painokset LP- ja CD-levyjä.