Black Light Discipline – Against Each Other

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 13.3.2012

Vuonna 2005 perustettu kuopiolais-helsinkiläinen Black Light Discipline sekoittelee musiikissaan elementtejä metallista, industrialista ja elektrosta. Ensimmäisen levynsä “Empire” bändi julkaisi vuonna 2008, minkä jälkeen vuonna 2010 julkaistiin ensimmäistä esimakua tulevalta levyltä “Aggressor”-sinkun muodossa.

Miehistönvaihdosten jälkeen tuore “Against Each Other” -levy julkaistaan maaliskuun alussa koko Euroopan laajuisesti. Ensimmäinen mielleyhtymä bändin soundista on hyvin elävästi länsinaapurista tuttu Pain. Bändi kuitenkin kuulostaa riittävän omanlaiseltaan, ettei sitä koe pelkäksi kopioksi tai joksikin, joka on tehty jo aikaisemmin.

Levyllä on kymmenen biisin verran bilemusiikkia lähentelevää metallia. Edelliseen levyyn “Empire” verrattuna “Against Each Other” on kevyempi ja nopeampi, sanalla sanoen tanssittavampi kokonaisuus. Tämänkaltaisessa musiikissa se on ehdottomasti kehitysaskel. Nopeampi tempo saa musiikin tuntumaan energisemmältä ja voimakkaammalta kuin edellisellä levyllä.

Levyn kaksi ensimmäistä biisiä, nimikkobiisi “Against Each Other” ja “Walls Inside Us”, ovat heti mukaansa tempaavia ja saavat mielen halajamaan tanssilattialle. “Walls Inside Usilla” vierailee Waldo’s Peoplessakin vaikuttanut Karoliina Kallio. Pienimuotoinen yllätys valintana, mutta naisen ääni sopii biisiin vallan mainiosti.

Being And Ending” herättää sävelkulullaan ajatuksia teinivuosien limudiskoista, kuitenkin metallisemmin vivahtein kuin siihen aikaan kyseisissä ympäristöissä taisi olla tarjolla. Jännittävään käyttöön on päässyt myös 80-luvun puolivälissä Laura Braniganin tunnetuksi tekemä hittibiisi “Self Control”. Biisistä on saatu riittävän erilainen, jotta se kuulostaa tuoreelta, tehden kuitenkin kunniaa alkuperäiselle. Ensimmäisellä kuulemalla biisi nosti hymyn huulille “eihän tämä nyt ole edes totta!” -henkisesti, mutta useamman kuuntelun jälkeen sitä havaitsee pitävänsä aina vain toimivampana cover-vetona.

Ensimmäisen sinkkubiisin “Aggressorin” lisäksi levyltä on lohkaistu sinkuksi “Walls Inside Us” ja “Serene”. Mielenkiintoinen ristiriita on se, ettei “Aggressor” aivan täytä nimensä asettamia odotuksia vihasta ja väkivallasta vaan on pikemminkin levyn kevyintä antia. Rauhallisuuteen viittaavasti nimetty “Serene” paikkaa puuttuvan raivon varsin erinomaisesti ollen jopa levyn raskain raita. Biisillä kuullaan myös Dominia-bändistä tuttuja muusikoita, vokalisti Anton Rosaa ja viulisti Dmitry Rishkoa. “Serene” ja levyn alkupuolelta löytyvä “Red Rivers” jäävät mieleen levyn huippukohtina.

Levyn viimeinen biisi “Closer To The Sun” sulkee kokonaisuuden yhtä vakuuttavasti kuin “Against Each Other” sen avaa. Levy on kiinnostava tuttavuus kaikille, jotka pitävät koneellisesta soundista joko klubimusiikissa tai metallissa – tai vaikka molemmissa.

9 / 10

Kappalelista:
1. Against Each Other
2. Walls Inside Us
3. Red Rivers
4. Flies Over The Wreck
5. Waiting For The Rain
6. Serene
7. Being And Ending
8. Self Control
9. Aggressor
10. Closer to the sun

https://www.facebook.com/BlackLightDiscipline

Kirjoittanut: Nina Hurme