Beyond All Recognitionin David Söhr: ”Metalcore on kuolemassa hitaasti pois”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.5.2016

Beyond All Recognition 2016Ruotsalainen omaa musiikkiaan ”dubcoreksi” kutsuva Beyond All Recognition julkaisee järjestyksessään uransa toisen albumin Gain Musicin toimesta tänään, toukokuun 27. päivänä. Yhtyeen uusi albumi on nimetty ytimekkäästi bändin omalla nimellä, ja yhtye onkin muuttanut omaa musiikillista suuntaustaan ensimmäisen albumin puhtaasta metalcoresta melkoisesti. Kaaoszine tavoitti yhtyeen solistin David Söhrin ja keskusteli hieman bändin uudesta suuntauksesta, metalcoren tämän hetkisestä tilanteesta sekä yhtyeen suunnitelmista tulevaisuuden ja etenkin Suomen osalta.

Kuinkas vuosi 2016 on kohdellut sinua ja yhtyettä tähän asti?

David Söhr: Vuosi on mennyt jännittävissä merkeissä. Olemme viettäneet oikeastaan kaksi edellistä vuotta vain tehden tätä albumia joten olemme todella innoissamme kun se vihdoinkin nyt julkaistaan. Gain Music on tehnyt hienoa työtä kanssamme ja odotan innolla mitä mieltä fanit ovat albumistamme.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Olinkin kysymässä tuosta, että teillä oli aiemmin sopimus Napalm Recordsin kanssa, mutta nyt teillä on tosiaan sopimus Gain Musicin kanssa. Mitä Napalm Recordsin kanssa oikein tapahtui?

David Söhr: Ollakseni täysin rehellinen en ole aivan varma missä vaiheessa mentiin eri raiteille. He tekivät hyvää työtä debyyttialbumimme kanssa ja kaikki tuntui sujuvan loistavasti, mutta yhtäkkiä yhteydenpito sitten väheni. Aloin pyytämään heiltä paljon asioita, joita he eivät ehkä pystyneet täyttämään siihen aikaan. He repivät sopimuksemme ja olimme jälleen ilman levy-yhtiötä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Ette varmaan ole ainoa yhtye, jolle niin on käynyt?

David Söhr: Tuskinpa olemme. Loppujen lopuksi tämä yhteistyö Sonyn kanssa on toiminut hyvin, joten olen ollut todella tyytyväinen kaikkeen. Vaihdos oli meille selkästi hyvä asia.

Kuten jo tuossa aiemmin sanoit, niin yhtyeenne on julkaisemassa bändin omaa nimeä kantavan albumin tänään Gain Musicin kautta. Missä vaiheessa aloitte kirjoittamaan albumia?

Beyond All Recognition Self-Titled 2016David Söhr: Erittäin hyvä kysymys. Aloitimme kirjoittamaan toista albumiamme vasta vuoden päästä debyytistä, koska olimme varmoja, että meistä tulee rokkitähtiä (naurua). Eli vuoden verran siinä kului, jonka jälkeen aloitimme kirjoittamaan kappaleita tätä albumia varten. Emme kuitenkaan olleet kirjoittamiimme kappaleisiin täysin tyytyväisiä, joten kirjoitimme tätä levyä varten käytännössä kahden albumin verran materiaalia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Onko teillä siis periaatteessa albumin verran valmista materiaalia, jota että ole koskaan julkaissut?

David Söhr: Kyllä vain (naurua).  Olemme itseasiassa jälkeenpäin kuunnelleet sitä ja tulleet siihen tulokseen, että siellä on seassa myös todella hyviä kappaleita, joita voisimme kenties hyödyntää tulevilla albumeilla.

Yleensä albumin nimeäminen bändin omalla nimellä on aika vahva viesti faneille. Oliko tässä jokin idea taustalla minkä takia levy nimettiin bändin mukaan?

David Söhr: Idea albumin nimeämiseen tuli alkuperäiseltä rumpaliltamme Sebastian Maxelta, joka siis teki paluun takaisin kokoonpanoon. Koimme tämän albumin tavallaan yhtyeen uudeksi aluksi, koska nyt kasassa ovat taas alkuperäiset bändiä perustamassa olleet jäsenet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Debyyttialbumillanne pystyin kuulemaan varsin selkeästi teidän musiikilliset vaikutteenne, mutta tällä albumlla yhtye tuntuu löytäneen myös oman tyylinsä. Oletko kanssani samaa mieltä?

David Söhr: Kyllä vain. Itsestäni tuntuu tällä hetkellä, että vihdoinkin teemme omaa juttuamme emmekä edes välitä muiden mielipiteistä. Olemme saaneet haukkuja sosiaalisissa medioissa puhtaiden laulujen käytöstä, ja meidän väitetään tulleen kaupalliseksi bändiksi, mutta siitä ei ole todellakaan kysymys. Me olemme vain kehittyneet vuosien saatossa muusikkoina ja sen takia lopputulos on tämä. Kolmas albumimme tulee olemaan musiikillisesti taas jotain erilaista verrattuna näihin kahteen edelliseen albumiin.

Puhuttaessa tuoreen albumin musiikista, on se mielestäni ehkäpä enemmän kalleellaan moderniin metallin kuin metalcoreen. Oliko tämä teiltä tietoinen  valinta hypätä pois metalcoren kelkasta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

David Söhr: Olihan se. Jos otat debyytiltämme pois koskettimet ja kaikki elektroniset osuudet niin se kuulostaa kauhealta.  Emme halunneet tehdä toista albumia, joka nojaisi niin paljon koskettimiin, joten halusimme muuttaa yhtyeen suuntausta enemmän metallisempaan ilmaisuun. Omasta mielestäni metalcore on muutenkin kuolemassa, minkä vuoksi meidän ei enää kannata hypätä siihen kelkkaan yhtyeemme kanssa. Haluamme tehdä jotain omaa ja sen takia uudistimme saundimme. En halua laulajanakaan kuulostaa samalta kuin muut vaan aina kehittää itseäni laulajana omaperäisemmäksi.

Bring Me The Horizon sekä Parkway Drive ovat hyviä esimerkkejä tuosta.

David Söhr: Rakastan itseasiassa sitä tapaa miten Bring Me The Horizon on uudistunut musiikkinsa kanssa. Yhtye on saanut siitä paljon vihoja niskaan, mutta on tehnyt sen mielestäni levy levyltä todella tietoisesti ja tyylikkäästi.

Itselleni Bring Me The Horizon on ehkäpä yksi kaikista eniten tyyliään muuttaneista yhtyeistä, jos mietin alkuaikojen deathcoreen pohjautuvia albumeita uusimpaan elektronista rockia sisältävään ”That´s The Spirit” -albumiin.

David Söhr: Kyllä. Tuo on tavallaan se sama asia mitä itse toivon myös meidän musiikilta vaikka tokikaan emme halua kuulostaa Bring Me The Horizonilta vaan Beyond All Recognitionilta.

Satuin hiljattain törmäämään listaan, jossa listattiin myydyimmät rock- ja metallialbumit Yhdysvalloista tältä vuodelta ja 20:n myydyimmän joukossa taisi olla puolet albumeita, jotka on julkaistu jo yli 20 vuotta sitten. Minkä itse näet suurimpana syynä tähän? Onko nykyajan musiikki vain niin huonoa, että fanit eivät sitä osta?

David Söhr: Tuo taitaa olla ikuisuuskysymys, että koska nuo vanhat bändit todella lopettavat myymästä albumeita. En todellakaan kiellä etteivätkö nuo yhtyeet olisi kirjoittaneet todella legendaarisia kappaleita, jotka tulevat jäämään historiaan ikuisesti, mutta itseltäni katoaa mielenkiinto siinä vaiheessa kun kappaleita ei enää pystytä soittamaan livenä.

Minkä luulet olevan syy, että moderni musiikki ei myy?

David Söhr:  Nykypäivänä albumeiden ostajat pelaavat ns. ”varmoilla” korteilla ja ostavat vain albumeita, jotka todella tietävät. Nykyään julkaistaan niin paljon musiikkia, että on hyvin vaikea päättää mitä ostaa. Voimme nauhoittaa käytännössä albumeita myös missä vain, joka myös lisää tarjontaa entisestään.

Uskon, että nämä legendaariset vanhat yhtyeet ovat yhä niin suuria ja myyvät paljon albumeita koska heidän fanikuntansa on vanhempaa, ja he ostavat jokaisen  albumin sen sijaan, että lataisivat sen tai striimaisivat Spotifyista.

Musiikkia on vain saatavilla liikaa, jolloin albumeiden myynnit jakaantuvat paljon tasaisemmin kuin ennen. Esimerkiksi oma Spotify-listani sisältää kaikkea Justin Bieberistä Cannibal Corpseen.

Paljon on ollut puhetta myös kannattaako enää julkaista albumeita vai pitäisikö bändien vain julkaista singlejä / EP:tä sen sijaan. Mitä mieltä itse olet asiasta?

David Söhr: Tuo on erittäin hyvä kysymys, johon en oikeastaan osaa vastata. Olen niin vanha, että pidän yhä albumeista. Esimerkiksi meidän uusi albumi sisältää 14 kappaletta ja teimme sitä kaksi vuotta. Itse pidän fyysisistä albumeista koska kerään niitä, jonka vuoksi pidänkin albumista konseptina. Haluan mielummin albumin vuodessa, kuin kolme EP:tä vuodessa.

Ja itseltäni loppuisi ainakin nopeasti tila levyhyllystä jos kaikki levyt pitäisi ostaa kolmena.

David Söhr: Tottahan tuokin (naurua). Mikäli pidät albumista, ostat sen, jonka jälkeen käyt katsomassa bändin vielä livenä. Sillä tavoin tämä musiikkimaailma toimisi parhaiten. On paljon kivempaa myös tietää kappaleet valmiiksi ennen keikalle menoa, kuin kuunnella bändiä, josta et tiedä oikeastaan mitään.

Lopuksi hieman tulevaisuuden suunnitelmista. Millaisia suunnitelmia Beyond All Recognitionilla on?

David Söhr: Itseasiassa ajattelemme tästä albumista hieman eri tavalla kuin muut yhtyeet. Haluamme albumin ensin muhivan hetken aikaa faniemme keskuudessa ja vasta sen jälkeen aloitamme kiertueen albumin tiimoilta. Näillä näkymin suunnitelmana on, että aloittaisimme keikkailun vasta marraskuussa. En ole vielä varma missä soitamme, mutta toivottavasti Suomi on sillä listalla.

Kiitoksia paljon ajastasi. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaislle faneillenne?

David Söhr: Toivottavasti tuet meitä ostamalla joko paitojamme tai albumeitamme, koska sen avulla pääsemme sitten kiertueelle.  Kiitoksia haastattelusta.