Black Mirrors ja The Vintage Caravan loivat On The Rocksissa mieleenpainuvan illan, josta jäi upeita muistoja

Maanantaina Helsingin On The Rocksissa saatiin nauttia rockista kahden eksoottisen yhtyeen voimin. Huhtikuun puolesta välistä saakka ”Gateways Tour part 2” -kiertueella ollut islantilainen Vintage Caravan päätti kiertueensa On The Rocksissa yhdessä belgialaisen Black Mirrorsin kanssa. Illan keikat olivat intensiivisiä, vauhdikkaita ja loppuun asti viihdyttäviä.

Islantilaisyhtyeen lämmittelijänä toimi belgialainen ,joka julkaisi viime vuoden puolella esikoisalbuminsa. Hypnoottisesta rockistaan tunnettu yhtye yllätti lavalle noustessaan itseni täysin, sillä Black Mirrors kuulosti huomattavasti väkevämmältä livenä kuin äänitteillä. Yhtyeen soundi oli tuhdisti säröinen ja pörisevä, jonka puolesta musiikki lähenteli stoneria. Yhtyeen raskaampi ulosanti ei ollut ainut seikka mikä yllätti, vaan myös lavaolemus. Black Mirrors esiintyi todella riehakkaasti. Rumpalia lukuun ottamatta niin vokalisti, kitaristi kuin basistikin poukkoilivat lavalla ja antoivat musiikin ottaa heidän kehoistaan kontrollin.

Belgialaisyhtyeen esiintymistä oli ilo seurata, sillä se ei ollut kiertueen jäljiltä väsähtänyt, vaan todella energinen. Välispiikkejä yhtyeen suunnasta ei illan aikana paljon kuultu, mutta yleisöä huomioitiin muun muassa sillä, että yhtyeen jäseniä kävi eturivissä pyörähtämässä. Sen lisäksi että kappaleita soitettiin antaumuksella, kuultiin illan aikana uusi kappale ”Heart In Trouble”. Black Mirrors innostui myös irrottelemaan muutaman kappaleen aikana pidempiä sooloja, kuten viimeisenä soitetun ”Whispering Ghostin” aikana. Kyseisessä kappaleessa kuultiin vimmattu kitarasoolo Pierre Lateurilta. Kaikkiaan yhtyeen soittama kolmevarttinen keikka oli intensiivinen elämys, joka piti vahvasti otteessaan.

Belgialaisyhtye ei kuitenkaan ollut illan ainut energisesti esiintynyt kokoonpano, vaan Vintage Caravan vakuutti myös aggressiivisella ulosannillaan. Kun ottaa huomioon, että yhtye soitti 100 minuutin ajan vauhdikkaita kappaleita, ei voi muuta kuin todeta, että keikkailu käy todellakin kuntoilusta.

Toisin kuin Black Mirrorsin kohdalla, en ollut aikaisemmin tutustunut islantilaisyhtyeeseen. Vintage Caravan on julkaissut neljä albumia, joista viimeisimmän tiimoilta yhtye saatiin On The Rocksiin vierailemaan. Yhtyeen kolmihenkinen miehistö oli pukeutunut 70-luvun tyylisiin vaatteisiin, mm. pantterikuvioiseen hihattomaan ja kimmeltävään paitaan. Jäsenten ulkoisen habituksen puolesta ei olisi voinut arvatakaan, millaisen illan kolmikko antaisi yleisölle.

Vintage Caravan sai yleisön otteeseensa heti ensihetkistä lähtien. On The Rocksin yleisö otti yhtyeen suurella innolla vastaan ja sai nauttia nopeatempoisesta rockista runsaan säröefektin ja pörinän kera. Islantilaisyhtye ei myöskään antanut kiertueen tuottaman väsymyksen painaa, vaan soitti kappaleet tuhatta ja sataa läpi. Esityksen alkupuolella ei kuultu aivan yhtä paljon pitkiä progetykityksiä kuin mitä loppupuolella, mutta sillä yhtye saikin luotua vaihtelevuutta keikkaansa.

Illan aikana kuultiin myös Stefán Arin soittama rumpusoolo, joka oli mukava lisä intensiivisten kappaleiden väliin. Samalla vokalisti-kitaristi Óskar Logille ja basisti Alexander Örnille tarjoutui pieni hengähdystauko. Rumpusoolo ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi sooloksi, vaan illan aikana kuultiin vielä Login bluesista alkanut kitarasoolo, joka päättyi ihan uusiin ulottuvuuksiin. Logi ja Örn mittelivät myös leikkisästi illan aikana voimasoinnuillaan.

Laadukkaasti sävelletty musiikki ja vauhdikas esiintyminen tekevät monista keikoista hienoja kokemuksia, mutta kun näihin keikkoihin lisätään maanläheisyyttä, kommunikointia yhtyeen ja yleisön välillä, siirtyy kokemus yleensä seuraavalle tasolle. Näin kävi myös Vintage Caravanin kohdalla, jonka jäsenet ottivat rohkeasti kontaktia yleisöön ja heittivät huulta. Yhtyettä oli saapunut katsomaan parin tuhannen kilometrin päästä Venäjältä muutama fani, joiden toivekappaleenkin yhtye soitti. Ennen kappaletta kitaristi totesi ”etteivät he ole soittaneet kappaletta useaan vuoteen, joten siitä tulee hauskaa ja mielenkiintoista”, kuin vihjaillen, että katsotaan meneekö joka sointu oikein. Hienostihan sekin veto meni.

Ilta On The Rocksissa oli unohtumaton. En ollut aiemmin vieraillut On The Rocksin kellarissa sijaitsevassa keikkatilassa, mutta oli ilahduttavaa huomata kuinka mainio keikkapaikka kyseessä olikaan. Baarin esiintyjävalikoima on myös mahtavan monipuolinen, mitä olen sitä satunnaisesti selannut netistä. Niin Black Mirrors kuin Vintage Caravan loivat hienon illan, joka oli vankka muistutus siitä, ettei rock ole kuollut. Jos kyseiset yhtyeet joskus sattuvat kohdallesi, suosittelen jättämään yhdeksi illaksi kotisohvan mukavat pehmusteet oman onnensa nojaan ja olemaan osa aitoa rock ’n’ roll -iltaa.

Black Mirrors

The Vintage Caravan

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kuvat: Jussi Salminen

Kommentoi julkaisua