Beelzebub tekee näyttävän paluun – arviossa brasilialaisen Mystifierin kokopitkä ”Protogoni Mavri Magiki Dynasteia”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 10.3.2019

Kyllä tässä on kestänyt! Vihdoinkin saadaan kuulla jotain uutta brasilialaiselta black/death-veteraani Mystifierilta. Ja ”uudella” tarkoitan todellakin uutta tuotantoa. Bändin julkaisulistan mukaan ”Profanus” (2001) on viimeisin kokopitkä, jonka yhtye on puskenut ulos. Sen jälkeen on sitten tullut pari hassua kokoelmajulkaisua. Bändistä ei ole kuultu tai nähty mitään sen kummempia uusia julkaisuja. No, poikkeuksena voidaan tuoda esille vuonna 2015 julkaistu livetaltio ”Aztec Assault”, mutta se on silti livetaltio.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Pitkältä tuntunut odottelu on tullut päätökseensä, kun kalenteriin napsahtaa vuosilukema 2019: Mystifier täyttää pyöreät kolmekymmentä vuotta, joten olisi melko suotavaa, että yhtyeeltä olisi luvassa jotakin erityistä. Beelzebubille suuret kiitokset siitä, että erityistä on todellakin luvassa! Mystifierin ”Protogoni Mavri Magiki Dynasteia” on tähän mennessä yksi tämän vuoden odotetuimpia black metal -julkaisuja.

Pitkä ikä ei ole vaikuttanut Mystifierin olemukseen tai edes bändin musisointiin. ”Protogoni Mavri Magiki Dynasteia” kuulostaa edelleen siltä samalta brassidemonilta, johon ollaan jo pitkään totuttu. Tuotannollisesta näkökulmasta tarkastellen albumilta löytyy old school -tyyppisiä nyansseja ja fiiliksiä, vaikka äänentasot ovat ensimmäisiin levyihin verrattuna rikkaammat ja dynaamisemmat. Pikkujuttuja, mutta silti. Levy ei ole todellakaan yksi suoraviivainen pötkö, vaan siltä löytyy erityisen paljon monipuolisia osuuksia, joihin kuulijan on helppo sisäistyä, ja joihin pääsee helposti sisälle. Ja jos ollaan hieman pikkutarkkoja, niin uudelta levyltä voi huomata jonkin verran vanhan Belphegorin tyylisiä säväytyksiä. Ja Beelzebubille toisen kerran kiitokset siitä, ettei levyllä kuulla niitä hirvittäviä ulinoita, joita ”The World is So Good That Who Made It Doesn’t Live Here” (1996) pitää sisällään. Siitä erityisen iso plussa!

Kappaleiden nimet ovat niitä tuttuja nimihirviöitä. Älkää antako nimien hämätä, sillä erityisesti jo aikaisemmin julkaistut ”Weighing Heart Ceremony” ja ”Six Towers of Belial’s Path” sekä ”Akhenaton (Son Mighty Sun)” ja ”Soultrap Sorcery of Vengeance” ovat albumin ehdottomat helmet. Erityismaininta raidasta ”(Introcucione d´la Melodia Mortuoria) Thanatopraxy”, josta tulee hauskasti ja hyvällä tavalla mieleen Downin stoner-tyylinen meno.

Sävellysten sovitukset ovat perinteiden mukaisesti monimutkaisen kuuloisia, mutta niiden sisälle ei ole kuitenkaan mahdoton päästä. Ja päästyäsi sisälle nousee kuuntelukokemus korkeammalle. Ihan kuin Mystifierin nuoteista loihtimat demonit nappaisivat sielusi talteen, eikä paluuta entiseen tule olemaan enää ikinä.

”Protogoni Mavri Magiki Dynasteia” on kaiken odotuksen arvoinen julkaisu. Black metal -skenessä se tulee muistumaan vielä pitkän aikaa!

8½/10

Kappalelista:

1. Protogoni Mavri Magiki Dynasteia
2. Weighing Heart Ceremony
3. Witching Lycanthropic Moon
4. Akhenaton (Son Mighty Sun)
5. Six Towers of Belial’s Path
6. Demoler las Torres del Cielo (en nombre del Diablo)
7. Soultrap Sorcery of Vengeance
8. (Introcucione d’la Melodia Mortuoria) Thanatopraxy
9. Al Nakba (666 Days of War)
10. Chiesa dei Bambini Molestati

Mystifier Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa