The Birthday Massacre @ Glauchau, Germany, 28.3.2014

Kirjoittanut Vilma Ala-Koukkari - 7.6.2014

The Birthday Massacre 2014Niinhän sitä luulisi, että perjantai-iltana olisi massoittain ihmisiä liikkeellä, vaan ei itäisen Saksan uneliaassa pikkukaupungissa Glauchaussa. Parin kilometrin pituisella kävelymatkallani keskustan läpi hotellilta Alte Spinnerei -klubille ihmisiä tulee vastaan kahden käden sormin laskettavaksi. Jopa suurin osa ravintoloista on pimeinä, siellä täällä kajastavat vain jonkin döner- tai pizzapaikan neonvalot. Äkkiseltään voisi ajatella, että kuka hullu pistää tämmöiselle paikkakunnalle pystyyn keikkaklubin, mutta keskeisen sijaintinsa vuoksi moottoritien läheisyydessä Spinnerei houkuttelee kävijöitä lähinnä ympäröivistä kaupungeista. Mitä lähemmäs klubia pääsin, sitä enemmän alkoi kuhinaakin käymään, sillä luvassa oli keikka kanadalaiselta The Birthday Massacrelta.

The Birthday Massacre on musiikillisesti melko hankala heitettäväksi yhden genren raameihin, mutta jos energinen synthpop/rock ja goottirock nappailevat, niin melko varmasti nappaa myös TBM:n musiikillinen anti. Tuorein albumi ”Hide and Seek” julkaistiin lokakuussa 2012.

Sisään päästyäni yllätyin hieman saadessani tietää, ettei lämppäribändiä ole lainkaan ja TBM aloittaisi suoraan tuota pikaa. No, kerrankos sitä näinkin, ja aikaa oli vielä sen verran, että ehdin käydä tsekkaamassa merch-pöydän tarjottavat ja hakea virvoketta ennen keikan alkua. Tutkailin myös kuvausmahdollisuuksia, sillä klubilla ei ole varsinaista photopittiä, ainoastaan pieni nurkkaus lavan vasemmassa reunassa. Väkeä alkoi kertyä lavan edustalle kiitettävästi, joten etsin suosiolla hyvän kuvauspaikan ”pitistä”, ja pienen odottelun jälkeen päästiin viimein asian ytimeen.

Intron jälkeen TBM rykäisi illan käyntiin raskaammilla ”Red Stars” ja ”Sleepwalking” -biiseillään, ikään kuin lämppäribändin puuttumista kompensoiden, ja eihän siinä muuta voinut kuin laulaa mukana ja nyökytellä tahdissa sen verran, mitä kameran takaa pystyi. Yleisö toivotti bändin raikuvin suosionosoituksin tervetulleeksi, ja jäsenet olivatkin silminnähden iloisia positiivisesta vastaanotosta. Eritoten keulahahmo ja laulaja Chibi otti koko salin haltuun alusta alkaen, ja jakoi eturiviläisille jopa nimikirjoituksia biisien aikana.

Keikan toinen kohokohta oli suunnilleen puolessa välissä, kun ilmoille kajahti raskas ja säröinen ”Blue”, joka kuulostaa levyllä järkyttävän pliisulta verrattuna voimakkaseen live-vetoon. Näin biisi pääsi todella oikeuksiinsa ja kuulosti vieläkin paremmalta, kuin suuressa hallissa TBM:n WGT:n keikalla viime vuonna. Myös muu vanhempi tuotanto, kuten ”Video Kid”, ”Goodnight” ja ”Lovers End” näyttivät innostavan yleisöä kaikista eniten, kuten myös moneen kertaan coveroitu, mutta silti todella upea tulkinta alkujaan Tommy James and the Shondellsin ikivihreästä ”I Think We’re Alone Now”. Encorena kuullut ”In the Dark” ja ”Midnight” -rallit antoivat keikalle vielä kaiken himmailun ja nostalgioimisen jälkeen vauhdikkaan päätöksen.

TBM:n puolitoistatuntisen setin aikana kuultiin sopivasti uutta ja vanhaa sekaisin eikä oikeastaan mitään oleellista jäänyt puuttumaan. Soundikin hipoi täydellisyyttä, vaikkakin mikki päästi pari kertaa hiuksianostattavaa vikinää ja lakkasi kerran kokonaan toimimasta – tässäkin kohtaa fanit toimivat paikkaajina ja lauloivat mukana. Loistava ilta siis takana, kiitos The Birthday Massacre, järjestäjät ja Alte Spinnerei! Mystistä, lähes aavemaista tunnelmaa sai fiilistellä vielä koko matkan takaisin hotellille, kun vastaan ei kävellyt tällä kertaa yhtään ketään talsiessani kaupungin pimeiden ikkunoiden ohi. Ehdottomasti yksi parhaista keikkakokemuksistani ikinä.

Settilista:
1. Red Stars
2. Sleepwalking
3. Always
4. Holiday
5. Forever
6. Pins and Needles
7. Happy Birthday
8. Video Kid
9. Goodnight
10. Lovers End
11. Alibis
12. Violet
13. Blue
14. Control
15. Shallow Grave
16. To Die For
17. Leaving Tonight
18. Down
19. Kill the Lights
20. I Think We’re Alone Now
21. In the Dark
22. Midnight

Teksti ja kuvat: Ida Korkiakoski