”Bändikaverini kutsuvat minua metalleimmaksi tyypiksi, jonka he tietävät” – Haastattelussa Humanity’s Last Breathin Buster Odeholm

Ruotsalainen Humanity’s Last Breath kertoo Facebook-sivuillaan genrekseen yksinkertaisesti ”evil”, eli ”paha”. Tuo yksi sana riittää kuvaamaan bändin musiikkia yllättävän hyvin. Bändi on ehtinyt julkaista urallaan kolme albumia, joista uusin on elokuun alussa julkaistu ”Abyssal”. Kaaoszine jututti multi-instrumentalisti Buster Odeholmia.

Tervehdys! Kuinka kesä sujui Humanity’s Last Breathin leirissä? 

BO: Erittäin hyvin! Emme ole päässeet paljoa soittamaan, mutta albumin julkaisu on sujunut loistavasti! 

Kauan odotettu uusi albuminne ”Abyssal” ilmestyi hiljattain. Millainen prosessi albumin säveltäminen ja nauhoittaminen oikein oli?   

BO: Se oli paljon erilaisempi prosessi verrattuna aikaisempiin julkaisuihimme. Sävellän yleensä Guitar Pro -ohjelman avulla, mutta tällä kertaa sävelsin koko albumin niin, että istuin alas kunnolla kitaran kanssa. Se vei todella paljon aikaa, mutta sen ansiosta kykenin myös ottamaan aina taukoa musiikista ja palata sen pariin levännein korvin. 

Millä tavoin albumin tekeminen poikkesi mielestäsi teidän edellisestä julkaisustanne, vuoden 2013 nimikkoalbumista? Entä miten olette kehittyneet tässä ajassa muusikkoina?  

BO: Sen lisäksi, että sävellystyyli on muuttunut, on ”Abyssal” mielestäni iso harppaus poispäin djent-tyylisestä musiikista, jota tein aikaisemmin. Tällä kertaa hain inspiraatiota bändeistä, joiden kanssa vartuin,kuten esimerkiksi Dimmu BorgiristaRammsteinistaShiningista (ruots.), Strapping Young Ladista sekä Morbid Angelista 

Abyssal” on ollut yksi vuoden raskaimmista ja ilkeimmän kuuloisista levyistä. Mitä raskaus musiikissa tarkoittaa sinulle? Mikä on mielestäsi raskainta musiikkia?  

BO: Siinä on kyse siitä ”fiiliksestä”. Voit soittaa matalalle viritettyjä, hitaita ja raskaita riffejä, mutta se ei välity autenttisesti ilman sitä ”fiilistä”. Sitä on hieman hankalaa kuvailla, mutta minä pystyn selvästi kuulemaan, jos bändi on tosissaan, ja me todellakin olemme.  

Onko uudella albumilla jotain sellaista kappaletta, josta olet jostain syystä erityisen ylpeä?  

BO: Sanoisin, että ”Dödgud”. Eräs ystäväni lähetti minulle kappaleessa käytetyn kuoro-samplen, ja se todellakin muovasi kyseistä kappaletta.  

Albumin kappale ”Abyssal Mouth” on kokenut hieman muutoksia sen jälkeen, kun se alun perin julkaistiin vuonna 2017. Mistä nämä muutokset johtuivat?  

BO: Mielestäni kappale oli vain vähän liian pitkä ja tylsä intron jälkeen. Halusin vain hieman tiivistää sitä niin, että siellä on vain kaikki oleellinen.  

Uudella albumillanne kuullaan huomattavasti vähemmän aikaisempaa djent-soundia. Oliko tämä tietoinen päätös, vai tapahtuiko se luonnollisesti?  

BO: Sanoisin sen tapahtuneen luonnollisesti. Minulla itselläni on enemmänkin black- ja death metal -tausta, joten ne vaikutteet tulivat nyt esille.  

Jotkin uuden albumin kappaleista on nimetty ruotsiksi. Tulemmeko koskaan kuulemaan HLB-kappaletta kokonaan ruotsiksi laulettuna?  

BO: Kuka tietää. Calle, kitaristimme, on aika lahjakas kirjoittamaan sanoituksia ruotsiksi, joten minun puolestani se olisi erittäin okei.  

Koetko, että musiikkinne raskaus on vaikeaa toteuttaa livenä, vai siirtyykö se vaivattomasti keikkatilanteisiin?  

BO: Se on ihan perseestä. Vireemme vaihtuvat useita kertoja kesken kappaleiden, joten me ehdottomasti tarvitsemme MIDI-ohjatut Whammy-pedaalit, jotta voimme edes soittaa ne. Sen lisäksi ne ovat myös hankalia soitettavia. 

Onko teillä joitakin vaikutteita metallin ulkopuolelta?  

BO: Bändikaverini kutsuvat minua metalleimmaksi tyypiksi, jonka he tietävät, koska kuuntelen 99 % pelkkää metallia. En ole sellainen tyyppi, joka väittää, että ”en kuuntele metallia, minä vain soitan sitä”. Olen oikeastaan hyvin intohimoinen sen suhteen.  

Millaisia vinkkejä antaisit pienemmille bändeille, jotka haluavat kasvattaa suosiotaan?  

BO: Sanoisin, että älkää yrittäkö kasvattaa suosiotanne. Tehkää sellaista musiikkia, josta pidätte, ja tehkää sitä itsellenne.  

Mikä olisi unelmakiertue teille? 

BO: Kiertue Rammsteinin kanssa.  

Voimmeko odottaa näkevämme teitä Suomessa pian?  

BO: Toivottavasti! Olisi upeaa reissata sinne! 

Kiitos paljon ajastasi! Onko jotain, mitä haluaisit sanoa faneillenne Suomessa? 

Thall. 

Haastattelija: Samuel Järvinen

Kommentoi julkaisua