Black Sabbathin nimellä ei voi enää nauhoittaa uutta musiikkia ilman, että kyseessä ovat bändin alkuperäisjäsenet

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 14.1.2022

Metallilegenda Black Sabbathissa ovat soittaneet alkuperäisjäsenten ohella vuosien mittaan lukuisat muusikot aina Ronnie James Diosta Tony Martiniin. Martin lauloi bändissä kuuden studioalbumin verran, kunnes hän ja muut tuolloin bändissä soittaneet savustettiin bändistä alkuperäisen kokoonpanon tieltä.

Vuosien mittaan on ollut paljon puhetta siitä, että Martinin aikaiset Sabbath-albumit julkaistaisiin uudelleen parannettuina versioina. Kitaristi Tony Iommin mukaan tämä ei kuitenkaan ole sopimusteknisesti mahdollista.

Martin kertoo The Metal Voicelle jutelleensa Iommin kanssa 90-luvun albumien julkaisemisesta uudelleen. Iommi oli ehdottanut, että kaksikko kokoontuisi säveltämään myös uutta musiikkia.

”Meillä oli Sabbathissa Geoff Nicholls -niminen kaveri. Hän oli kosketinsoittaja. Hän kuoli neljä vuotta sitten. Kun olimme hänen hautajaisissaan, törmäsin siellä Tony Iommiin, ja hän sanoi: ’Minulla on paljon materiaalia soitettavana sinulle. Meidän pitää kokoontua yhteen ja katsoa, voimmeko kirjoittaa uusia kappaleita. Ja sitten voisimme ehkä julkaista Tony Martin -aikakauden albumit uudelleen. Ajattelin, että se olisi hieno juttu”, Martin kertoo ja jatkaa:

”Sen jälkeen puhelin pysyi ikuisuuden hiljaa – lukuisten kuukausien ajan Soitin hänelle takaisin, ja hän sanoi: ’Tule käymään, niin puhutaan asiasta.’ Menin hänen luokseen, ja hän sanoi: ’Emme voi tehdä sitä.’ Kysyin, että miksi. Hän sanoi, että Sabbathin jätkien kanssa on sovittu, että he voivat julkaista jotain uutta Sabbath-nimellä vain, jos siinä on mukana alkuperäiset jäsenet. Kukaan muu ei voi levyttää mitään [uutta] Sabbath -nimellä….. Hän sanoi, että voimme julkaista albumit uudelleen, mutta emme voi lisätä niihin mitään.”

Lisäksi Martin kertoo, että hänellä on tallessa lukuisia julkaisemattomia nauhoitteita, jotka olisi olisi upeaa lisätä albumien uudelleenjulkaisuille. Mukana on muun muassa Eddie Van Halenin soittamia raitoja ”Cross Purposes” -albumille. Sopimuksen mukaan kyseisten nauhojen lisääminen uudelleenjulkaisulle ei kuitenkaan vaikuta todennäköiseltä.