Before The Dawn – Deathstar Rising

Before The Dawn on saanut valmiiksi kuudennen albuminsa. Suomessa julkaisusta vastaa Stay Heavy Records ja muualla maailmassa levyn julkaisusta vastaa yhtyeen hiljattain kiinnittänyt Nuclear Blast. Toivottavasti yhtye tavoittaa suuremman yleisön nyt, kun myös Nuclear Blast on mukana kuvioissa.

Akustisen intron jälkeen jyrähtää käyntiin ”Winter Within” niminen kappale, joka toimii erinomaisesti. Levyn avausraidaksi kappale on todella onnistunut valinta ja se vetääkin kuuntelijan täysin mukaansa yhtyeen sävelmaailmaan. Before The Dawn on hieno yhtye jo pelkästään siitäkin syystä, että siinä on kaksi erittäin pätevää vokalistia. Kitaristi/vokalisti Tuomas Saukkonen, joka hoitaa huudot ja basisti/vokalisti Lars Eikind, joka puolestaan hoitaa puhtaat laulut. Yleensä yhtyeet, joissa on samankaltainen jako vokaaleissa, pettävät ainakin toisella osa-alueella mutta näin ei käy Before The Dawnin tapauksessa, vaan molempien vokaaliosuudet ovat hienoa kuultavaa läpi albumin.

Levyn kappaleet kulkevat aika pitkälle samoja polkuja, mutta onnistuvat kuitenkin kuulostamaan täysin erilaisilta. Suomalaista melankoliaa, yhdistettynä hienoihin melodioihin ja vahvoihin metalli riffeihin, mitä muuta voi toivoa? Kun vielä lisätään keitokseen jo edeltämainitut vokaalit sekä erittäin pätevä soitto, kuulostaa lopputulos väkisinkin hienolta. Hurjalta vaikuttaa yhtyeen meno tällä hetkellä ja tuntuukin siltä, että vauhti vain kiihtyy koko ajan.

Jos joitain kappaleita pitäisi nostaa tältä levyltä jalustalle, olisivat ne varmaankin ”Winter Within”, ”Unbroken” ja ”Butterfly Effect”. Ehdottomasti pitää myös mainita ”Deathstar”, jonka kertosäe on jotain aivan käsittämättömän hienon kuuloista. Tämä tulee olemaan ehdottomasti kovimpia kotimaisia metallialbumeita tänä vuonna. Toivottavasti tämän albumin myötä yhtye huomattaisiin paremmin myös maailmalla koska se on mielestäni jo pidemmän aikaa tehnyt mielenkiintoisempia levyjä kuin esim. kotimaisen metallin kärkinimet Amorphis tai Children Of Bodom.

9/10

Kappalelista:

1. First Snow
2. Winter Within
3. Deathstar
4. Remembrance
5. Unbroken
6. Judgement
7. The Wake
8. Sanctuary
9. Butterfly Effect
10. Wreith

www.beforethedawn.com

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua