Behexen – Nightside Emanations

Jo 90-luvun puolesta välistä raakaa black metalliaan ilmoille suoltanut tamperelainen Behexen kuuluu itseoikeutetusti kotimaisen black metallin eliittiin. Julkaisutahti yhtyeellä ei ole kuitenkaan päätä huimannut, sillä debyyttilevy ”Rituale Satanum” näki yön pimeyden vuosituhannen alussa ja edellisestä ”My Soul For His Glory” -albumistakin on aikaa kulunut jo neljä vuotta. Nyt julkaistava ”Nightside Emanations” on yhtyeen neljäs täyspitkä, ja sen julkaisijana toimii Debemur Morti Productions.

Kuitenkin asiaa positiivisesti ajatellen, jos neljän vuoden tauko täyspitkän julkaisussa aiheuttaa sen, että laatu on tämäntasoista, odotan mieluusti seuraavaa levyä vuoteen 2016 asti. ”Nightside Emanations” on nimittäin yhtä black metallin riemujuhlaa alusta loppuun.

Mitään maata mullistavaa ei Behexen ole lähtenyt tekemään, vaan levy on pääsääntöisesti raakaa ja saatanallista black metallia. Yhtye on kuitenkin ymmärtänyt sen tosiasian, että pelkkä paahtaminen alusta loppuun ei enää nykypäivänä välttämättä toimi. Alun melko perinteisen kirkkourkuintron jälkeen vauhdikkaasti starttaava ”Wrathful Dragon Hau-Hra” jo todistaa sen, että pienillä temponvaihteluilla kappaleisiin saadaan enemmän tarttuvuutta. Toki levyltä löytyy niitä peruspaahtojakin, kuten seuraavana kuultava ”Death’s Black Light”. ”Circle Me” hidastaa jälleen tempon ihan täysin, ja vielä sen perään kuultavan ”We Burn The Serpent Fire” alkuminuutit antavat ikään kuin odotuttaa itseään, kunnes se äärimmäinen raivo ja vimma päästetään jälleen valloilleen. Kappaleen ”Lucifer”-huudot sekä lopussa kuultava hyytävä kitarasoolo nostavat ihon kananlihalle vieden samalla kuuntelijaa entistä syvemmälle helvetin syövereihin.

”Luciferian Will” jatkaa tuota helvetillistä matkaa, alun pienen odottelun jälkeen helvetillisellä tempolla lähtevä kappale nousee yhdeksi levyn kokokohdaksi, etenkin loistavan vokalisoinnin ansiosta – ”Ave Azazel!” Yhtään varjoon ei jää myöskään seuraavana kuultava ”Awaken Tiamat”, joka on ehkä yksi levyn rokkaavimmista biiseistä, samalla myös yksi tarttuvimmista. ”Temple Of Silent Curses” on taas alkuminuuteiltaan perinteisempää black metal osastoa tiukalla blastbeatilla varustettuna, kunnes loppuminuuteilla tempoa jälleen tiputetaan ja alkaa hyytävät kuorolaulut, jotka kuorrutetaan jälleen loistavalla kitarasoololla. ”Shining Death” on jälleen enemmän keskitempoista black metallia alkuminuuteiltaan, kunnes tempoa kiihdytetään hetkeksi biisin keskivaiheilla ja tiputetaan taas loppumetreillä. Levyn päättää yli 7-minuuttinen eepos ”Kiss Of The Dark Mother”, joka niputtaa koko maagisen levyn kasaan julistavilla laulukohtauksillaan.

”Nightside Emanations”:lta kuuluu läpi ennen kaikkea onnistumisen tunne. Huomaa, että yhtyeen jäsenetkin ovat ymmärtäneet studiossa tekevänsä erittäin laadukasta black metal levyä. Kaikki on tehty täydellisesti. Äänimaailma on riittävän kirkas ja samalla brutaalin raaka. Musiikki on tarpeeksi monipuolista ja tarttuvaa, silti unohtamatta hetkeksikään, mistä black metallissa on todella kyse. ”Nightside Emanations” on ehdottomasti yksi tämän vuoden kovimpia levytyksiä ja yksi black metallin merkkipaaluja. Uskon, että tätä levytystä tullaan hehkuttamaan vielä vuosikymmenien jälkeenkin. Hail Behexen!

10/10

Kappalelista:
01.Intro
02.Wrathful Dragon Hau-Hra
03.Death’s Black Light
04.Circle Me
05.We Burn With Serpent Fire
06.Luciferian Will
07.Awaken Tiamat
08.Temple Of Silent Curses
09.Shining Death
10.Kiss Of the Dark Mother

https://www.facebook.com/behexen.official

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua