Black Crucifixion – Coronation Of King Darkness

Iso osa 80–90-lukujen taitteessa julkaistusta metallimusiikkista oli hyvää. Tuohon aikaan syntyi Suomessakin muutamia black metal -yhtyeitä, joita muistetaan vieläkin hyvällä. Nopeampaa laitaa edustivat Archgoat ja Impaled Nazarene, verkkaisempaa puolta puolestaan Barathrum ja Beherit. Taiteellisempaa mustuutta julisti Black Crucifixion, jonka kolmas täyspitkä on nyt syynäyksessä. Tälle uutukaisella yhtye on saanut mukaan Wigwamista tutun Pekka ”Rekku” Rechardtin. Se, kuinka paljon ideoita hän on ”Coronation Of King Darknessille” tuonut, jäi minulle arvoitukseksi liian suppean informaation takia.

Albumilla on kahdeksan raitaa, joista huipputeoksia on mielestäni puolet. Ehdottomasti parhainta on vaikea löytää, mutta tasavahva nelikko on seuraavanlainen: Mättämisen ja hitaahkon matelevaisuuden välillä keikaroiva ”Lodestar”, jossa taka-alalta paikoin kuuluva puhdas kitara tuo mieleen western-elokuvien jännityskohtaukset; “Threefold”, jonka maalaileva tunnelma ulisevaisuuksineen menee jo doom metallin puolelle. Biisissä vokalisti kuulostaa paikoitellen Glenn Danzigiltä ja Type O Negativen Peter Steeleltä. Yhtä lailla erinomaisia ovat ”What The Night Birds Sang”, jossa kohkataan tuttuun mustan metallin tyyliin, mutta vastapainoksi hitaammat kohdat vedetään kuin messut ortodoksisessa kirkossa. ”Thievesissä” veivataan miltei puoleen väliin saakka nopeaa peruskaura- black metallia, mutta biisin loppupuoli haahuillaan ihan omissa sfääreissä. Luulen syyn tähän paikoin psykedeelisiä sävyjä saavaan lopetukseen löytyvän herra Rechardtin sävelkynästä.

Loputkaan neljä kappaletta eivät ole mitenkään huonoja, mutta eivät niin loistokkaita kuin edellä mainitut. Toki ihan hyvältä kuulostaa aika yksioikoisen keskitempoisesti rullaava ”Heroes End Up On Gallows” kolisevine bassoineen. Vaikka”Coronation Of King Darknessin” alun lennokkuudesta ja kertosäkeen Impaled Nazarene -mielleyhtymistä sekä biisin lopun kauniista deathmetalmaisesta hidastelusta voisi luulla, että kyseessä olisi loistobiisi, niin kappaleen paukut eivät siltikään yllä huipputeokseksi. Eniten perusmustuutta julistavat “Millions Of Twigs Guide Your Way Through The Forest” ja “In The Bright Light Of Night I Await The Turning Tide” ovat nekin omalla tapaa hyviä, mutta kun bändi osaa tehdä loistavia kappaleita, niin tällaiset liian pelkistetyt jutut vievät arvosanaa väkisinkin alaspäin.

8/10


Kappalelista:
01.Coronation of King Darkness
02.What the Night Birds Sang
03.Heroes End Up on Gallows
04.Millions of Twigs Guide Your Way Through the Forest
05.Threefold
06.In the Bright Light of Night I Await the Turning Tide
07.Lodestar
08.Thieves

http://www.facebook.com/BlackCrucifixion

Kirjoittanut: Teemu Karisukki