Black Sabbathin vaikutus kuuluu lukemattomissa yhtyeissä

on päättänyt jäähyväiskiertueensa ja kenties koko uransa. Sen myötä raskaaseen musiikkiin jää aukko, jota on mahdoton täyttää, sillä yhtyeen vaikutus metallimusiikin syntyyn on korvaamaton. Ja vaikutus kuuluu edelleen kaikessa metallimusiikissa, enemmän tai vähemmän. Black Sabbathin ensimmäistä levyä kuunnellessa on hauska ajatella, että sellainen määrä säröefektiä kitarassa ja bassossa oli tuolloin ennenkuulumatonta ja monien mielestä jopa pöyristyttävää. Nykypäivän mittapuullahan tuo soundimaailma on melkoisen kevyttä läpsyttelyä moniin äärimetalliyhtyeisiin verrattuna. Ei sillä, että se tekisi siitä yhtään huonomman. Monet yhtyeet luottavat edelleenkin Black Sabbathin ensimmäisten levyjen esimerkkiin niin soundipolitiikassa kuin säveltäessäkin. Lievittääkseni Black Sabbathin lopettamisesta aiheutuvaa haikeutta ja harmistumista, ajattelin listata tähän muutamia yhtyeitä, joiden musiikissa Black Sabbathin vaikutus kuuluu selkeästi. Olette tervetulleita nimeämään omat suosikkinne.

Aloitetaan melko ilmiselvällä yhtyeellä. Kukaan edes puolikkaan kappaleen verran Black Sabbathin ensimmäisten levyjen musiikkia kuullut ei voi olla huomaamatta suurta yhtäläisyyttä Sabbathin ja Orchidin välillä. Ei liene yllätys, että Orchidia on usein haukuttu jopa plagiaatiksi ja halvaksi kopioksi. Vaikutteet kuuluvat kyllä todella vahvasti, mutta mielestäni Orchid seisoo vahvasti omilla jaloillaan. Sen musiikissa on myös omaa väriä ja persoonaa, joita ei voi olla huomaamatta. Puhumattakaan terävästä riffikynästä ja kaikin puolin mestaruusluokan sävellystaidosta.

Electric Wizard ei piilottele vaikutteitaan, onhan sen nimikin muodostettu Black SabbathinElectric Funeral” ja ”The Wizard” -kappaleiden nimistä. Electric Wizard on tosin ottanut vaikutteensa ja tehnyt siitä jotain omanlaistaan luoden uraa stoner doomin edelläkävijänä. Raskaat, painostavat ja ahdistavat sävyt yhdistyvät valtavaksi ääniseinämäksi, jota ympäröi kannabishuuruinen savuverho.

Tombstoned edustaa stoner doomin uutta sukupolvea. Kaksi albumia julkaissut yhtye ei ole vielä kovin tunnettu, mutta suosion pitäisi olla vain ajan kysymys. Ensimmäisen albumin raa’asta stoner doomista toisella albumillaan hieman psykedeelisempään ilmaisuun kasvaneen Tombstonedin musiikin ydin kiteytyy tarttuviin riffeihin, jotka ovat vuoroin raskaita ja vuoroin kevyesti lennokkaita.

Stoner metalin rautainen veteraani Sleep on legendaarinen yhtye itsekin. Black Sabbathin henki on vahvasti läsnä Sleepin maukkaiden riffien taustalla ja kuuluu myös koko yhtyeen eloisassa yhteissoitossa, joka on juuri sopivan kaoottista pysyen kuitenkin tiukasti kasassa.

Uncle Acid & The Deadbeatsinkin musiikki on verrannollista nimenomaan Black Sabbathin alkupään tuotantoon. Soundimaailma, riffit ja laulu tuovat elävästi mieleen Sabbathin synkimmän puolen. Uncle Acid & The Deadbeatsilla on musiikissaan silti aivan oma ominaistunnelmansa, vaikka musiikki on elänyt levy levyltä. Ilmeisesti Black Sabbathissakin ollaan huomattu yhtyeen vaikutteet ja toisaalta oma persoona, sillä se nähtiin lämmittelemässä osaa Sabbathin vuosien 2012-2014 paluukiertueesta.

Myös occult rock on genre, jossa Black Sabbathille tehdään kunniaa täysin tietoisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Blood Ceremony on yksi genren kiinnostavimpia nimiä. Kappaleiden taustalla kuuluu selkeästi Black Sabbath -vaikutteista riffittelyä ja rytmisoittimien kalistelua ja sen päälle on sävelletty mystistä melodiaa, josta Blood Ceremonyn tunnistaa välittömästi.

Luciferin musiikki sijoittuu jonnekin occult rockin ja doom metalin välimaastoon. Cathedral-kitaristi Gaz Jenningsin lyijynraskaat riffit kaikuvat Black Sabbathin raskainta puolta ja The Oathista tuttu laulaja Johanna Sadonis viettelee tummanpuhuvalla, mutta rauhallisella äänellään.

Laulaja-kitaristi Scott Weinrich tunnetaan ehkä parhaiten doom metal -yhtye Saint Vitusista, joka sekin voisi hyvin olla tällä listalla. Saint Vitusin kuitenkin lyöttäydyttyä takaisin yhteen alkuperäislaulajansa kanssa, Weinrich päätti elvyttää pitkään hiljaiseloa viettäneen The Obsessed -yhtyeensä, jonka musiikki on Saint Vitusin synkkään aneemisuuteen verrattuna räväkkää ja rosoista stoner doomia, joka rokkaa lennokkaasti Black Sabbathin hengessä.

Lord Vicarin musiikissa kuuluu vaikutteet monista doom metalin suunnannäyttäjistä Pentagramista Black Sabbathiin. Hallussa ovat niin raskas riffittely kuin melodinen tunnelmointikin.

Lista on hyvä lopettaa verrattain pirteissä tunnelmissa. Orange Goblinin letkeä stoner rock venyy usein kyllä varsin raskaisiin ja tummiinkin sävyihin ja varsinkin silloin yhteys Black Sabbathin rokkaavaan puoleen on selkeä. Dynaaminen yhteissoitto herättää musiikin eloon ja luo kuvan hallitusta sekasorrosta.

Kommentoi julkaisua