Behemoth suunnitteli alun perin soittavansa stream-konserttinsa Kiovassa: ”Voimme tehdä hyvin tärkeän poliittisen kannanoton”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 20.9.2022

Puolalainen äärimetalliyhtye Behemoth striimasi tovi sitten uuden erityiskonserttinsa, jonka yhtye soitti Varsovan Kulttuurin ja Tieteen palatsin huipulla.

Konsertti kuitenkin melkein järjestettiin Ukrainan Kiovassa. Maassa on parhaillaan käynnissä sota, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa.

Yhtyeen johtohahmo Adam ”Nergal” Darski kertoo Rock Soundille:

”Olen puhunut siitä kuukausia ja kuukausia, [heitellyt] eri ideoita. Meillä oli jopa ajatus mennä esiintymään jonnekin Kiovaan, Ukrainaan. Olimme itse asiassa ottamassa yhteyttä joihinkin tuotantoihin siellä. Ajattelimme, ettemme voi tehdä vain taiteellista kannanottoa, vaan voimme tehdä myös hyvin tärkeän poliittisen kannanoton.

”Käytän alustojani. Käytän esiintymislavoja ja haastatteluissa käytän tilaisuutta mainita asioita, joita pidän hyvin merkityksellisinä ja oikeamielisinä. Joten ajattelimme: ’Ehkä meidän pitäisi vittu mennä Kiovaan ja tehdä se jonkun rakennuksen katolla. Ehkä jos siellä tapahtuu pommi-isku, meidän pitäisi mennä maan alle, kuten U2 teki’ – Bono ja Edge esiintyivät metrossa, maan alla. Ja me vain pohdimme kaikkia näitä ideoita. Mutta lopulta päädyimme tekemään sen Varsovassa, koska se oli logistisesti ja taloudellisesti järkevämpää… vaikka se olikin silti helvetin kallista.”