”Bändi on pystyssä intohimosta” – haastattelussa turkulainen garageduo Tanssit

Kirjoittanut Juhani Mistola - 13.6.2024

Turkulainen lofi-estetiikkaan luottava garagerock-ryhmittymä Tanssit kertoo, että he ”skulaa musaa, joka menee suoraan jalkoihin ja niiden väliin, horjuttaen kehon nestetasapainoa ja ne nesteet sähkösignaalien lähellä tuo vaaraa, luo magiaa, kahden kauniin ja törkeän välillä”. Kuulostaa myyttiseltä! ”It takes two to tango”, lausui filosofi Jari Sillanpää – ja ehkä myös joku muu. Vaikka Tanssit eivät pukeudukaan tangoihin, on heitä useimmiten enimmäkseen vain kaksi. Eli vapiskaa, manan majoilla majailevat White Stripesit ja suomirockin tähdistöissä tehtaileva Ursus Factory! Tässä uusi duo, joka ei usko kuluneisiin fraaseihin kuten ”laatu korvaa määrän”. Bändi on vuonna 2023 tapahtuneen perustamisensa jälkeen julkaissut hengästyttävät 5 EP:tä, kaksi irtosinkkua ja livelevyn. Huh huh! Bändi eli Jani-Juhani (kitara, laulu) ja Paula (rummut) tarinoivat Kaaoszinelle Tanssien menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta tähän tapaan..

Tanssit

Hei Jani-Juhani ja Paula, tervetuloa Kaaoszinen haastatteluun! Aloitetaan alusta:

Mikä on Tanssit- yhtyeen syntyhistoria? Mistä nimi ja tyylilaji, sekä jäsenet?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paula: Idea bändistä ja biisit ovat alunperin Janin ja Tanssit-nimi oli jo valmiina, kun Kirjakahvilassa (Turkulainen kahvila, baari ja matalan kynnyksen keikkapaikka, toim. huom.) Jani tuli juttelemaan tietämättä siitä että olen rumpali, jota bändiin oli kaivattu. Tämä selvisi myöhemmin, mutta elämä oli kiireistä ja energiaa vähän keskellä talvea, joten siitä meni aikaa pari kuukautta kun vihdoin lähdettiin kokeilemaan treenikselle biisejä. Homma toimi niin hyvin heti, että siinä ei oikeastaan voinut muuta kuin jatkaa yhdessä soittoa. Tyylilaji muovautui yhteissoitossa sellaiseksi mitä se on nyt, kun Janin lähettämistä kitara-laulu-demoista inspiroituneena mietin itsekseni biiseihin rumpusovituksia, jotka sitten lähtivät lentoon siitä energiasta, mikä yhdessä soittaessamme kipinöi.

Jani: Bändi syntyi hetkestä ja uskomattomasta kemiasta jäsenten välillä. Molemmilla on samanlainen usko näihin biiseihin, ja heittäytyminen niihin saa aikaan taikaa. Voisimme luokitella musiikin alternative/garage/punk/rock -akselille. Vaikka tehdään biisejä ajattelematta tyyliä sen kummemmin, se kuulostaa aina silti meiltä, Tansseilta.

Ja sehän kuulostaa hyvältä! Milloin bändi laitettiin pystyyn ja miksi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paula: Tanssit sai alkunsa ja nykyisen muotonsa vuoden 2023 alussa. Ensimmäiset biisit olivat alkaneet syntyä edellisvuoden keväällä, Janin alkaessa kirjoittaa omaa musaa. Bändi on pystyssä intohimosta.

Mistä se johtuu että teitä on vain kaksi?

Paula: Kahden hengen bändi on sopivan kompakti, kun kaikki tarvittava löytyy jo meistä, eikä ole ihan varmaa kestäisikö kukaan muu vauhdissamme. Joillain keikoilla ja äänitteillä meillä on ollut lead-kitarassa Anniina lisäämässä ytyä musaan.

Jani: Kahdestaan saadaan toteutettua kaikki mitä halutaan biiseissä, kun halutaan soittaa yksinkertaista ja iskevää rokkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Selvä homma. Löytyykö vaikuttajistanne kaikki legendaariset kitara-rumpu-duot White Stripesistä tuoreempaan Ursus Factoryyn? Ja keitä muita?

Paula: White Stripes inspiroi kyllä erittäin paljon, Jani on kuunnellut enemmän varhaista Ursus Factorya. Vitsaillaan että ollaan myös vähän kuin Hanoi Rocksin Andy ja Mike, ja koko bändi tietysti kuuluu suuriin suosikkeihimme. Hanoin energia on jotain uskomatonta ja halusimme perustaa bändin joka pystyisi tuottamaan jotain samankaltaista. Musadiggarina vaikuttajia on toki lukematon määrä muitakin. Tykkäämme kun soundi on raaka ja live-energia tempaa mukaansa.

Jani: Kuultuani White Stripesin livelevyn ”Under Great White Northern Lights”, se energia iski kovaa. Kun pelkällä kitaralla ja rummuilla pystyy saamaan tuollaista aikaan, halusin että jos oma bändi olisi, se olisi tällainen. Vaikutteita otamme eletystä elämästä ja musiikista jota kuunnellaan laidasta laitaan.

