Bathory, 30 vuotta mustan merkin alla

Kirjoittanut Daniel "Thaumiel Nerub" Neffling - 11.5.2017

Ennen kuin norjalainen black metal alkoi saavuttaa sitä asemaa musiikkimaailmassa ja mediassa 90-luvulla, mistä black metallin kulta-aika tunnetaan, oli Bathory. Tämä tukholmalainen yhtye, joka on saanut nimensä väkivaltaisesta, raa’asta ja julmasta Elizabeth Báthorystä, oli niitä, mitkä alkoivat määritellä sitä, mitä black metal myöhemmin olisi. Okkultistinen ja satanistinen heavy-musiikki loistaa mustaa ja punaista helvetinvaloaan tällä levyllä henkien pahuutta ja pimeyttä kuulijan korviin. Levyn kansi hönkii teoksen sisältöä; Paholaismusiikkia! Miten yhtye on saanut ruotsalaisen huippukehonrakentajan malliksi kanteen, onkin historiaan hävinnyt tarina…

Jo edesmennyt laulaja Quorthron otti lopullisen taiteilijanimen tietysti demonista. Monilahjakas itseoppinut muusikko sävelsi ja sanoitti kaiken yhtyeen musiikin, ja tällä levyllä ja tästä levystä eteenpäin hoiti myös kaikki lauluosuudet itse. Yhtyeeltä ei ole ilmestynyt kuin yksi musiikkivideo ja live-esiintymisten taltioinnitkin ovat harmittavan harvinaisia. Onneksi musiikki toimii yksistään levyltä kuunnellen niin hyvin, ettei mieli ja korruptoitunut sielu välttämättä lisä-ärsykkeitä vaadikaan.

Levy, vaikkei ehkä Bathoryn tunnetuin olekaan, kuuluu ehdottomasti parhaimmistoon. Alkuaikojen tuotannosta sen laatu oli ehdottomasti paras, ja onpahan Darkthronen Fenriz maininnut sen inspiraatioksi vuonna 1995 ilmestyneelle levylle ”Panzerfaust”. Kokonaisuutena levy toimii kappaleiltaan mainiosti. Suosikkia on vaikea poimia, tätä on mahdoton jättää kesken kuuntelun. Musiikki on täynnä raakaa, jyskyttävää, repivää ja agressiivista proto-black metallia, joka toimii vielä kolmenkymmenen vuoden jälkeenkin aivan loistavasti. Levyllä on kaikki oikeus olla klassikko, kaikki voima olla majesteettinen, kaikki energia olla ajankohtainen.