Black Light Discipline

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 26.2.2012

Kuopio–Helsinki-akselilla operoiva industrial metallia soittava Black Light Discipline julkaisee uuden odotetun ”Against Each Other” -nimeä kantavan albuminsa maaliskuun 9. päivä. Otimme yhteyttä sähköpostitse yhtyeen kosketinsoittajaan Janne Kankkuseen ja tiedustelimme hieman mieheltä yhtyeen tuoreimpia kuulumisia sekä mietteitä tulevaan levyyn liittyen. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Kuinkas vuosi on lähtenyt käyntiin BLD-leirissä?

Janne: Moro! Hemmetin hyvinhän tämä, kun saatiin nyt vihdoin levy painoon ja aikataulu sen julkaisulle lyötyä lukkoon; 9.3.2012 tulee levy ulos ja näyttää jopa siltä, että aikataulussa myös pysytään, koska levyt tulivat jo painosta ja on pistetty eteenpäin jakelukanaville. Nyt lepäillään hetken aikaa, kun meidän laulaja Toni on vaihdossa Espanjassa. Tässä vaiheessa keskitytään promoamaan levyä ja tietty otetaan uutta livesettiä haltuun.

Jos palaat vielä hetkeksi vuoteen 2011, niin millainen se oli yhtyeelle kokonaisuutena?

Janne: Aika paljon siihen kyllä mahtui kaikenlaista. Meidän edellinen kitaristimme Antti Salo lähti bändistä 2010 lopulla, ja siinä vuoden vaihteen aikaan suoritettiin sisäänajo uudelle kitaristille eli Joonas Pulkkiselle. Siinä jonkin aikaa uudella porukalla soiteltuamme oli Iiron vuoro lähteä kuvioista ja tilalle löydettiin pikaisesti korvaavaksi basistiksi Toni Hintikka, joka soitti levylle bassot ja teki lisäksi meidän minikiertueen Painin kanssa Suomessa. Tuon jälkeen onnistuttiin löytämään Kuopiosta vakkaribasistiksi Jani Rissanen. Nyt on vihdoin todella hyvä porukka kasassa, ja ollaan kaikki motivoituneita painamaan kunnolla hommia bändin eteen. Pain-kiertueen lisäksi vuoden kohokohtia oli Dominian kanssa heitetyt keikat Suomessa ja Pietarissa ja Suomi Darkness -tapahtuman keikka Berliinissä yhdessä muiden kaveribändien kanssa (mm. Turmion Kätilöt ja Cold Cold Ground). Vapaa-ajan käyttöongelmia ei paljoa ollut tuossa vuoden loppupuolella, kun nauhoteltiin levyä kasaan.

Vuosi 2012 lähtee teillä hyvin käyntiin, kun maaliskuun 9. päivä tipahtaa uusi albuminne ”Against Each Other” kauppoihin. Näin alkuun voisitko hieman kertoa albumin nauhoituksista? Sujuiko kaikki studiossa kuten oli suunniteltu vai oliko nauhoitukset täynnä kommelluksia?

Janne: Ei kyllä sujunut. Nauhoituksiin liittyi aika paljon kaikenlaista säätöä, alkaen ihan siitä, että tosiaan kitaristi vaihtui välissä ja meidän piti alkaa miettiä sovituksia uusiksi kitaroiden osalta. Onneksi Joonas oli tosi motivoitunut ja otti homman hyvin haltuun nopealla aikataululla. Nauhoitusten aikaan mm. minun kannettava hajosi ja se piti korjauttaa, koska sitä käytettiin nauhoitukseen ja raakamiksaukseen. Toni taas sairastui pirun pitkään kestäneeseen flunssaan, mikä hidasti projektia useilla kuukausilla (totta kai sen sairastuneen piti olla just laulaja, jonka suoritukseen flunssa vaikuttaa aika oleellisesti). Nauhoitukset me tehtiin kokonaan bändin porukalla meidän treeniksellä sekä minun ja Tonin kämpällä. Itse nauhoituksissa ei ollut mitään ongelmia. Enemmän ”ongelma” oli se, että me kehiteltiin paljon ideoita vielä nauhoitusten aikaan ja niiden jälkeen, mikä aiheutti sen, että kun joku biisi oli jo kokonaan paketissa, yhtäkkiä saatettiin olla tilanteessa, että koko rakenne meni vielä uusiksi. No, mutta jo alun perin päätettiin, että nyt ei tehdä kompromisseja, kun meillä ei varsinaisesti ollut mitään tahoa hengittämässä niskaan ja pakottamassa johonkin tiettyyn aikatauluun.

Albumi on järjestyksessään teidän toinen. Jos vertaisit uuden albumin materiaalia teidän aikaisempaan ”Empire”-albumiin, niin mitkä ovat mielestäsi näiden suurimmat musiikilliset eroavaisuudet?

Janne: No ainakin minusta tuntuu, että me kaikki ollaan kehitytty oman instrumenttimme osalta jonkin verran viime levystä. Varmaan kuulija kiinnittää eniten huomiota Tonin suoritukseen, joka ei missään nimessä ollut huono edelliselläkään levyllä, mutta laulusuorituksissa on menty selkeästi eteenpäin. Uusi levy on kokonaisuudessaan monipuolisempi kuin edellinen. Me otettiin onkeemme edellisen levyn palautteesta ja pidettiin huoli biisejä valitessamme siitä, että tunnelmat / tyylit vaihtelee enemmän tällä levyllä. Myös kitaristin vaihto kuuluu varmasti kokonaisuudessa. Kitarajutut on nyt runttaavampia.

Mistä albumin kappaleet kertovat? Mistä yleensä ammennat ideoita yhtyeen musiikkiin / lyriikoihin?

Janne: Ainakin omalta osalta ihan normielämästä, helpointa tuntuu olevan kirjoittaa silloin, kun ympärillä tapahtuu jotain erikoista, mikä nostattaa jotain tunteita pintaan. Se ollaan huomattu, että kun inspis sanoitusten suhteen iskee, niin biisin sanat kannattaa tehdä heti valmiiksi. Jälkeenpäin parin lisälainin keksiminen voi taas olla yhtä tuskaa, niin kuin Tonin kanssa huomattiin parin biisin nauhoituksissa.

Monesti se alkuperäinen idea tulee jollain tavalla verhottua vähän mielikuvallisempaan tyyliin ja sellaiseksi, että jotain jätetään kuulijalle itselleenkin tulkittavaksi. Esim. levyllä ei suoraan sanota, että kylläpä hajottaa tänään tämä oravanpyörä, mutta kyllä siellä jonkin verran siitäkin aiheesta avaudutaan, etenkin ”Red Rivers”:issä.

Mitä moderneja muusikoita itse arvostat eniten? Miksi?

Janne: Synan soittajana tulee kuunneltua aika paljon koneellisia bändejä tai sellaisia, joilla on koskettimet selkeässä roolissa. Rankemman puolen edustajista Samael on ollut minulla aika kestosuosikki ja totta kai hyvä naapurimme Turmion Kätilöt. On se vaan erikoista, kun yksi omista ehdottomista suosikeista tulee samasta kaupungista.

Kuka on mielestäsi se kaikkein ”metallisin” ihminen koko metalliscenessä? Miksi?

Janne: Vaikea kysymys, mutta jos joku pitää heittää, niin sanoisin että Lemmy. Johtuen siitä että se on onnistunut olemaan aina vakuuttava, aidon tuntuinen heviäijä – ja onhan miehestä tullut oikeastaan jonkin sortin ikoni. Lemmyn musiikkiurassa ei ole semmoista kautta, mistä nyt jälkeenpäin katsoessa miettisi, että onkohan tuo kaveri ihan tosissaan.

Vuonna 2012 tulee jälleen ulos suuri määrä uusia levyjä. Onko itselläsi tällä hetkellä jotain semmoisia mitä odotat kovaa kuulevasi?

Janne: Juu, esim. Ministryn uusi levy.

Jos saisitte lähteä maailmankiertueelle kolmen bändin kanssa uuden albumin tiimoilta, niin mitkä ne yhtyeet olisivat ja miksi?

Janne: Eiköhän me lähettäs ihan kaveriporukalla, eli mukaan otettais DJ Proteus, Turmion Kätilöt ja Dominia Venäjältä. Tuossa porukassa ei ainakaan tulisi tylsää, ja kaikki vois ihan hyvin soittaa saman illan aikana.

Jos kaikki Big 4:n bändit pyytäisivät teitä kiertueelle samaan aikaan, mutta saisitte valita vain yhden neljästä, niin minkä valitsisitte ja miksi?

Janne:  Kyllä siitä porukasta BLD:n matsku uppoaisi varmaan parhaiten Metallican tai Megadethin faneihin ja kun näistä pitäisi valita niin Metallica ehdottomasti!

In Flamesilta tuli oma viski ja Motörheadilta oma viini. Mikäs tuote Black Light Disciplinelta tulisi?

Janne: Se voisi olla joku mustavalokello. Sitä voisi sitten osotella naama punasena muille muusikoille, jotka on aina myöhässä sovituista aikatauluista.

Kysellään loppuun vielä hieman teidän tulevaisuuden suunnitelmista, elikkäs mitä on luvassa levyn julkaisun jälkeen? Missä teitä voi nähdä keikoilla?

Janne: Nyt seuraava keikka on Bäkkäri-baarissa 27.4. Findustry-tapahtumassa. Sitä ennen ei tosiaan heitetä keikkaa, koska bändin jäsenet on enempi vähempi reissussa ympäriinsä. Syksylle on suunnitteilla ulkomaankiertuetta, mutta tuosta en uskalla vielä enempää jauhaa, ettei siitä tule taas uutta ”Intiaa”, eli suunnitelmat tuntuu aika helposti failaavan. Nyt tosiaan yritetään järkkäillä meille kesästä alkaen keikkoja ja kehitellään samalla uusia biisejä. Pari tulikin tehtyä heti, kun saatiin tämä uusi levy valmiiksi. Seuraavaksi pitääkin juonia, aletaanko hiljalleen kasata kolmatta levyä vai julkastaisiinko vaikka parit sinkut kesän aikana.

Seuraava asia, jota tässä odotellaan, on ”Walls Inside Us” -musiikkivideon julkaisu. Se pyritään saamaan ulos ensi kuun aikana.

Kiitoksia todella paljon ajastasi ja onnea tulevaisuuden suhteen. Onko sulla jotain viimeisiä sanoja, joita haluaisit vielä sanoa Kaaoszinen lukijoille?

Janne: Kiitoksia vaan teille! Juu, seurailkaahan mitä BLD:lle kuuluu ja käykää tsekkaamassa nuo pari sinkkubiisiä, jotka julkaistiin etukäteen albumilta, eli ”Serene” ja ”Walls Inside Us”. Jos maistuu, niin ei kun Äxään 9.3. !