Mitä pidätte onnistuneimpana keikkananne, vai koetteko ylipäätään olevanne ensisijaisesti live- vai studiobändi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jani: Kaikki keikat tähän asti ovat olleet hyviä, toivomme vain paljon lisää keikkoja! Uushoisiessä Lappeenrannassa heti toisella keikallamme saimme hyvän vastaanoton ja selvästi yleisö innostui meistä. Muuallakin on aina tullut hyvä reaktio jengiltä, kunhan alkuhämmennyksen jälkeen päässyt meininkiin mukaan.

Paula: Studiossa emme ole edes käyneet, vaan tähän mennessä olemme tehneet kaikki julkaisumme liveäänityksinä treeniksellä. Olemme livebändi sydämeltämme, mutta koska musaa ja ideoita syntyy niin tiuhaan tahtiin, on ollut pakko saada jo monta EP:tä äänitettyä. Ollaan tehty paljon musaa siihen nähden, että olemme aika tuore bändi.

Ja tuotantoahan löytyy hengästyttävä määrä Bandcampista! Teidän musiikkianne ei kuitenkaan löydy Spotifysta, joka on maailman tärkein digimusiikin jakelija ja valitettavasti myös härskeimpiä taiteilijoiden oikeuksien polkijoita. Onko tämä statement vai vahinko?

Jani: Asia on työn alla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miten Tanssien keikkakesä on edennyt?

Paula: Keikkakesämme lähti käyntiin Jyväskylässä Yläkaupungin Yössä ja Turussa Koroisten kevätpäivillä. Seuraavaksi odotamme jo innolla Puutorinvessan ja Papa Joen ulkokeikkoja Turussa, joihin odotamme uusia kuulijoita musallemme ja hyvää säätä.

Julkaisette myös EP:n, millainen sen syntyprosessi oli?  Mihin suuntaan koette kehittyneen sitten viime julkaisun?

Paula: Uusin EP:mme ’Unessa’ näki päivänvalon 17.5. ja tämän syntyprosessi on ollut aiempia pidempi. Teimme kokeiluvedon EP:stä jo joulukuussa ja sitten tässä vaan vierähti, kun otimme pariin biisiin myös Anniinan lead-kitaran mukaan ja testailimme, että miten saamme mahdollisimman tuhtia soundia aikaan hyvin simppeleissä puitteissa. Tässä uusimmassa on ehkä tummanpuhuvampaa teemaa ja soundia aiempiin verrattuna. Eka EP ”Haiskahtaa bylsimiseltä” syntyi soitettuamme vasta kaksi viikkoa yhdessä ja muutkin oikeastaan sitä mukaa, kun biisit tuli ja tsekattiin spontaanisti miten ne menee, sitten jo äänitettiin.

Jani: Vaikea sanoa kehittymisestä mihinkään tiettyyn suuntaan, kun osa biiseistä on uusia ja osa tehty jo aikoja sitten. Biisejä on niin paljon kirjoitettuna jo, että ollaan valittu aina EP:lle sopiva kokonaisuus. Soitto on toiminut alusta asti jo maagisen hyvin, mutta ehkä yhteinen tyylimme ja energiamme tiivistyy koko ajan entisestään.

Teitä on vain kaksi. Kumpi on useammin kuskina keikalta takaisin?

Molemmat: Useimmiten Paula, mutta Jani hoitaa kaikki muut ajot.

Mitä mieltä olette tämänhetkisestä turkulaisesta rock- elämästä?

Paula: Tylsää verrattuna aiempaan. Ja esim Ruisrock ei ole enää ollenkaan rock. Tuntuu myös, että vain samat bändit on aina keikalla, eikä keikkapaikat ole kovin avoimia uudelle. Toki musaskene on tällä hetkellä aika ahtaalla ja täytyy pelata varman päälle, että edes muutama keikkapaikka pysyisi vielä pystyssä.

Jani: Turun rock-skene on tällä hetkellä yllätyksetön. Bändi-illoissa nähdään genrenmukaisia bändejä, eli kun menee katsomaan jotain, se on juuri sitä mitä odottikin, ilman mitään uutta ja yllättävää.

Vai niin, ehkä tuossa on perää. Viimeinen kysymys. Pidättekö itse tanssimisesta, vai syntyikö nimi muuten vain?

Jani: Nimi syntyi oikeastaan muuten vaan, Litku Klemetin ”Lauantaitanssit” -biisin innoittamana, kun jäin jumiin siihen biisiin, ja ajattelin että tulevan bändin nimi voisi olla Tanssit. Googlasin vielä ettei ole muita samannimisiä ja siinä se oli.

Paula: Nimellä on myös useita merkityksiä, mikä on toistuva teema musassamme ja julkaisuissa. Jotkut merkityksistä on ajateltu etukäteen, jotkut niistä auenneet vasta myöhemmin.

Asia kunnossa. Kiitos haastattelusta! Ja hyvää keikkaa, Tanssit nähdään juuri tänään eli pe 14.6. klo 20 Turun Puutorinvessan ulkolavalla!

Tanssit Lappeenrannassa.

Tanssien koko tuotanto Bandcampissa