Betraying The Martyrs – Phantoms

”Breathe in Life”-debyytillään (2011) hämmennystä aiheuttanut Betraying The Martyrs kuuluu siihen kohtalaisen harvalukuiseen kategoriaan, jossa orkesteria on mahdotonta naamioida puhtaasti yhden tai kahden genren edustajaksi. Ranskalaiset lyövät yhdellä latauksella tiskiin niin progressiivista deatchorea, majesteettisia sinfonioita, äkäistä seitsenkielisten kurittamista kuin omaperäisiä melodiatapailujakin – eikä tässä edes ole koko totuus. Toisen levyn kuuluisa ”vaikeus” kun ei käytännössä kuulu tuoreella kolmivarttisella lainkaan.

Jigsaw” ja ”Where the World Ends” paiskovat kuulijaa naamariin karmaisevalla raivolla ja nopeudella. Onnistuneet tahtilaji- ja tempovaihdokset sekä monitahoisen nerokkaat sovitusratkaisut luovat koko albumille kertakaikkisen kohtuuttomat odotukset. ”Walk Away” nostaa rimaa vieläkin korkeammalle: lähes toisesta ulottuvuudesta repäisty suureellinen, aidosti kaunis hallelujaa-kertosäe istuu täysin erillisenä osana paikalleen uskomattoman hyvin. Viimeistään tässä vaiheessa todella ymmärtää nostaa hattua Betraying the Martyrsin käsitykselle draaman kaaresta ja kokonaisuuden hahmottamisesta. Myös hitaampi osasto toimii edelliskiekkoa fiksummin. Tästä todisteena instrumentaalinen ”L’abysse Des Anges”, joka tunnelmoi ja progeilee kuin God Is An Astronaut metallihuuruissa.

”Breathe in Life” kärsi lievästi ylipitkästä kestostaan erityisesti viimeisen kymmenminuuttisen lähestyessä. Vaikka ”Phantom” onkin vielä pari minuuttia pidempi kattaus, on nimenomaan levyn jälkimmäinen puolisko kuin oikealla tavalla laskelmoitu soveltuvuustesti. Lukuisat kontrastit mahtipontisine introraitoineen kumpuavat parhaiten korvakäytävien syövereihen kolmikon ”Afterlife-Legends Never Die-Lighthouse” aikana. Silti lopullinen naula arkkuun lyödään vasta finaalissa: kun ”Our Kingdomin” kohdalla luulee jo sylkeneensä kyllikseen veristä purukalustoa nielusta, vetäisee ”Closure Found” vielä viimeiset melodiset, rytmilliset ja sovitukselliset ässät pöytään. Täyteläinen ja äärimmäisen raskas soundimaailma jättää pelonsekaisen jälkitunnelman. Onneksi play-nappi on sormien ulottuvilla.

Loisteliaasta kokonaisuudesta huolimatta on päivänselvää, ettei ”Phantom” avaudu parilla ensimmäisellä kuuntelulla. Siitäkin huolimatta se kuulostaa alusta alkaen hyvältä, mielenkiintoiselta ja brutaalilta paketilta teknistä äärimetallia. Kun levyn ainoa varsinainen kauneusvirhe – oksettava euroviisurokki ”Let It Go” – kestää sekin vain vajaat neljä ja puoli minuuttia, on Betraying The Martyrsin toista kiekkoa luonnehdittava viittä vaille täydelliseksi metallilevyksi.

9/10

Kappalelista:
01. Jigsaw
02. Where The World Ends
03. Walk Away
04. Let It Go
05. L’abysse Des Anges
06. Phantom (Fly Away) (feat. Gus Farias of Volumes)
07. What’s Left Of You
08. Afterlife
09. Legends Never Die
10. Lighthouse
11. Your Throne
12. Our Kingdom
13. Closure Found

https://www.facebook.com/WeAreBetrayingTheMartyrs

Kirjoittanut: Tomi Salmi

Kommentoi julkaisua