Black metallia Yhdysvalloista – FINin neljäs kiekko ”Arrows of a Dying Age”

Yhdysvaltalainen FIN on varsin mielenkiintoinen yhtye, joka takoo patrioottista ja kaoottista black metallia. Patrioottisella tarkoitan sitä, että duon soittaessa ensimmäiset sävelet, mieli täyttyy ja kokee ”team America meets black metal” -tyylistä tunnetilaa. Tähän hätään en osaa sanoa, mikä bändi voisi soittaa samantapaista musiikkia kuin FIN on ensimmäisestä kokopitkästään ”Fated by Will & Iron” (2011) lähtien takonut. On siis kyse hyvin omaperäisestä yhtyeestä. Tänä keväänä duo ampuu näytille neljännen kokopitkänsä ”Arrows of a Dying Age”.

Sanomattakin on selvää, että raskaat rattaat pyörivät kovaa vauhtia jo ensimmäisten sävellysten ”Manias”, ”The Sight” ja ”Strings of Discourse” aikana. Kaksi miestä takoo ja tuhoaa sellaisella tahdilla, että uusin kiekko lupailee hyvin omaperäistä, mutta erittäin tiukkaa black metallia. Tunnelmaa ei ole onnistunut pilaamaan edes yli kuusiminuuttiset hävitykset ”A Wall of Stone” ja ”Arrows of a Dying Age”. Ihmeteltävää on, miten kaksi hemmoa saa luotua erittäin lupaavan kaoottista äärimusiikkia, jota koko levy tarjoaa alusta loppuun. Onko se vain siitä kiinni, että suuremmalla porukalla tyhmistytään, kun tehdään ja levytetään musiikkia? Kahden kanssa on aina mukavampaa ja tehokkaampaa, vai..?

Villinlännenteemainen päätösteos ”Outlaws” jarruttaa sopivasti ”Arrows of a Dying Agen” tempoa, vaikken olisi pahastunut, vaikka lähes viidenkymmenen minuutin mittainen näyte olisi ollut alusta loppuun samanhenkistä hävityksen tarjoamaa tuhoa. Sävellysten tekemiseen ja sovittamiseen on panostettu täysillä, joten yliampuvia tai itseään toistavia suorituksia ei ole. Ja mikä parasta, levyn loputtua ei voi muuta kuin pistää kiekon uudestaan käyntiin ja rattaat pyörimään!

Black metallin underground-maailmassa on monia erilaisia yhtyeitä, mutta duo FIN täytyy tuoda erityisesti esille. Bändin neljäs ja tuorein julkaisu ”Arrows of a Dying Age” on tiivistetyin sanoin hiomaton timantti. Tuotanto ja sävellystyöt on erittäin hyvin hiottu ja ladattu tuhoamaan kaiken maailman ok-tasoiset julkaisut. Jos tälle vuodelle täytyy valita vuoden black metal -julkaisu, se on ehdottomasti ”Arrows of a Dying Age”. Olen puhunut!

Tai no, täytyy vielä mainita, että FIN vierailee Hyvinkäällä järjestettävässä Steelfest-tapahtumassa 19.-20. toukokuuta.

10/10

Kappalelista:

01. Manias
02. The Sight
03. Strings of Discourse
04. A Wall of Stone
05. Hold Fast…Thy Lament
06. The Archer
07. With Spear, Arrow, and Oath
08. Arrows of a Dying Age
09. Clarity in These Winds
10. With Hammering Glance
11. Outlaws

FIN Facebook

Folter Records Shop

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua