Barren Earth – On Lonely Towers

Barren Earthin uutuusalbumi on monella tapaa mielenkiintoinen. Helsinkiläisyhtye on viime vuosien raikkaimpia tuulahduksia väsähtäneellä melodeath-kentällä ja herättää siksi tietenkin odotuksia. Pientä esimakua saatiin jo syyskuussa Unioni-festivaalilla, kun keikalla saatiin kuulla uusi kappale sekä kokea uusi vokalisti livenä. 

Laulajanvaihdos on aina yleensä mielipiteitä jakava tapaus. Jo syksyllä petyin, kun mahtavan Mikko Kotamäen tilalle oli löydetty power metal -tyyppisesti hoilottava Färsaarten äijä Jón Aldará. Odotetun keikan tunnelman latisti itselläni täysin yhtyeen musiikkiin sopimattomat puhtaat laulut. Saman antikliimaksin koin, kun ensi kertaa soitin levyn läpi. Onneksi puhtaat vokaalit ovatkin levyn ainut kompastuskivi.

“On Lonely Towers” alkaa hyvin fantasiaelokuvamaisissa tunnelmissa hienon intron siivittämänä. Tolkien-meininki kulkee mukana hienona jatkumona kappaleiden välillä. Vanha tuttu melodisuus on läsnä kaikkien kahdeksan raidan ajan ja vain paranee, mitä pidemmälle päästään. Neljäs kappale “A Shapeless Derelict” pysäyttää kiemuraisine riffeineen, ja myönnettäköön, että puhtaat laulut toimivat juuri tässä kohdin miellyttävästi. Kevyttä pureskeltavaa levy ei ole, ainakaan raitojen pituuksien perusteella. Kolmen ensimmäisen kappaleen jälkeen loput viisi ovat kaikki yli seitsemänminuuttisia. Hyvin säilyvä tunnelma ei katkea missään vaiheessa, ja varsinkin albumin nimikappale “On Lonely Towers” loistaa kauneudellaan.

Lähes tunnin mittainen tarina läpi larppausmaisemien on hieno taidonnäyte Barren Earthin sävellyskynästä. Omaksi harmikseni Aldarán lauluihin tottuminen ei ole vielä tätä kirjoitettaessa tapahtunut.

8½/10

Kappalelista:
1. From The Depths of Spring
2. Howl
3. Frozen Processions
4. A Shapeless Derelict
5. Set Alight
6. On Lonely Towers
7. Chaos The Songs Within
8. The Vault

Kirjoittanut: Ville Kangasniemi

http://www.barrenearth.com/

https://www.facebook.com/BarrenEarth?fref=ts

Kommentoi julkaisua